Selv om ikke kunstig intelligens er noe nytt, så har det fått økt oppmerksomhet etter at verktøy som ChatGPT og Bard har blitt lansert. Mange har for første gang oppdaget hvilke muligheter som finnes på nett – og vi har derfor valgt å ta en grundigere titt på AI-nettsidebyggere igjen. For mange har så vidt testet skriving av artikler eller svar på enkle spørsmål, men AI roboter kan klare utrolig mye mer.
Dette bringer oss videre til AI-baserte nettsidebyggere som er tema for denne artikkelen. Det finnes nemlig flere gode alternativer som ved hjelp av enkle kontrollspørsmål kan lage deg en profesjonell nettside. Markedet er på ingen måte oversvømt av slike verktøy, men det har dukket opp noen verdige alternativer som leverer godt på det de lover.
Her er det viktig å ta høyde for hva man ønsker å oppnå med nettsiden sin, men om du bare er på utkikk etter en profesjonell nettside – kan de absolutt være behjelpelige med dette. Best av alt er at noen slike AI-roboter kan utforme en nettside på bare noen få minutter. Vi måtte naturligvis prøve dette selv – og gjennom denne artikkelen presenterer vi våre funn for deg.
Klare for se om AI-nettsidebyggere kan levere det du trenger? Da er det bare å lese videre.
Hva er en AI nettsidebygger?
Før vi går videre er det nok greit å avklare hva en AI nettsidebygger faktisk er. Noen ser nok for seg at dette er super roboter slik som de man finner i Avengers og andre superheltfilmer, men de er nok litt mer beskjedne enn som så. Nå skal vi aldri-si-aldri, men disse kommer nok ikke til å prøve ta over verden med det første.
Det de derimot lover er å gjøre det enda enklere å lage en profesjonell nettside uten erfaring. De fleste AI nettsidebyggere sikter seg inn på brukere som ikke har tidligere erfaring, og på dette området kan de være et verdifullt tilskudd i verktøyskrinet.
Måten de fleste av disse fungerer på er ved at de stiller en rekke kontrollspørsmål for å samle inn informasjon. Deretter bruker de denne informasjonen til å bygge en bransjespesifikk nettside. Spørsmål som ofte kan dukke opp er hvilke farger du ønsker, hvilke funksjoner som er nødvedvendig, logo, navn og tilsvarende.
Ulempen med bruk av slike nettsidebyggere er ofte at de er litt mer restriktive på hvilke endringer man kan gjøre i etterkant – i forhold til tradisjonelle nettsidebyggere.
7 Beste AI-nettsidebyggere på markedet
Basert på våre undersøkelser er det de syv følgende som leverer best på markedet i dag:
- Wix ADI
- Jimdo
- Hostinger Website Builder (Zyro)
- 10Web AI Builder
- GetResponse Website Builder
- Constant Content Website Builder
- Bookmark
I de neste avsnittene vil vi se nærmere på disse AI-nettsidebyggerne og hva de har å tilby. Husk at mange av disse tilbyr en gratis prøveperiode, så du kan prøve dem selv før du gjør deg opp en formening.
1. Wix ADI
Wix har lenge vært en av de mest populære nettsidebyggerne – og vært vårt foretrukne valg i en årrekke. Dette skyldes ikke bare at de har en utrolig brukervennlig plattform, men også at de tilbyr svært høy fleksibilitet i sine maler. Vi var allerede godt fornøyd med Wix, men ble enda mer begeistret når de i 2016 introduserte oss for Wix ADI.
Det var riktignok noen konkurrenter på markedet allerede – men Wix ADI blåste dem ut av vannet uten problemer. Ved hjelp av enkle kontrollspørsmål, valg av farger og preferanser av emne kan du på noen få minutter lage en fullverdig Wix nettside. Deretter kan du enkelt tilpasse den slik du selv måtte ønske med full fleksibilitet.
Best av alt er det at Wix ADI er inkludert i alle betalte Wix abonnementer. Du kan dermed selv prøve roboten deres til å utforme din egen nettside – og deretter tilpasse designet slik du måtte ønske i Wix Editor. På denne måten kan du ha et utgangspunkt klart på bare 2 – 3 minutter – og deretter fokusere på finpussen selv.
2. Jimdo
En annen nettsidebygger vi har omtalt flere ganger tidligere er Jimdo. De var også forholdsvis tidlig ute med sin AI-robot Dolphin som ble lansert på tampen av 2017. Mye av fremgangsmetoden ligner på Wix ADI, og det er liten tvil om at hastighet og kvalitet har stått i fokus når de utformet denne.
Du starter som vanlig med å måtte svare på noen enkle kontrollspørsmål, så vil Jimdo Dolphin ta fatt på jobben. Basert på svarene du har oppgitt vil den på 2-3 minutter presentere deg med et eksempel. Er du ikke helt fornøyd kan du tilpasse de siste detaljene selv slik du måtte ønske.
På tilpasninger er faktisk Jimdo mer fleksibel enn Wix. Det eneste vi savner er en noe funksjonalitet som du finner i Wix. Editoren deres er heller ikke like brukervennlig, og det er dette som trekker den ned fra førsteplassen. Når det er sagt – du kan absolutt lage en stilig nettside med Jimdo Dolphin dersom du ønsker det.
3. Hostinger Website builder (Zyro)
Hostinger er nok fortsatt assosiert med webhosting hos de fleste, men de siste årene har de investert tungt i nettsidebyggere. Dette gjorde de blant annet ved å plukke opp Zyro, som har blitt deres satsing innen AI-nettsidebyggere. Den er ikke like funksjonell som Wix og Jimdo, men er et utmerket alternativ for deg med et lite budsjett.
Her starter du i brukerpanelet til Hostinger og velger ‘Generate Website’ – du vil deretter måtte besvare en del spørsmål slik som på de andre konkurrentene, samt plukke ut noen eksempler på fargekombinasjoner og tema du liker. Basert på dette vil den utforme et utkast til nettside.
Det er verdt å merke seg at Hostinger sin AI-nettsidebygger gir deg full tilgang til deres tradisjonelle editor. Dette skiller den fra en del konkurrenter som tilbyr en mer forenklet versjon. Vil du bare komme raskt i gang kan det derfor være verdt å titte på Zyro først.
4. 10Web AI builder
En utfordring mange som bruker en nettsidebygger er – de kan ikke publisere den i WordPress. De fleste nettsidebyggerne er lukkede plattformer, så du må beholde hosting og annet hos den aktuelle leverandøren. Dette er en hindring som 10Web AI mener de har løst for godt.
Ved hjelp av URL-en til nettsiden din kan 10Web gjenskape den aktuelle nettsiden i sin nettsidebygger. Vi måtte naturligvis teste dette – og resultatet var imponerende. Som utgangspunkt for dette lagde vi en nettside i Wix og deretter importerte den med URL til Web10.
Selv om resultatet ikke var perfekt formatert, så fikk vi en nettside som var mer eller mindre lik den vi hadde oppgitt. Skal du derimot gjøre endringer på det resultatet du får – så må dette gjøres gjennom Elementor. Det er greit å merke seg før du tester denne.
5. GetResponse Website Builder
Av de ulike kandidatene våre er det spesielt ett punkt GetResponse scorer høyt på. De tilbyr nemlig en gratis variant med 5 GB båndbredde. Dette er mer enn godt nok for deg som vil prøve å lage en enkel nettside med deres AI-nettsidebygger. Videre kan du velge å koble nettsiden du lager til et custom domene, noe som betyr at du strengt tatt kan lansere en nettside så godt som gratis.
Akkurat som med de andre starter du med å svare på noen enkle spørsmål. Deretter vil den lage et utgangspunkt som du kan tilpasse slik du selv måtte ønske. Når nettsiden er laget kan du tilpasse den slik du ønsker i en editor som ligner mye på den de har for e-poster. Editoren er ikke perfekt på noen måte, men den fikk absolutt jobben gjort.
Vårt inntrykk er derfor at dette er et godt alternativ for deg som vil prøve en AI-nettsidebygger, men ikke ønsker å betale for det. Den manglet noe funksjonalitet sammenlignet med de mer avanserte Wix og Jimdo, men fikk absolutt levert.
6. Constant Contact website Builder
En annen AI-nettsidebygger som starter med e-post systemer er Constant Contact. Selv om den er litt mer grunnleggende enn de øvrige vi har testet hittil, så kan du helt knirkefritt lage en profesjonell nettside. Du starter i kjent stil med å svare på noen kontrollspørsmål, så vil du få muligheten til å tilpasse den siden som dukker opp.
Det var egentlig først når vi kom til editoren at vi merket en forskjell på kvaliteten. Den er litt mindre fleksibel enn konkurrentene – og mange av valgene er veldig standardiserte. Resultatet var absolutt en grei nettside, men den bar litt preg av masseproduksjon – og var derfor ikke noe å juble spesielt høyt over.
7. Bookmark
Sist på listen vår er bookmark. Denne plattformen benytter seg av AIDA (Artificial Intelligence Design Assistant) – noe som skiller den litt fra konkurrentene. Som utgangspunkt må du jobbe deg gjennom et spørreskjema før den bruker informasjonen til å lage et utkast. Deretter får du tilgang til en omfattende editor til å gjøre de endelige endringene selv.
Det var her vi virkelig kjente kraften av Bookmark. Til forskjell fra en del av de andre nettsidebyggerne tilbyr Bookmark virkelig en imponerende editor. Her kan du endre så godt som alt selv, noe som betyr at du kan lage stilige nettsider fra bunnen av på bare noen få minutter.
Oppsummering
Det er nok liten tvil om at AI-nettsidebyggere har kommet for å bli. Mange av dem er fortsatt på et tidlig stadie, og tilbyr en litt forenklet tjeneste. Imidlertid er det også mange som leverer utmerket kvalitet, slik vi har sett på våre syv favoritter i denne artikkelen. Skal du lage en ny nettside, men ikke har tid/budsjett til å hyre profesjonelle designere, så kan AI-nettsidebyggere absolutt være et alternativ. Ønsker du derimot å prøve deg på en mer tradisjonell nettsidebygger burde du sjekke ut vår oversikt over de beste nettsidebyggerne på markedet.