Dårlige nettsider: Eksempler og hva som gjør dem dårlige

Når man skal lage nettsider er det en del uskrevne regler det gjelder å følge for å oppnå suksess. Dette skyldes blant annet at forbrukere har en bestemt formening om hvordan nettsider bør se ut, men også fordi en del elementer har en negativ påvirkning på nettsiden din. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av de dårligere nettsidene vi har funnet på nett, og hva som gjør dem til dårlige nettsider.

Det er ikke meningen å henge ut enkelte nettsider, men å illustrere hvor fokuset burde være for å unngå at nettsiden du lager blir dårlig. Gjennom bedre forståelse for hva som gjør noen nettsider dårlige, kan du lettere unngå å gå i de samme fellene når du lager din egen nettside. Dårlig navigasjon og animerte plakater er blant de faktorene som ødelegger brukeropplevelsen.

Les mer om hvilke feil du bør unngå, samt se noen illustrative eksempler på dårlige sider.

Hva er en dårlig nettside?

Det er ikke alltid like enkelt å sette fingeren på hvorfor en nettside er dårlig. Brukeropplevelsen varierer etter personlige preferanser, men noen elementer og feil er det bred enighet om. Disse feilene gjelder ikke nødvendigvis designmessige uenigheter, men heller elementer som påvirker den helhetlige brukeropplevelsen på en nettside.

Videre vil vurderingen av nettsidens kvalitet ta utgangspunkt i brukeropplevelsen. Grunnen til dette er at dårlige brukeropplevelser i mange tilfeller er avgjørende for din suksess.

Vanlige feil du bør unngå

Det finnes en rekke feil man kan peke på når det gjelder dårlige nettsider. Disse retter seg som regel mot utformingen av nettsiden, noe som har en direkte innvirkning på brukeropplevelsen. Du vil alltid finne gode nettsider som inneholder noen av disse elementene, men som regel er de en ulempe.

For å gjøre det enklere å illustrere har vi samlet en liste over noen av de vanligste feilene du bør unngå når du lager den nye hjemmesiden din. Les gjerne gjennom listen vår før du ser nærmere på de eksemplene vi har presentert i slutten av denne artikkelen.

 • Sliders/Karuseller – Et element som ofte har dukket opp på nye nettsider er en såkalt “slider”. Dette er et element som gjør det mulig å vise ulike produkter eller artikler, men svært mange foretrekker nettsider uten. Dette skyldes rett og slett at karusellen blir distraherende, samt at brukeren ikke selv har kontroll over fremvisningen.
 • Navigasjon – Dårlig navigasjon kan fort føre til at et nettsted gir en dårlig opplevelse for brukerne. Vi vet hvor fristende det kan være å prøve noe nytt og spennende, men på en viktig funksjon som navigasjon er ofte det tradisjonelt best. Dette skyldes at brukerne har en forventning om at visse funksjoner fungerer likt på alle steder, noe det er best å la være slik.
 • Feilaktig informasjon – Et triks som lenge har vært populært er såkalt clickbait, men dette fører fort til at nettsiden din får et dårlig rykte. Forbrukere forventer å finne det innholdet de ser etter, så misvisende informasjon eller titler vil sjeldent resultere i en god opplevelse.
 • Animasjon – Det kan kanskje se tøft ut på tegnebrettet, men animasjon er et utmerket eksempel på dårlig design. De færreste brukere lar seg fascinere av animasjon, de finner det tvert imot irriterende. Unngå derfor unødvendig bruk av animasjon på hele nettsiden din.

Eksempler på dårlige nettsider

På denne listen har vi samlet en rekke nettsider som har dårlige sider ved seg. Det er ikke nødvendigvis slik at hele nettsiden er dårlig, men elementer er uheldige. Typiske feil som går igjen er dårlige brukeropplevelser, dårlig innhold, eller lite oversiktlighet.

For å unngå at nettsiden din blir dårlig, kan det være lurt å få inspirasjon fra andre nettsider. Det finnes en rekke prinsipper du kan følge for å være sikker på at nettsiden din gir de besøkende en god brukeropplevelse.

The Big Ugly Website

Som navnet tilsier er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at denne nettsiden er dårlig. Her har faktisk designeren forsøkt å gjøre så mange feil som mulig, så du kan se hvordan elementene lett kan påvirke hverandre. Listen over feil på denne siden er lang, men enorme animasjoner, dårlig navigasjon og ujevn font er uten tvil de beste eksemplene. Forsøk gjerne å finne gode elementer i navigasjonen, det fant nemlig ikke vi!

Craigslist

Craigslist er en av de mest besøkte nettsidene i USA, men den er også en av de dårligste nettsidene! Dette skyldes primært at siden ikke har gjort noen oppdateringer av innholdet siden 1995, så kunder finne denne lite brukervennlig. Siden består bare av linker til data, noe mange også mener at har vært styrken til Craigslist over tid. Sammenligner du den derimot med norske Finn.no, vil du fort som går nettsiden dårlig.

The World’s worst Website

Denne siden er nok et prosjekt for å vise hvor galt det kan gå, men den gir verdifull innsikt på en del punkter. Først og fremst er alt på denne siden betydelig overdrevet, noe som klart illustrer dårlige kombinasjoner av elementer. Noen av feilene her er kolliderende fargevalg, blanding av en rekke ulike fonter og ujevn plassering av elementer. I tillegg har de kastet inn noen animasjoner og forstyrrende elementer for å vise hvordan dette gjør siden rotete og uoversiktlig.

Lingscars

Når vi først klikket oss inn på denne nettsiden var vi ikke sikker på om skaperen ønsket å gjenskape begynnelsen av 2000-tallet, eller om siden bare var katastrofalt konstruert. Igjen ser vi hvor mye farger har å si for en nettside, samt hvor viktig god oversikt er. På hjemmesiden finner man en rekke ulike elementer som ikke nødvendigvis hører sammen, samt forstyrrende bannere som stadig gir et rart bilde av helheten. I tillegg har mange elementære elementer på siden blitt plassert tilsynelatende tilfeldig, noe som gjør navigasjon svært slitsomt. Se også på hvordan de har brukt footer og header. Sistnevnte er overlastet med innhold, mens footeren mangler mye innhold.

Dom Perignon

Selv om Dom Perignon er et anerkjent merke, kommer den ikke uten feil. Da snakker vi ikke om de edle dråpene som flaskene inneholder, men heller den overkompliserte nettsiden deres. De har nemlig valgt et design som sier mer om Lenny Kravitz (Creative Director i selskapet) enn selve produktet deres. Dersom man ønsker å lære mer om de edle dråpene må man derimot navigere seg bort fra forsiden og oppgi alderen sin før man får tilgang til innholdet. Dette er et godt eksempel på dårlig navigasjon som tar fokus bort fra det en bruker faktisk ser etter.

Penny Juice of America

Penny Juice er en av de største produsentene av Juice i USA, men det ser ut som de har glemt fargepaletten på nettsiden sin. De bruker svært skarpe farger, noe mange mener er slitsomt å se på. Denne typen design var vanlig på 90-tallet, men etterhvert som skjermer og krav har økt, vil de fleste fraråde dette i dag.

Toronto Cupcake

Når vi besøker en nettside for søtsaker finner vi vanligvis et bredt utvalg fristende bilder av godsakene. Dette har derimot skaperen av Toronto Cupcake valgt å kaste bort. Denne siden er et utmerket eksempel på hvordan en mangelfull side kan se ut. Det manglende innholdet, kombinert med uleselig tekst hadde fort sørget for at vi klikket oss videre til deres nærmeste konkurrent.

Oppsummering

Det kan være vanskelig å finne et universalt svar på hva dårlige nettsider er, men det finnes en rekke gode eksempler på nett. Derfor har vi valgt å trekke frem det vi mener er bedrifter og nettsider hvor så mangt har gått galt i designet. Dette er sider som har dårlig oversikt over innholdet, feil bruk av farger eller et nettsted som rett og slett er ubrukelig. Da snakker vi sjeldent om at innhold på siden er ubrukelig, men heller at brukeropplevelsen er så dårlig at man velger andre alternativer.

Spesielt for bedrifter kan dette resultere i at potensielle kunder går andre steder, men det gjør også at gode produkter forsvinner i skyggen av dårlige nettsteder. Vår klare anbefaling er derfor at man holder seg til tradisjonelle normer, men også at man benytter ferdigmaler og nettsidebyggere som gjerne følger et standard oppsett – fremfor at man prøver være kreativ på punkter som fargevalg, navigasjon og oppsett av sider. Flere av nettsidebyggerne har gratisversjoner som gjør at du kan prøve deg frem, og finne design du liker.

3 av 3
flag Mest populær
Wix
Webnode
Squarespace
Prøv Wix Prøv Webnode Prøv Squarespace
Pris fra Gratis Gratis $16
Nettbutikkløsning Ja Ja Ja
Brukervennlighet
star icon star icon star icon star icon star icon

4.9/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Designmuligheter
star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.4/5

star icon star icon star icon star icon

3.6/5

Kundeservice
 • Live chat
 • Telefon
 • E-post
 • 24/7
 • E-post
 • Telefon
 • Live chat
 • E-post
 • 24/7
Totalscore
star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Les vår Wix
anmeldelse
Les vår Webnode
anmeldelse
Les vår Squarespace
anmeldelse

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.