Dropshipping: En komplett guide for nordmenn (2024)

En stadig større del av kjøp og salg foregår på nett, noe som har gjort nettbutikker til en populær virksomhet å prøve seg på. Imidlertid finnes det flere måter du kan lansere en nettbutikk på, og i denne guiden skal vi ta en nærmere titt på dropshipping. Vi skal se nærmere på fordeler og ulemper med handelsmetoden, hvordan du kommer i gang, og hvilke virkemidler du bør vurdere underveis. 

Denne guiden er beregnet på nybegynnere, og vil derfor ta en generell tilnærming til dropshipping. Vi tar utgangspunkt i det norske markedet, men mye av innholdet kan også brukes for andre land hvis du vil drive internasjonalt.

Oppsummering

 • Dropshipping er en måte å drive en nettbutikk på der selgeren ikke har ansvar for varelager og håndtering av bestillinger. Produsenten av produktene tar seg av plukking, pakking og sending.
 • Dropshipping har fordeler som lave oppstartsinvesteringer og mulighet for automatisering, men også ulemper som lang leveringstid og mindre kontroll på salgsprosessen. Det er viktig å finne sin nisje/bransje før man setter opp en nettbutikk med dropshipping.

Klar for å prøve deg på dropshipping? Les vår guide for nybegynnere om hvordan du kommer raskt i gang.

Hva er dropshipping?

Som vi allerede har vært inne på, er det flere måter å drive en nettbutikk på. En av de mest populære er dropshipping, noe som skyldes at du kan komme i gang raskt og enkelt. Ved dropshipping kan du starte med lav kapital, og automatisere store deler av virksomheten. Videre trenger du heller ikke plass eller budsjett til oppbevaring av varer.

Dropshipping er en måte å drive nettbutikk på der du ikke har varelager og håndtering av bestillinger in-house. Det eneste du gjør er drift av selve nettsiden, og eventuell markedsføring. Resten av jobben håndteres av produsenten av produktene, noe som gjør at du slipper store arbeidsmengder i forbindelse med logistikken.

Kort fortalt betyr dette at når noen kjøper et produkt i nettbutikken din, vil denne bestillingen gå videre til produsenten som faktisk har varen. De vil deretter plukke, pakke og sende varen på dine vegne til kunden. Dette høres kanskje lett ut, men det krever en del arbeid å sette opp. Vi skal derfor se nærmere på noen fordeler og ulemper knyttet til det å drive med dropshipping i Norge. 

Fordeler og ulemper med dropshipping i Norge

Selv om dropshipping er en utrolig lettvint modell for mange, har den noen klare fordeler og ulemper du bør kjenne til. Vi skal derfor gå gjennom disse før vi ser nærmere på hvordan du kommer i gang med dropshipping.

Fordeler med dropshipping

 • Krever lave oppstartsinvesteringer
 • Kan i stor grad automatiseres
 • Kan tilby et stort utvalg produkter 
 • Slipper håndtering av de fysiske varene

Ulemper med dropshipping

 • Ofte lang leveringstid til kunder
 • Mindre kontroll over salgsprosessen 
 • Vanskeligere å kontrollere kvaliteten på produktene

Finn din nisje/bransje

Selv om det kan være enkelt å lage nettsiden, er det viktig at man gjennomfører de nødvendige undersøkelsene først. Det er nemlig stor konkurranse om de ulike kundene, så her gjelder det å finne en attraktiv nisje. Vår klare anbefaling er at du undersøker hvilke produkter du kunne tenke deg å selge, for deretter å se hvilken konkurranse som finnes i det aktuelle markedet. 

Eksempelvis vil det være lite gunstig å kaste seg inn i svært konkurransepregede bransjer som klær og tilbehør til husdyr. Samtidig er det mulig å gjøre det godt innenfor disse bransjene om man finner en egen nisje. Kanskje du finner et bestemt tilbyr til en type dyr, eller noen unike klær? God markedsføring kan også være avgjørende for at din nettside får kunder fremfor tilsvarende leverandører.  

Det dukker stadig opp nye nettbutikker og suksesshistoriene er mange, men det krever en innsats. Desto bedre undersøkelser du har gjort i forkant, desto lettere vil du få en markedsandel når butikken din er klar for å åpne sine virtuelle dører. For å gjøre det enklere har vi samlet noen nyttige spørsmål du bør forsøke å besvare:

 • Hvilke konkurrenter finnes i markedet nå?
 • Er det mulig å skalere virksomheten over tid?
 • Hvordan vil produktene sendes til kunden?
 • Er det produkter som egner seg godt for dropshipping (nettsalg)?
 • Hvordan kan man markedsføre produktene på nett?

Slik setter du opp en nettbutikk for dropshipping i fire enkle trinn

En soleklar fordel med dropshipping er at du kan komme i gang relativt raskt. Vi skal derfor vise deg hvordan du kan stable en nettbutikk på beina fire enkle trinn fra planlegging til produkter klare for salg. Dette forutsetter at du benytter deg av Oberlo og Shopify, to plattformer vi anser som best på markedet i dag. 

Selv om det er lett å sette opp en nettbutikk med dropshipping, bør du absolutt ha investert nok tid og planlegging i prosjektet ditt. Konkurransen om kundene er svært tøff, så her gjelder det å tilby et utvalg nøye planlagte produkter og tjenester som kundene faktisk er villig til å betale for. 

Vår anbefaling er derfor at du har satt noen klare idéer for hva du ønsker å tilby i nettbutikken og hvilken bransjen du ønsker å sikte deg inn på, før du går til første trinn for å lokalisere faktiske varer å selge. Dette vil gjøre det langt enklere langsiktig, samt øke sannsynligheten for at nettbutikken din ikke blir en del av den dystre statistikken til SSB om feilslåtte virksomheter. 

logo

Best for store nettbutikker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøkkelinfo

Pris fra: $29/mnd

Gratis prøveperiode: Ja

Trinn 1: Finn produkter

Når du først har funnet ut hva du ønsker å tilby i nettbutikken din, vil det være på tide å finne gode produkter å selge. Som vi har påpekt flere ganger vil det være viktig å finne gode produkter for salg, da markedet er utsatt for ekstremt høy konkurranse. Du bør også tilse at du finner gode leverandører av kvalitetsprodukter, men det kommer vi tilbake til litt senere. 

Mange som starter sin første nettbutikk med dropshipping har en tendens til å gå i fellen om å inkludere for mange produkter i utvalget sitt. Dette kan fort føre til at kunder blir usikre, eller ikke finner det de egentlig kom for. Vi anbefaler derfor at du starter med et relativt lite utvalg, men heller fokuserer på høy kvalitet på hvert produkt. 

Finn gode leverandører

Pålitelige leverandører er en viktig del av det å finne produkter, så her gjelder det å ta seg god tid. Det finnes en rekke ulike plattformer som lar deg komme i kontakt med produsenter. Noen gode eksempler på dette inkluderer AliDropShop, Tundra og Oberlo. Spesielt sistnevnte kan være et godt alternativ for norske nettbutikker, da disse ofte tilbyr leverandører lokalisert i Europa. 

AliDropShop og Tundra tilbyr et bredt utvalg produsenter, men mange av disse er lokalisert i Asia. Dette kan ofte resultere i lange leveringstider til kundene dine, samt at det blir vanskeligere å kvalitetskontrollere produktene. Vi anbefaler derfor at du forsøker å finne leverandører som er så nærme Norge, eller den aktuelle målgruppen din som overhode mulig. 

Trinn 2: Sett opp et nettbutikk med Shopify

Når du har funnet de produktene du ønsker å selge i nettbutikken din, er det på tide å sette opp selve butikken. Her anbefaler vi Shopify som den letteste, men det finnes også flere andre plattformer for deg som vil prøve noe annet. Årsaken til at vi anbefaler Shopify er at det er en alt-i-ett løsning, slik at du raskt får en profesjonell nettside med nettbutikk uten behov for koding. 

Du vil også få hosting, domene og alt annet du trenger hos Shopify, så her kommer du raskere i gang. En fordel med dette er at du slipper sette opp nettbutikken på tvers av ulike leverandører, noe som gjør det langt enklere å holde oversikt. Du kan også velge å bruke Shopify sine egne betalingsløsninger, så her trenger du ikke lete etter kompatible løsninger. Om du ønsker å benytte deg av Vipps som betalingsløsning, kan dette også integreres i plattformen.

Alt du trenger gjøre er å gå til hjemmesiden til Shopify, velge det abonnementet du ønsker og sette opp nettbutikken din. Dette gjør du enkelt ved å velge en av de ferdige design malene de tilbyr, før du kan tilpasse denne etter egne behov. Du kan enkelt søke etter design med utgangspunkt i det rammeverket du får i malen. 

Trinn 3: Importer produkter fra Oberlo

Nå begynner ting virkelig å ta form, men det er fortsatt noen trinn igjen før du kan lansere den nye nettsiden din for kundene. For det første må du fylle på produkter i nettbutikken din, og dette gjør du lekende lett ved hjelp av Oberlo. Denne plattformen er skreddersydd for deg som vil drive med dropshipping, men den er bare kompatibel med Shopify. Det er derfor viktig at du har satt opp en nettbutikk i nettopp Shopify for at du skal kunne gjennomføre dette trinnet. 

Det beste av alt, er at du kan prøve deg frem med Oberlo helt gratis. De tilbyr nemlig en gratis starter plan, som til tross for sine begrensninger kan være et godt utgangspunkt. På denne måten kan du bli bedre kjent med systemet og ulike leverandører, for deretter å oppgradere til en betalt løsning når du trenger mer avanserte verktøy. 

Et viktig punkt som er greit å vite om Oberlo, er at det i praksis fungerer som et springbrett mellom Shopify nettbutikken din og AliExpress. Dette betyr at de fleste produktene du finner hos Oberlo har opprinnelse på AliExpress, og dermed gjerne sendes fra Asia. Fordelen med dette er at du slipper å søke i timesvis på AliExpress sin nettside, forsøke å finne egne leverandører og gjøre bestillinger direkte hos AliExpress. Vi anbefaler Oberlo for deg som skal lansere din første nettbutikk av flere ulike årsaker, inkludert:

 • De tilbyr en solid gratis plan
 • Det er langt enklere å finne gode leverandører
 • Automatiser mye av backend arbeidet
 • Gode kurs for dropshipping
 • Sendings- og leverings oppdateringer
 • Produktinformasjon kan oppdateres direkte i applikasjonen

Trinn 4: Markedsføring butikken din

Har du kommet helt hit, begynner virkelig nettbutikken din å ta form. Nå har vi funnet produkter, laget en nettbutikk og funnet pålitelige leverandører som kan holde vareflyten gående. Da er det bare en ting som gjenstår før vi kan lansere vidunderet, nemlig en klar strategi for markedsføring. For tro ikke at kundene vil løpe ned døren din fra første øyeblikk. Dropshipping krever høy innsats og kontinuitet, men det er nettopp dette som gjør at suksessen som venter er verdt det. 

Du bør derfor ha en klar strategi for hvordan du har tenkt å markedsføre nettbutikken din før den lanseres. Deretter bør du ha en kontinuitetsplan som sørger for at synligheten øker over tid. Her anbefaler vi at du inkluderer sosiale medier, SEO og innholdsmarkedsføring som effektive verktøy for å øke synlighet. Spesielt sosiale medier kan være et godt utgangspunkt, da dette er en kostnadseffektiv måte å markedsføre seg på. 

Shopify tilbyr også integrasjon på tvers av flere sosiale plattformer, noe som betyr at du kan promotere og selge produktene dine direkte i plattformen. Dette er spesielt gunstig for deg som selger lett omsettelige produkter som tar seg godt ut på sosiale medier. TikTok, Instagram og Facebook kan alle vise til milliarder av brukere, så noen godt plassere annonser her kan fort få fart på nettbutikken din. Det er lurt å utarbeide en god nettside sånn at kundene får et godt inntrykk av deg og virksomheten din.

Imidlertid er det viktig å passe på at du ikke lager annonser som lover noe produktet ikke innfrir. Nettbutikker er svært avhengige av gode anmeldelser fra kunder for å skape tillit, og dårlige kommentarer om produktene vil derfor fortsette en bråstopp for planen din. Lag realistiske planer for hvordan du kan skape oppmerksomhet rundt produktene dine, og deretter skap morsomt innhold som kan tilpasses dette. Det kan også være lurt å bruke betalte annonser i søkemotorer for å øke trafikken til nettsiden din. Dette kombinert med god SEO vil over tid bygge organisk trafikk, noe som vil lønne seg for eksponeringen din. 

Beste plattform for dropshipping 

Det finnes en rekke ulike nettbutikkløsninger som gjør det mulig å drive med dropshipping, men vi har i dette avsnittet samlet det vi anser som de to beste. Hvilken du bør velge avhenger av hensikten med nettbutikken din, men det er også viktig å ta teknisk forkunnskap med i vurderingen. Shopify er en utrolig enkel plattform, men den kommer med noen begrensninger da du må forholde deg til de rammer som finnes i plattformen.

WordPress på sin side tilbyr en langt større frihet til å selv designe og utforme brukerreisen din, men det krever også at du har mer omfattende kunnskaper om webdesign og WordPress CMS. Med dette som bakgrunn skal vi ta en titt på hva de to plattformene kan by på, slik at du enklere kan velge den som passer ditt nivå. 

# Shopify

En av de aller beste nettbutikkløsningene

Pris fra: $29/mnd

logo

Best for store nettbutikker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Hva vi liker med Shopify

Shopify er absolutt en av de beste nettbutikkløsningene for store nettbutikker. Vi anbefaler derfor Shopify til store bedrifter som er ute etter å skalere opp. De har utrolig mange gode apper som gir deg tilgang til avansert funksjonalitet.

Fordeler

 • star iconVeldig god for store nettbutikker
 • star iconStøtte for multi-plattform salg
 • star iconOver 3000 apper tilgjengelig
 • star iconGode betalingsløsninger

Ulemper

 • star iconHøye transaksjonsgebyr
 • star iconIkke fullt så brukervennlig som konkurrentene

Shopify er uten tvil den letteste plattformen for nybegynnere, og du kan ha en nettbutikk klar på bare noen få timer. Du slipper også å styre med webhotell, betalingsløsninger og lignende da alt dette er inkludert i abonnementet ditt. Imidlertid gjør dette at Shopify fort kan være en mer kostbar løsning enn eksempelvis WordPress og WooCommerce kombinasjonen vi skal se på etter.

En annen fordel med dette er at du kan bruke løsninger som Oberlo, slik at du enkelt kan implementere produkter fra ulike produsenter rett inn i nettbutikken din. Det er jo nettopp dette som er litt av fordelen med dropshipping, at hele prosessen skal gå så smidig som mulig. Nedenfor har vi listet opp de ulike prisene du møter på dersom du velger Shopify som din endelige løsning.

Shopify priser

 • Basic: Godt egnet for nye nettbutikker som vil prøve seg frem – $29 per måned
 • Shopify: Et godt utgangspunkt for nettbutikker som allerede har litt trafikk – $79 per måned
 • Advanced: Den største pakken for deg som krever avanserte verktøy – $299 per måned

logo

Best for store nettbutikker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

# WooCommerce

Pris fra: Gratis

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Hva vi liker med WooCommerce

WooCommerce tilbyr gode muligheter for tilpasset design til en rekke ulike nettsider. I tillegg er den enkel å bruke som grunnlag for en større nettbutikk, og svært tilrettelagt for GDPR. Her får du en nettbutikkmodul som kan tilpasses de aller fleste WordPress sider, og som takket være open-source kode er lett å skreddersy. Vi liker spesielt godt at det finnes en rekke maler tilpasset WooCommerce som lett er tilgjengelig på nett.

Fordeler

 • star iconMye avansert funksjonalitet for store nettbutikker
 • star iconGode muligheter for å tilpasse designet
 • star iconLett å styre brukerrettigheter for kunder og administratorer

Ulemper

 • star iconIkke så lett for nybegynnere
 • star iconDårlig kundeservice

Et annet alternativ for deg som vil prøve dropshipping er å sette opp en WooCommerce butikk med WordPress. Dette er en litt mer teknisk krevende oppgave, men resultatet er at du får mer frihet til å bestemme layout og design selv. Mange erfarne webdesignere velger derfor dette fremfor Shopify, men vi understreker viktigheten av litt teknisk kunnskap. En grunn til at mange lar seg friste av WooCommerce, er det faktum at løsningen i teorien er gratis. WooCommerce er open-source programvare, noe som betyr at du gratis kan installere og sette den opp.

Imidlertid vil du ofte trenge en rekke utvidelser og lisenser for å få en profesjonell nettbutikk, noe som ofte gjør at kostnaden overgår Shopify over tid. Du må blant annet belage deg på å betale for webhotell, domenenavn, SSL-sertifikat, design og ulike utvidelser. Vil du likevel prøve deg frem med en egen WordPress side, kan vi anbefale AliDropShop utvidelsen som et godt verktøy.

Denne lar deg introduserte produkter fra AliExpress rett inn i nettbutikken din, litt sånn som Oberlo gjør for Shopify. Når det er sagt, kan det være vanskeligere å verifisere gode leverandører på AliExpress, så dette er et lite egnet sted for nybegynnere å starte.

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Oppsummering - Slik kommer du i gang med dropshipping i Norge

Dropshipping har blitt et populært alternativ til tradisjonelle nettbutikker, og lar deg starte din egen bedrift med relativt lave oppstartskostnader. Imidlertid er det en rekke ting du bør ha tenkt gjennom før du lanserer din egen nettbutikk, og det er nettopp dette vi har sett nærmere på i denne guiden. Vi har også sett på de beste verktøyene for deg som er helt ny til dropshipping og hvordan du kommer i gang. 

Helt til slutt er det verdt å merke seg at dropshipping på lik linje med andre muligheter på nett sjeldent er en rask vei til rikdom. Du bør derfor være ekstra forsiktig med kurs og tilbud som lover deg rask rikdom ved hjelp av dropshipping.

Ofte stilte spørsmål om dropshipping

Hva er dropshipping?

Dropshipping er en forretningsmodell der nettbutikken selger produkter uten å holde dem på lager. Når en kunde kjøper et produkt, blir bestillingen sendt til leverandøren, som deretter sender varen direkte til kunden. Dette betyr at nettbutikken ikke trenger å investere i varelager eller håndtere frakt og logistikk selv.

Hva er fordelene med dropshipping i Norge?

Fordelene med dropshipping i Norge inkluderer lavere oppstartskostnader, ettersom det ikke kreves lagerbeholdning, enklere skalering av virksomheten, større produktsortiment, og mulighet for å fokusere mer på markedsføring og kundeservice enn på logistikk og lagerhåndtering.

Hva er noen utfordringer med dropshipping?

Noen utfordringer med dropshipping kan være lavere fortjenestemarginer, ettersom leverandører tar en del av fortjenesten, potensielle problemer med leverings- og frakttid, mindre kontroll over produktkvalitet og lagerbeholdning, samt konkurranse med andre dropshippere som selger lignende produkter.

Hvilke faktorer bør man vurdere når man velger en dropshipping-leverandør?

Når man skal velge en dropshipping-leverandør, bør man vurdere faktorer som leverandørens omdømme og erfaring, tilgjengelige produkter og deres kvalitet, leveringstid og fraktkostnader, fortjenestemarginer, kommunikasjon og kundestøtte, samt eventuelle tilleggstjenester som tilbys, som for eksempel merkevarebygging og tilpasset emballasje.

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.