Gratis nettbutikk: En komplett guide (tips, plattformer mm)

Skal du starte nettbutikk på budsjett? På jakt etter beste løsning for å lage gratis nettbutikk? Med så mange nettbutikkløsninger på markedet, kan det være vanskelig å vite hvilken som er best for deg. De har alle sine fordeler og ulemper.

Oppsummering

 • Det finnes mange alternativer for deg som ønsker å lage en gratis nettbutikk, men alternativene som er gratis har ofte svært begrensede funksjoner og du kan tape penger på å velge en gratis løsning.
 • Når du velger plattform for å lage en gratis nettbutikk anbefales det å tenke på dine individuelle behov, som ønskede funksjoner og tjenester, designfrihet, og muligheter for å skalere.

Her tar vi en nærmere titt på ulike nettbutikkløsninger for deg som vil lage nettbutikk gratis.

Best i test – vinnere

1. Wix – En testvinner som passer perfekt for nybegynnere
2. Shopify – En av de aller beste nettbutikkløsningene
3. Squarespace – En god nettsidebygger for stilrene nettsider
4. BigCommerce – Et godt alternativ for store nettbutikker
5. WooCommerce – Et veldig godt valg for de som liker WordPress

Er det egentlig mulig å lage en nettbutikk helt gratis?

Før vi går videre til vår sammenligning av gratis nettbutikkløsninger, er det viktig å avklare hva vi mener med “gratis”. Det er vanskelig å finne noe som ikke koster penger i det hele tatt. Det er vanlig at lagring og båndbredde begrenses i stor grad ved gratis eller svært billige abonnement, og du må kanskje også finne deg i reklame. Andre plattformer lar deg lage gratis nettside, men du må betale for funksjoner og tjenester som forenkler driften. Du må sannsynligvis også betale for domene og hosting.

Vi har derfor valgt å også inkludere nettbutikkløsninger som lar deg starte opp gratis for å teste tjenestene, men som siden koster penger. Dette inkluderer løsninger med gratis prøveperiode og pengene-tilbake garanti. Selv om det er urealistisk å starte en nettbutikk som ikke koster deg et øre, så kan du likevel starte en nettbutikk på budsjett og så billig som mulig.

Dette bør du tenke på før du velger plattform for å lage gratis nettbutikk

Det er som sagt både fordeler og ulemper med alle de ulike alternativene for å lage billig eller gratis nettbutikk. Det som er beste gratis nettbutikkløsning vil derfor avhenge av dine individuelle behov. For å unngå at nettsiden din blir dårlig, kan det være lurt å finne ut hva du liker og ikke ved å se på nettsiden til andre nettbutikker. Vi anbefaler at du har følgende punkter i tankene når du leser gjennom vår sammenligning av nettbutikkløsninger:

 • Hvilke funksjoner og tjenester trenger du?
 • Ønsker du full funksjonalitet med blogg, møtebooking og lignende?
 • Hvor viktig er designfrihet for deg?
 • Ønsker du å betale minst mulig for abonnement og heller bygge på med ekstra tjenester?
 • Eller foretrekker du å ha et abonnement som dekker omtrent alt, uten skjulte kostnader?
 • Hvilke muligheter vil du ha for å skalere på sikt?

Wix oppsummering

# Wix

En testvinner som passer perfekt for nybegynnere

Pris fra: Gratis

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Hva vi liker med Wix

Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.

Fordeler

 • star iconMange ulike abonnement
 • star iconGode funksjoner for nettbutikk
 • star iconMulighet for blogg
 • star iconDra-og-slipp funksjon
 • star iconSkalerbar for bedrifter i vekst
 • star icon50% RABATT Utvalgte Wix Premium-abonnementer

Ulemper

 • star iconIkke optimalt for store nettsteder (mer enn 100 sider)
 • star iconKan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden
 • star iconKan bli dyrt med mange plug-ins

Wix tilbyr et godt utvalg av maler, designet for deg som vil starte nettbutikk. Du kan tilpasse malene ytterligere ved hjelp av Wix sin intuitive dra-og-slipp funksjon. Wix har dessuten en rekke apper på markedsplassen for applikasjoner som kan hjelpe deg med å legge til ytterligere funksjoner til nettsiden din. Appene kan hjelpe deg med alt fra å øke salg i nettbutikken til å optimalisere driften.

Wix er en nettsidebygger med mulighet for nettbutikk og betalingsløsninger. Dersom du ønsker å drive nettbutikk eller lage nettside med betalingsløsning, må du derfor velge et abonnement spesifikt for ehandel. Wix er et bra valg for deg som vil ha tilgang til mange funksjoner og tjenester. Du kan for eksempel samle CRM, epostmarkedsføring, online booking og mye mer på samme plattform ved å bruke Wix. Du kan også drive medlemskap via Wix.

Wix er med andre ord bra for deg som driver en virksomhet med et variert utvalg av produkter og tjenester. For eksempel, kanskje driver du med konsulenttjenester og live undervisning på nett, samtidig som du selger digitale produkter og kurs? Alt dette er mulig, uten at du må bruke ulike plattformer. Du får dessuten rikelig med lagring, båndbredde og gavekort på annonsekuponger når du bygger en nettbutikk gjennom dem. Nettbutikkene du lager med Wix er mobilvennlige og responsive.

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Shopify oppsummering

# Shopify

En av de aller beste nettbutikkløsningene

Pris fra: $29/mnd

logo

Best for store nettbutikker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Hva vi liker med Shopify

Shopify er absolutt en av de beste nettbutikkløsningene for store nettbutikker. Vi anbefaler derfor Shopify til store bedrifter som er ute etter å skalere opp. De har utrolig mange gode apper som gir deg tilgang til avansert funksjonalitet.

Fordeler

 • star iconVeldig god for store nettbutikker
 • star iconStøtte for multi-plattform salg
 • star iconOver 3000 apper tilgjengelig
 • star iconGode betalingsløsninger

Ulemper

 • star iconHøye transaksjonsgebyr
 • star iconIkke fullt så brukervennlig som konkurrentene

Mange mener at en av de beste nettbutikkløsningene er Shopify. Det flotte med denne plattformen er at du kan gjøre deg opp din egen mening ved å først lage nettbutikken gratis i prøveperioden. Liker du ikke tjenestene, kan du kansellere. Hvis du er fornøyd, så forblir du bare kunde hos dem. Fordelen ved å bruke en såpass populær løsning er mange integrasjoner. Du kan for eksempel koble til Shopify med de fleste regnskapsprogrammer, og dermed spare inn mye tid på at bokføringen går automatisk. Husk at tid er penger, særlig når du er nyoppstartet og må gjøre det meste selv.

Shopify er en flott løsning fordi den ikke bare er enkel å bruke, men den lar deg også lage en butikkfront som har mange funksjoner. Shopify har også god kundeservice. De har mange maler tilgjengelig som setter fokus på dine produkter, slik at du kan lage butikken du ønsker. Plattformen er bra for deg som ønsker hovedsakelig å selge produkter, men du er mindre opptatt av blogging og øvrige nettsteder. Plattformen er dessuten super for dropshipping og print-on-demand. Selv om Shopify tillater både blogging og webdesign, har du likevel begrenset med designmuligheter sammenlignet med andre løsninger. Du kan også få enkle betalingsløsninger som Vipps på denne plattformen.

En annen fordel med Shopify er mulighet til å oppgradere abonnement i takt med at nettbutikken din vokser. Det betyr at du kan lage billig nettbutikk nå med begrensede funksjoner, men siden oppgradere når salg og trafikk øker. Du kan også bestille ekstra funksjoner fra markedsplassen til Shopify, hvis du føler du trenger mer enn det som tilbys i selve abonnementet. På den måten har du større kontroll ved at du kun betaler for det du trenger.

logo

Best for store nettbutikker

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Squarespace oppsummering

# Squarespace

En god nettsidebygger for stilrene nettsider

Pris fra: $16/mnd

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Hva vi liker med Squarespace

Squarespace er en nettsidebygger som lar deg lage vakre, funksjonelle nettsider og nettbutikker, uten å kunne noe om webdesign. God kundeservice med chat funksjon er enda et stort pluss, da du får svar på det aller meste nærmest umiddelbart. Nettbutikkløsningene er også veldig gode, noe som gjør Squarespace til en nettsidebygger som bedriften kan vokse med. Du får for eksempel med gode markedsføringsverktøy til å profilere nettstedet ditt.

Fordeler

 • star iconVelutviklet bloggverktøy
 • star iconGod kundeservice
 • star iconModerne og profesjonelle maler
 • star iconApp som lar deg designe via mobil

Ulemper

 • star iconIngen kundestøtte via telefon
 • star iconKan være krevende å endre ferdige maler

Squarespace inkluderes i vår sammenligning av gratis nettbutikkbygger fordi de tilbyr gratis prøveperiode. Du kan lage nettbutikken gratis for å teste ut tjenestene, men du publiserer ikke og betaler ikke før du vet at du er fornøyd. Squarespace kan også være et greit alternativ for deg som vil lage nettbutikk på budsjett. Det er fordi du kun betaler for de tjenestene du trenger, ettersom det finnes flere ulike abonnement.

Du kommer i gang med nettbutikk på Squarespace ved å velge bedriftsabonnement. Full funksjonalitet for nettbutikker i vekst får du ved å oppgradere til Advanced Commerce. Både Wix og Squarespace regnes som alt-i-ett plattformer. Plattformen har mange av de samme fordelene som Wix ved at du kan bygge på med ytterligere funksjoner som booking og epostmarkedsføring. Du kan også redigere videoer, lage egen logo og designe templates til sosiale medier.

Avhengig av abonnement, så kan du få med endel gratis tjenester til nettbutikken din. Du kan få “gavekort” på annonsering, gratis domene det første året, ubegrenset lagring og båndbredde, kundestøtte døgnet rundt og tilgang til SEO-verktøy for å booste synlighet. Du må riktignok betale transaksjonsgebyr, med mindre du velger et abonnement som er spesifikt beregnet for ehandel. Du må selv vurdere hva som er billigst for deg: abonnement med lavere pris og transaksjonsgebyr eller dyrere abonnement uten gebyr. Dette blir et lite regnestykke, hvor du legger sammen hvor mye du betalerer i transaksjonsgebyr per måned og sammenligner med prisen på abonnementet. Hvis du er usikker, kan du begynne med et billig abonnement og heller oppgradere senere om du ser at det lønner seg.

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Mer om Squarespace:

 • Hvis du er usikker på om du skal velge Squarespace burde du lese vår anmeldelse
 • Les mer om Squarespace sine pakker og priser på deres egen hjemmeside

BigCommerce oppsummering

# BigCommerce

Et godt alternativ for store nettbutikker

Pris fra: $29,95/mnd

logo

Mest kostnadseffektiv

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Hva vi liker med BigCommerce

Selv om Bigcommerce kan være litt krevende å sette opp, så er det en svært funksjonell plattform. Vi liker spesielt godt at den har tilretteleggelse for SEO noe vi savner i en rekke konkurrenter. Den er også mer kostnadseffektiv da du slipper transaksjonsavgifter. Bigcommerce er en godt egnet plattform for deg som skal ha en større nettbutikk, men ikke har et stort budsjett til dyrere plattformer.

Fordeler

 • star iconIngen transaksjonsavgifter sånn som hos Shopify
 • star iconMye god funksjonalitet som er innebygd
 • star iconGode muligheter for SEO

Ulemper

 • star iconIkke så lett å sette opp
 • star iconVarierende innlastningshastighet

BigCommerce er enda en plattform med gratis prøveperiode. Vi ønsker også å nevne den fordi du får så utrolig mye inkludert i abonnementet. Det betyr at BigCommerce kan bli en svært rimelig løsning, sammenlignet med andre plattformer hvor du må betale ekstra for disse fordelene. Uansett hvilket abonnement du velger, finnes det ingen transaksjonsgebyr. Du får ubegrenset med lagring og båndbredde. Antall ansatte som du kan legge til er også ubegrenset.

Den totale kostnaden for nettbutikken din kan derfor bli lavere ved å velge BigCommerce. Det er lett å bare fokusere på kun abonnementet hvis du er på jakt etter billig eller gratis nettbutikk, men du må beregne mange kostnader for å drive med netthandel. Det er den totale summen som til syvende og sist vil være viktigst – og BigCommerce er blant de beste plattformene for lav totalkostnad.

Det som skiller abonnementene er hovedsakelig hvor mye du kan tjene. Du kan for eksempel tjene opptil 50 000 USD ved det laveste abonnementet. Dette burde imidlertid ikke være noe hindring, ettersom prishoppet til neste abonnement ikke er spesielt stort. Du betaler derfor ikke stort før du faktisk tjener stort. Dette gjør BigCommerce til et godt alternativ for deg som vil ha lage billig nettbutikk på budsjett – selv om det ikke akkurat er en helt gratis nettbutikk. Men som du sikkert har fått med deg til nå, så er det ganske umulig å finne noe som er helt gratis.

BigCommerce er et supert alternativ for både små og store nettbutikker. Du kan nemlig velge å ha nettbutikken din på BigCommerce sin plattform, eller du kan bruke plugin til WordPress for avansert funksjonalitet. Du kan selge produktene dine på mange forskjellige kanaler som sosiale medier, Google Shopping, Amazon, eBay og mer.

logo

Mest kostnadseffektiv

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

WooCommerce oppsummering

# WooCommerce

Et veldig godt valg for de som liker WordPress

Pris fra: Gratis

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Hva vi liker med WooCommerce

WooCommerce tilbyr gode muligheter for tilpasset design til en rekke ulike nettsider. I tillegg er den enkel å bruke som grunnlag for en større nettbutikk, og svært tilrettelagt for GDPR. Her får du en nettbutikkmodul som kan tilpasses de aller fleste WordPress sider, og som takket være open-source kode er lett å skreddersy. Vi liker spesielt godt at det finnes en rekke maler tilpasset WooCommerce som lett er tilgjengelig på nett.

Fordeler

 • star iconMye avansert funksjonalitet for store nettbutikker
 • star iconGode muligheter for å tilpasse designet
 • star iconLett å styre brukerrettigheter for kunder og administratorer

Ulemper

 • star iconIkke så lett for nybegynnere
 • star iconDårlig kundeservice

Du kan faktisk lage nettbutikk gratis med WooCommerce, men det kommer en del kostnader utenom. Det betyr at det blir ikke fullstendig gratis. Du må for eksempel ha en WordPress-side som du kan bruke WooCommerce sammen med. Dermed må du betale for webhosting, domene og lignende. I tillegg kan du kjøpe ekstra utvidelser og oppgradere til et betalt designmal. Det finnes mange rimelige webhotell for WP, så det trenger ikke nødvendigvis koste så mye. Har du ikke behov for spesielt mange ekstra tjenester og funksjoner, så kan WooCommerce være et tilnærmet kostnadsfritt alternativ (foruten WP-kostnader).

WooCommerce kan imidlertid bli ganske kostbart om du kjøper mange betalte apper og utvidelser. Du bør derfor se gjennom utvalget, notere deg hvilke du trenger for å optimal drift og deretter sette opp et budsjett. Inkluder også kostnadene for WordPress i budsjettet. Først nå kan du realistisk vurdere om det lønner seg med “gratis” nettbutikk via WooCommerce. Det er slett ikke sikkert at du trenger alle utvidelsene på én gang. Kanskje disse kostnadene er noen du kan fordele utover på sikt, etterhvert som nettbutikken din vokser?

Ikke minst, så må du alltid betale transaksjonsgebyr når du selger varer og tjenester på nett. Selv om ikke nettbutikkbyggeren tar ekstra betalt for transaksjoner, så trekker f.eks. Stripe eller PayPal en gitt prosent av kjøpesummen. Det positive er at du selvsagt ikke betaler disse gebyrene med mindre du faktisk selger noe.

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

3.9/5

Lønner det seg egentlig å bruke gratis nettbutikkløsning?

Husk at du faktisk kan tape penger på å velge “gratis” løsninger med svært begrensede funksjoner. Kanskje hadde nettbutikken din gått bedre hvis du hadde flere verktøy og hjelpemidler å leke deg med? Eller hva om kundene dine heller klikker seg videre til reklamen som plattformen vises på nettstedet ditt, fremfor å se på dine produkter? Det er her betalte abonnementer hos de ulike nettbutikkløsningene kommer inn i bildet.

Du må også ha i tankene at “tid er penger” når du skal starte en bedrift. Hvor mye er din tid verdt? Svarer det seg å bruke masse tid på billigere løsninger, eller kan det svare seg med dyrere, men mindre tidkrevende løsninger for å drifte nettbutikken? Kunne tiden du sparer heller vært brukt på andre aktiviteter som hjelper deg med å lykkes med din nettbutikk?

Hva er best: nettsidebygger med nettbutikk eller nettbutikkløsning med nettside?

Nettbutikkløsning med nettsted er et bedre valg hvis det er nettbutikken som skal ha full fokus. Shopify er et godt eksempel på dette. Du kan likevel sette opp både blogg og hjemmeside raskt ved hjelp av enkle maler. Designfriheten er imidlertid mindre enn om du f.eks. velger WordPress og WooCommerce. WordPress og WooCommerce kan imidlertid være mer avansert å sette opp, samtidig som du enkelt kan skalere på sikt når nettbutikken vokser. Du har dessuten større kontroll over totale kostnader med f.eks. BigCommerce. Trenger du avanserte funksjoner, så blir det fort dyrt å betale for ekstra tjenester.

Squarespace og Wix har egne abonnement for nettbutikk for deg som vil ha de enkle, men lekre designmulighetene med en nettsidebygger. Ettersom disse to er alt-i-ett plattformer, får du også full funksjonalitet med mange ulike tjenester for bedrifter i vekst. Hva som er best av nettsidebygger med nettbutikk eller nettbutikkløsning avhenger derfor av dine prioriteringer, budsjett og ønsker.

Kort forklart: Slik kommer du i gang med nettbutikken din gratis

Det er mange faktorer som spiller inn for å avgjøre hva som er det beste alternativet for deg som vil starte din egen nettbutikk. Du må vurdere budsjettet ditt, forretningsmålene dine og ferdighetene dine. Du må også vurdere hva som er mest fordelaktig og lønnsomt på sikt: Vil du lage gratis nettbutikk, men betale for ekstra funksjoner eller betale for abonnement og få med mange funksjoner på kjøpet? Bruk litt tid på avgjørelsen og tenk langsiktig for å finne frem til det beste alternativet for deg. Lykke til!

Ofte stilte spørsmål om gratis nettbutikk

Hvilke funksjoner kan man forvente i en gratis nettbutikk?

I en gratis nettbutikk kan man vanligvis forvente grunnleggende funksjoner som produktkataloger, handlekurver, betalingsprosesseringsintegrasjoner, og visse design- og tilpasningsmuligheter. Avanserte funksjoner, som markedsføringsverktøy og integrasjoner med tredjepartstjenester, kan være begrenset eller bare tilgjengelig i betalte versjoner.

Hva er noen populære gratis nettbutikkløsninger?

Noen populære gratis nettbutikkløsninger inkluderer WooCommerce (en utvidelse til WordPress), PrestaShop, OpenCart og Magento Open Source. Disse løsningene tilbyr ulike funksjoner og tilpasningsmuligheter, så det er viktig å undersøke og sammenligne alternativene før man bestemmer seg.

Hva er ulempene med å bruke en gratis nettbutikkløsning?

Ulempene med å bruke en gratis nettbutikkløsning kan inkludere begrensede funksjoner, mindre brukervennlighet og kundestøtte, potensielle sikkerhetsproblemer og økte kostnader over tid, ettersom man kan trenge å oppgradere til en betalt plan eller legge til ekstra tjenester for å skalere virksomheten.

Er det skjulte kostnader ved å bruke en gratis nettbutikkløsning?

Selv om selve nettbutikkløsningen kan være gratis, kan det være skjulte kostnader forbundet med å drive en nettbutikk, som for eksempel domenenavn, webhotell, SSL-sertifikater, betalingsbehandlingsgebyrer, og eventuelle tilleggsmoduler eller utvidelser som krever kjøp. Det er viktig å vurdere disse kostnadene før man bestemmer seg for en gratis nettbutikkløsning.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.