Hva er bra hastighet på internett? Se hvor raskt nett du har

Provided by Meter.net

I en tidsalder der stadig flere enheter kobles til det trådløse nettverket hjemme, har kravene til både hastighet og stabilitet økt betydelig. Mange lurer derfor på hvor bra internett de har i dag, og hvilken hastighet de egentlig burde ha. Hos de fleste nettverksleverandører betaler du med utgangspunkt i hastigheten, så det kan være nyttig å vite om du faktisk får det du betaler for.

Et godt utgangspunkt er å ta en hastighetstest med måleren du finner øverst i artikkelen før du vurderer om du har behov for forbedringer.

Hva påvirker hastigheten din?

En feil mange begår når de skal forsøke å øke hastigheten på internettet sitt, er at de tror antall enheter er viktig. Selv om antall enheter har betydning, er det ikke avgjørende. Det er nemlig hva internettet benyttes til som er den viktigste faktoren for om du har optimal hastighet. 

De aller fleste bruker internettet til ulike hverdagslige ting som oppdatering av applikasjoner, svare på e-poster og lese nettaviser. Her vil det ikke være behov for noen betydelig hastighet, og som regel er hjemmenettet godt nok.

Om du derimot arbeider fra hjemmekontor, driver aktiv nedlasting eller strømming av innhold, eller spiller spill online, vil det være behov for høy hastighet på internettet.

Hvis du har tenkt å starte nettbutikk eller lage en nettside, kan det være nødvendig med høy kapasitet på internettet ditt. Det kan være frustrerende å få arbeidet avbrutt fordi at hastigheten på internettet er for dårlig.

For å finne ut hva som er bra hastighet på internettet for deg, ser vi nærmere på noen utgangspunkter.

Den lille familien

Det første utgangspunktet vårt er en liten husholdning der man enten bor alene, eller det bor opptil tre personer i husholdningen. Så lenge ingen har behov for å bruke nettet til aktiviteter som krever høy kapasitet, vil en vil en line på rundt 10 Mbit/s være tilstrekkelig. Slike aktiviteter er eksempelvis dataspill online, streaming eller aktiv nedlasting av innhold.

Det skal sies at de færreste i Norge klarer seg med denne hastigheten, spesielt om man tar høyde for at alle brukerne av abonnementet er på nett samtidig. Vårt beste tips for små husholdninger er derfor en linje som tilsvarer rundt 10 Mbit/s per bruker. 

Normal husholdning

Det neste alternativet er det som gjelder for de fleste norske husholdninger. Dette er en normal familie hvor tre eller flere personer aktivt bruker internett i hverdagen. Her finnes det gjerne flere nettbrett, mobiltelefoner og PC-er som bruker av hastigheten samtidig. Et slikt utgangspunkt kan ofte gjøre at behovet øker fra rundt 20-30 Mbit/s til 50–80 Mbit/s. Her bør det også tas hensyn til om man bruker spesielt krevende programmer i regi av jobben eller skolen som sender mengder med data over nettet. Spill av dataspill på nett vil også som regel kreve bedre hastighet på internettet.

Noen ganger kan nettleseren du bruker ha betydning for hastigheten og sikkerheten din på nettet. En god nettleser vil gjøre surfingen på nett enklere.

Storbrukere 

Sist, men ikke minst har vi storforbrukeren. Dette er gjerne husholdninger der flere aktivt bruker store mengder internett på daglig basis. Dette kan være situasjoner der flere voksne har aktivt hjemmekontor, noen i husholdningen driver med livestreaming eller aktivt laster opp innhold på nett. Spiller barna onlinespill på kvelden samtidig som foreldrene strømmer en film, vil det kreve ytterligere kapasitet på linjen. Her kan et minimum ofte være 150-200 Mbit/s, men om man ønsker optimal hastighet kan en linje på 300-500 Mbit/s ofte gjøre susen. Det er også viktig å huske at dette angir hastigheten inn til huset, men fordelingen internt på nettet kan avvike fra denne hastigheten. 

Styrke nettverket ditt med bra hastighet på internett

Dersom man allerede har en høy linje (300-500 Mbit/s) inn til huset, men ikke opplever å få noe nytte av dette, så kan den interne internett strukturen være grunnen. Mange har nemlig en eldre router plassert i store hus, noe som blir som en “flasketut” for hastigheten. Installasjon av moderne, kraftigere rutere eller et MESH-nettverk kan derfor bidra til at alle nyter bedre av hastigheten familien betaler for.

Usikker på hvorfor en nettside laster inn tregt? Les vår artikkel om hvordan man måler og forbedrer nettside hastighet her.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.