Hva er bra hastighet på internett? Se hvor raskt nett du har

Provided by Meter.net

I en tidsalder der stadig flere enheter kobles til det trådløse nettverket hjemme, har kravene til både hastighet og stabilitet økt betydelig. Mange lurer derfor på hvor bra internett de har i dag, samt hvilken hastighet de egentlig burde ha. 

Her vil det være nyttig å starte med hvor bra hastighet på internett du allerede har, så kan du enklere vurdere hvilke forbedringer som kan være nødvendig. Det kan derfor være nyttig å gjøre en hastighetstest med måleren du finner øverst i denne artikkelen før du går videre. 

Hva påvirker hastigheten din?

En feil mange begår når de skal forsøke å øke hastigheten på internettet sitt, er at de tror antall enheter er viktig. Nå skal sant sies at det selvfølgelig har en betydning, men ikke så mye som du skulle tro. Det er nemlig hva internettet benyttes til som er den viktigste faktoren for om du får optimal hastighet. 

Her kan man eksempelvis bruke internett til oppdatering av applikasjoner, svare på e-poster og lese nettaviser. Dette er aktiviteter som krever internett, men som sjeldent vil ta opp betydelig hastighet. Du vil derfor sjeldent trenge høy hastighet for denne typen aktiviteter. 

Aktiviteter som derimot kan kreve høy hastighet er hjemmekontor, aktiv nedlasting eller strømming og ikke minst onlinespill. Dette er aktiviteter som ikke bare krever en tilkobling, men også betydelig hastighet og kapasitet. Vi skal derfor se litt nærmere på noen gode utgangspunkt til hvilken hastighet du trenger.

Den lille familien

Det første utgangspunktet vårt er en liten husholdning der man enten bor alene, eller det bor opptil tre personer i husholdningen. Så lenge ingen har høyt forbruker som livestreaming og gaming av onlinespill, så vil en line på rundt 10 Mbit/s være tilstrekkelig. Imidlertid finnes det knapt så små abonnenter i Norge. I tillegg kan det være lurt å ta høyde for at alle bruker internett samtidig. Vårt beste tips for små husholdninger er derfor en linje som tilsvarer rundt 10 Mbit/s per bruker. 

Normal husholdning

Det neste alternativet er det som gjelder for de fleste norske husholdninger. Dette er en normal familie hvor tre eller flere personer aktivt bruker internett i hverdagen. Her finnes det gjerne flere nettbrett, mobiltelefoner og PC-er som spiser av hastigheten samtidig. Et slikt utgangspunkt kan ofte gjøre at behovet øker fra rundt 20-30 Mbit/s til 50–80 Mbit/s. Her bør det også tas hensyn til om man bruker spesielt krevende programmer i regi av jobben eller skolen som sender mengder med data over nettet. 

Storbrukere 

Sist, men ikke minst har vi storforbrukeren. Dette er gjerne husholdninger der flere aktivt bruker store mengder internett på en daglig basis. Dette kan være at begge voksne i familien sitter med aktivt hjemmekontor, noen i huset driver med livestreaming eller man aktivt laster opp videoer til YouTube. Spiller barna onlinespill på kvelden samtidig som mor og far strømmer en film vil det kreve ytterligere kapasitet på linjen. Her kan et minimum ofte være 150-200 Mbit/s, men om man ønsker optimal hastighet kan en linje på 300-500 Mbit/s ofte gjøre susen. Det er også viktig å huske at dette angir hastigheten inn til huset, men fordelingen internt på nettet kan avvike fra denne hastigheten. 

Styrke nettverket ditt med bra hastighet på internett

Dersom man allerede har en høy linje (300-500 Mbit/s) inn til huset, men ikke opplever å få noe nytte av dette, så kan den interne internett strukturen være et godt utgangspunkt. Mange har nemlig eldre routere plassert i store hus, noe som blir en flasketut for hastigheten. Installasjon av moderne, kraftigere rutere eller et MESH-nettverk kan derfor bidra til at alle nyter bedre av hastigheten familien betaler for.

Usikker på hvorfor en nettside laster inn tregt? Les vår artikkel om hvordan man måler og forbedrer nettside hastighet her.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.