Hva er et sitemap?

Det er liten tvil om at trafikk fra søkemotorene er viktig for nettsidene, og da er SEO en viktig brille. Det mange derimot ikke vet, er hvilken effekt et sitemap kan ha for nettsiden din. De færreste av oss bruker et sitemap for navigasjon lenger, men søkemotorene bruker fortsatt dette aktivt. Et sitemap kan derfor ha en stor betydning for hvor raskt en søkemotor som Google identifiserer og rangerer nettsiden din. 

Dette bringer oss videre til det neste spørsmålet, nemlig hva er et sitemap – og trenger nettsiden din egentlig et sitemap? For å svare på dette, samt hvordan du kan lage et sitemap har vi utarbeidet denne guiden. Her vil vi ta deg med gjennom alt du trenger å vite om et sitemap, hvordan du lager et for nettsiden din og mye mer. 

Les videre for å finne ut mer om hvordan et sitemap kan bedre SEO-en på nettsiden din.

Hva er et sitemap?

Selv om navnet sitemap kan være selvforklarende, er det mange som ikke helt vet hva det innebærer. Heldigvis er det ganske enkelt. Et sitemap er nettopp det – et kart over nettsiden din. Imidlertid er ikke et sitemap utviklet for oss menneskelige brukere, men heller for at crawlere fra søkemotorene skal finne lett frem på nettsiden din. 

Et sitemap viser nemlig søkemotoren en fullverdig oversikt over alle sidene på nettsiden din, samt hvordan disse henger sammen. På denne måten kan du ofte oppleve at søkemotoren raskere indekserer og rangerer nettsiden din raskt. Kort fortalt; et sitemap gjør jobben enklere for søkemotoren, noe som ofte kan resultere i raskere rangering for nettsiden din. 

Et sitemap utgjør gjerne en lang liste over URL-er knyttet til nettsiden din, men du vil også finne en rekke annen nyttig informasjon i sitemap. Noe av det du vil få en oversikt over, inkluderer: 

Hvilke typer sitemap finnes?

Når vi snakker om et sitemap er det gjerne XML sitemap vi referer til, men det finnes totalt fire ulike typer sitemap. Alle har sin egen betydning for SEO og kartleggingen, så det er greit at du vet hvilke alternativer som finnes her. 

Hvorfor er et sitemap viktig?

Selv om det kan være flere årsaker til at vi produserer innhold på nett, vil det være lite hensiktsmessig dersom ingen finner frem til dette innholdet. Derfor er det viktig at nettsiden har et sitemap, så Google og Bing finner frem til innholdet ditt. En feil mange gjør når de skal sette opp en nettside, er at de dropper et sitemap. Dette kan ofte ha katastrofale virkninger, og i verste fall gjøre at nettsiden din ikke rangerer i søkemotoren i det hele tatt. 

Et sitemap vil aldri erstatte god intern linking, men det er uten tvil viktig. Du bør derfor kombinere gode rutiner på intern linking med et sitemap slik at Google enkelt kan kartlegge ulike deler av nettsiden din. En god huskeregel her er at alle interne sider bør linkes til fra minimum én annen side på nettsiden din. 

Grunnen til at man bør ha et sitemap, er rett og slett at indekseringen vil gå langt fortere. Crawleren til Google finner frem til ulike sider gjennom linker, men dersom den må bearbeide et omfattende antall sider for å finne frem til den siste, vil dette ofte ta tid. Har du derimot et sitemap vil Google bot finne frem til alle sidene samtidig gjennom den ene filen. Et sitemap kan derfor gjøre at Google raskere indekserer nettsiden din, og er spesielt viktig for nettsider med et stort antall sider. 

Selv om et sitemap er viktig for store nettsider, vil det være like viktig for en helt ny nettside. Dette skyldes at intern linking ofte ikke er gjennomført på en tilstrekkelig måte enda, og Google vil dermed slite med å knytte sammen ulike sider. Et godt sitemap vil derfor vise Google hele nettsiden din, og resultere i raskere plassering i søkeresultatet. 

Bør siden min ha et sitemap?

Svaret på dette spørsmålet er uten tvil ja. Imidlertid betyr ikke dette nødvendig at siden din ha et sitemap. Mye av dette avgjøres av hvor god intern linking og eksisterende struktur på sidene dine. Dersom du har gode rutiner for internlinking og en klar struktur på siden din, vil søkemotoren mest sannsynlig finne frem uten store problemer. Da vil ikke et sitemap nødvendigvis være et must. 

Imidlertid er det noen kategorier som uten tvil bør ha et sitemap. Derfor har vi samlet disse i listen nedenfor. Om siden din faller inn under en av disse kategoriene, anbefaler vi på det sterkeste at du tar deg bryet med å sette opp et sitemap. 

Hvordan lager jeg et sitemap?

Et sitemap kan være et svært hjelpsomt verktøy for nettsiden din, og heldigvis er det ikke spesielt komplisert å sette opp. Vi skal derfor se på noen ulike muligheter som lar deg lage et sitemap på din nettside raskt og enkelt. 

Lag det selv

Du kan selvfølgelig lage ditt sitemap selv, men dette er uten tvil den mest tidkrevende muligheten. Imidlertid vil dette gi deg full kontroll på ditt sitemap og muligheten til å skalere den etterhvert som siden din utvikler seg. 

Bruk en utvidelse (plugin)

Dersom du bruker et CMS som WordPress vil det finnes en rekke utvidelser som gjør denne jobben lekende lett for deg. Her kan du eksempelvis bruke YoastSEO som er en enkel utvidelse å bruke. Tilsvarende vil du finne ulike løsninger for å opprette et sitemap gjennom de fleste andre CMS systemer som GoDaddy, Squarespace, Wix, Webnode og One.com. Alle disse har egne metoder for å raskt sette sammen et sitemap.

Bruk en online XML generator

Det siste alternativet du kan velge er å lage et sitemap ved hjelp av en online XML generator. Dette er nettsider som lar deg innhente og lage et sitemap direkte i nettleseren din. Dessverre er det ofte begrensninger knyttet til disse, men dersom man lager en liten nettside selv kan det fungere utmerket.