Markedsføre nettbutikk: Tips du ikke har råd til å gå glipp av

En nettbutikk er uten tvil et must-have i disse dager, men hvordan du får markedsført den kan være vanskelig å sette seg inn i. De tradisjonelle kampanjene man har benyttet for en fysisk butikk vil sjeldent gjøre det godt på nett, så her gjelder det å bruke de riktige verktøyene. Du kan riktignok håpe at kundene dukker opp dersom du lanserer en nettbutikk, men dette er sjeldent en anbefalt strategi. 

Vi skal derfor ta deg gjennom noen nyttige tips til hvordan du kan markedsføre nettbutikk gjennom organisk trafikk. Før vi går videre er det viktig å merke seg at organisk trafikk sjeldent er noe som kommer over natta. Du bør derfor legge til grunnlag at dette er noe du må jobbe med over tid. 

Driv trafikk til nettbutikken din

Fordelen med en nettbutikk er at antall potensielle kunder kan øke betraktelig sammenlignet med et fysisk utsalgssted. Imidlertid betyr dette også at du må konkurrere med andre nettbutikker som kan tilby de samme produktene i sin butikk fra hele landet. For å markedsføre nettbutikken din på en effektiv måte bør du derfor dele inn målgruppene dine i følgende tre kategorier:

  1. Mennesker som har handlet i butikken din før, eller som kjenner til nettbutikken din allerede.
  2. Mennesker som er på jakt etter de produktene du tilbyr i nettbutikken din, men som ikke har kjennskap til akkurat din butikk. 
  3. Mennesker som kunne tenkt seg produktene du tilbyr dersom de ble gjort kjent med dem. 

Dette er kanskje en over simplifisert oppsummering for markedsføringsekspertene der ute, men det er faktisk så enkelt. Det er disse tre gruppene du bør ha i tankene når vi nå skal se nærmere på noen taktikker og tips for hvordan du kan markedsføre nettbutikken din mer effektivt. 

6 markedsføringsstrategier som kan promotere din nettbutikk

Vi har snakket med en rekke eksperter og gründere som har oppnådd suksess med nettbutikker, og nedenfor har vi samlet de strategiene som kom frem som de mest essensielle for deg som skal markedsføre nettbutikk. 

1. Bygg og vedlikehold din e-post liste

Uansett om du skal sende ut tilbud eller bare opprettholde kontakten med potensielle kunder, så vil en god epostliste gi nettopp dette. Du bør derfor sørge for at kundene oppnår en verdi ved å abonnere på nyhetsbrevene dine. Deretter bør det legges opp en god plan for hvor ofte slike brev skal sendes ut, samt hva de skal inneholde. 

Her kan det være fornuftig å investere i et godt system for inbound marketing. Dette vil sørge for at du enkelt kan samle inn e-postadresser, samt at du kan dele dem inn i ulike grupper over tid. Deretter kan du tilpasse innholdet som sendes til disse kundene basert på tidligere interesser og lignende kriterier. 

2. Bruk de riktige kanalene

En viktig del av det å tiltrekke seg kunder på nett vil være organisk tilstedeværelse i de riktige kanalene. Her vil uten tvil sosiale medier være det letteste alternativet som også tilbyr kostnadseffektiv eksponering mot potensielle kunder. Imidlertid er det viktig å velge de riktige kanalene i forhold til hvor det er mest sannsynlig at kundene dine befinner seg. 

Eksempelvis vil det være naturlig at man har tilstedeværelse på Instagram, Pinterest og andre bildetjenester dersom man selger produkter som enkelt kan fotograferes. Da kan man legge opp til elegante bilder av produktene og på denne måten promotere de gjennom sosiale medier. Her er det viktig at man legger en klar strategi for hvordan man ønsker å fremstå, samt hvor hyppig det skal lastes opp nytt innhold på kanalen. 

3. Søkemotoroptimalisering

Søkemotoroptimalisering (SEO) er noe de fleste har hørt om, men som kanskje ikke er det letteste å sette seg inn i. Dette handler nemlig om å gjøre en nettside så forståelig som mulig for søkemotoren (eksempelvis Google) for deretter å oppnå en bedre plassering i søkeresultatet. SEO er en essensiell del av det å oppnå organisk trafikk til et nettsted, men det er også en av de tingene som tar lengst tid å bygge opp. 

Som et utgangspunkt bør man passe på at nettsiden er optimalisert på en god måte, samt at de riktige nøkkelordene er plassert på strategiske plasser. Om du aldri har vært borti SEO før, så vil det være fornuftig å ta et introduksjonskurs til dette før man trer i gang. Et raskt Google søk vil raskt avdekke flere gode kurs, men vi kan anbefale både Semrush og Ahrefs som nyttige utgangspunkt. Dette er SEO verktøy som også tilbyr gratis kursing gjennom gratis artikler og videoer. 

4. Publiser nyttig innhold

Konkurransen om kundene er beinhard på nett, noe som betyr at man gjerne må tilby det lille ekstra. Hva gjelder en nettbutikk betyr dette gjerne at man må ha nyttig informasjon og innhold som et trekkplaster til nettsiden din. Her kan det være lurt å spørre seg om “hva lurer kundene mine på angående produktene?” og deretter forsøke å lage innhold som er rettet mot dette. Bruker du en god nettbutikkløsning så vil publisering av innhold gå lett.

Eksempelvis kan brukerveiledninger og anbefalinger være gode kilder til innhold som kundene setter pris på. Imidlertid er det viktig å sørge for at innholdet ikke blir for reklame preget, da dette ofte kan ha en negativ effekt på mottakelsen. 

5. Bruk betalt plassering i søkemotoren

Som vi allerede har vært inne på, så vil det ofte ta litt tid før man havner på toppen av et søkefelt gjennom organisk SEO. Derfor kan det være lurt å bruke såkalt søkemotormarketing (SEM) for å styrke strategien sin i starten. Her er Google Ads det vanligste alternativet, og i praksis betyr dette at man kjøper seg en plassering øverst gjennom annonser. 

For en ny nettbutikk kan dette være et godt utgangspunkt for å tiltrekke seg potensielle kunder. Deretter kan man bruke SEM til å styrke sin SEO strategi over tid. Når nettbutikken etterhvert begynner å plassere seg organisk, så kan man velge å skru ned på SEM bruken – eller fortsette strategisk med begge deler for optimalt utbytte. 

6. Markedsføring på sosiale medier

Uansett om du har en stor følgerskare i sosiale medier eller ikke, så vil markedsføring gjennom sosiale medier være et godt utgangspunkt. Mange av disse plattformene lar deg nemlig skreddersy hvem du ønsker å eksponere reklamen din til, noe som gir et godt utgangspunkt for målrettet annonsering. 

Om du har et lite markedsføringsbudsjett, så kan det ofte være mer lønnsomt å bruke dette på sosiale medier enn på SEM. Årsaken til dette er at man kan oppnå en langt større eksponering i sosiale medier, og dermed øke sannsynligheten for å tiltrekke seg nye kunder gjennom målrettet annonsering. 

Oppsummering

Det kan være vanskelig å gå fra fysisk utsalgssted til en nettbutikk, men det trenger absolutt ikke å være umulig. I denne artikkelen har vi sett nærmere på noen av de mest brukte strategiene som foreslått av tidligere gründere og eksperter på feltet. Her er det viktig å huske at man må ha en helhetlig strategi som ofte benytter seg av flere ulike elementer samtidig. På denne måten vil de styrke hverandre på tvers av tilstedeværelse i ulike kanaler, og deretter gjøre det enklere å oppnå et sammenlagt godt resultatet relativt fort. Sørg derfor for å lage en klar og langsiktig plan som lar deg bygge en solid nettbutikk med organisk trafikk. 

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.