Kule nettsider: 10 eksempler for god inspirasjon

Det finnes utallige nettsider der kreativiteten har fått løpe fritt, og i mange tilfeller resulterer dette i kule nettsider. Da snakker vi gjerne om langt mer enn bare å flytte på footers og headers, og det krever omfattende kunnskaper om nettdesign. For å illustrere dette har vi sett på de siste vinnerne av AWWWards. Disse viser hvordan et unikt design kan kombineres med høy funksjonalitet på en kreativ måte. 

Målet med denne artikkelen er å vise noen eksempler på gode sider du kan hente inspirasjon fra. Vi har selv gjort noen individuelle vurderinger av hvilke sider vi liker best, samt en liten beskrivelse på hvorfor. Når det er sagt, så er design gjerne påvirket av egne preferanser og smak. 

Klar for å finne inspirasjon blant noen av de beste nye nettsidene som er tilgjengelig i dag? Da bør du lese videre nå! Du finner også en rekke andre alternativer på Awwwards sine hjemmesider om du vil se flere eksempler. 

10 nettsider vi liker

For å finne frem til de beste nettsidene tok vi utgangspunkt i Sites of the Year hos Awwwards. Dette er en konkurranse der noen av de beste designerne i verden kjemper om å lage de mest kreative, men fortsatt funksjonelle nettsidene. Her hjelper det med andre ord ikke bare med et godt utseende, men nettsiden må også fungere etter hensikt. Dette kan være langt vanskeligere enn det høres ut, og nettopp derfor er noen av disse sidene svært imponerende. 

Umami Land

Umami Land er en imponerende nettside som tar deg med på en virtuell tur gjennom et litt unikt landskap. Dette er nemlig en side designet av Mediamonks som har til hensikt å vise frem japansk mat. Nettsiden er en artig gamification som resulterer i en interaktiv opplevelse for besøkende på siden. 

Mammut Expedition Baikal

Denne siden er en kunstnerisk fremstilling av Mammut Pro atleten Dani Arnold sin ferd til det dypeste Siberia. Siden begynner sømløs fremstilling av ulike bilder og grafiske verk til å presentere en omfattende historie. Selv om siden benytter svært mye visuelle elementer, så har den også en svært god brukervennlighet. Dette er derfor et utmerket eksempel på hvordan man kan skape en visuelle reise uten at det blir overveldende for kunden. 

Kode Sports Club

Kode er en sportsklubb som skal åpne sommeren 2022 i New Cairo. Imidlertid har KODE allerede introdusert sine nye medlemmer til de ulike mulighetene gjennom en imponerende virtuell verden. Hele nettsiden er en virtuell verden som lar deg bevege deg rundt på det som skal illustrere den faktiske klubben. Du kan derfor bevege deg rundt ved hjelp av en morsom avatar og oppleve de ulike mulighetene. Selv om dette er et nettdesign, så må vi si oss godt imponert over bruken av animasjon og spillteknologi. 

Dark: Official Netflix Guide

Dersom du var en fan av den futuristiske serien DARK fra Netflix, så vil du elske denne nettsiden. Dette er et imponerende dypdykk i de ulike personlighetene du finner i TV-serien. Her vil du finne en mengde innhold som du sømløst kan bevege deg rundt. Vi er spesielt imponert over den enorme mengden data de har klart å fremstille på en svært kreativ og kunstnerisk måte. Siden ble tatt godt imot av dommerne av Awwwards og vi må si oss enige om deres vurdering. 

MA

MA ser kanskje ut som en helt vanlig nettside, men de har noen imponerende animasjoner. Her får du en kraftig nettside som ved hjelp av 4K og animasjon har skapt en digital reise. Scroll deg nedover siden for å se hvordan designerne har skapt en fengende opplevelse for øynene. Her er det alltid noe å følge med på, men samtidig får du presentert innholdet på en ryddig og klar måte. Vi skulle nesten tro at så mye bevegelse ville være forstyrrende, men her har MA vist at vi tok helt feil.

Pioneer – Corn Revolutionized

Vet du hva som ligger bak produksjonen av mais? Det gjorde ikke vi heller. Imidlertid har RESN laget en imponerende nettside der bruken av 3D grafikk og animasjon viser oss nettopp dette. Siden kombinerer imponerende elementer med infografikk, slik at man får en enkel introduksjon til et svært komplisert emne. På toppen av dette er siden svært enkel å navigere rundt, noe som kommer godt med når man skal gjennom et komplisert emne som genmodifikasjon. 

Frans Hals Museum

Frans Hals Museum er et museum i Nederland som viser frem både moderne og klassisk kunst. Her fikk designerne beskjed om å skape en unik balanse mellom det moderne og klassiske elementet som representerer museumet. Vi må si oss imponert over resultatet, da siden er svært brukervennlig og har et sømløst design. Noe av det morsomme med denne siden er at du selv kan leke med fargene som om hele nettsiden var et lerret. 

Koox

Koox er en restaurant som byr på god mat og drikke, men også en svært kreativ nettside. Her har de benyttet seg av ulike animasjoner for å presentere de forskjellige aspektene fra restauranten. Her anbefaler vi at du ser på de ulike elementene for å se hvordan informasjon kan presenteres i en svært kreativ rekkefølge. 

Nomadic Tribe

Nomadic Tribe er en spennende ferd gjennom et animert univers der utviklerne forteller en historie. Vi trykket på start og lot oss raskt fengsle av den skreddersydde reisen som fulgte. Her er det ingenting som holder seg til normen, og nettopp dette gjør at siden er svært spennende å utforske. I tillegg er den relativt enkel å navigere rundt, noe som kommer godt med. 

Simply Chocolate

Hvem elsker ikke god sjokolade? Her har SimplyChocolate, en dansk produsent av søtsaker laget en imponerende nettbutikk. De er grafisk behagelig å bevege seg gjennom, enkel å handle fra og ikke minst rask å finne frem fra. Det eneste vi har å påpeke for denne siden er at den tar seg best ut på en stor skjerm, dessverre er den ikke like god på mobile enheter – så dette kan være et godt utgangspunkt for å se på viktigheten av nettopp mobil optimalisering. 

Slik får du din egen kule nettside

Selv om disse utviklerne er blant de beste i verden, så finnes det en rekke muligheter for deg som ønsker din egen kule nettside. Vi skal derfor se nærmere på noen muligheter til hvordan du kan lage en kul nettside uten å måtte kunne noe om koding. 

Lage nettside selv

Det første alternativet er å lage nettsiden selv gjennom en såkalt nettsidebygger. Her finnes det et stort utvalg plattformer, men våre foretrukne alternativer er Elementor og Webflow. Det begge disse har til felles er at de lar deg designe en nettside helt uten å måtte kunne koding. De benytter enkle dra-og-slipp verktøy som lar deg designe en profesjonell nettside på 1-2-3. 

Fordelen med mange av disse løsningene er at de også tilbyr fullverdige abonnementer. Dette betyr at du kan få hosting, domene og alt inkludert når du betaler for løsningen. På denne måten slipper du håndtere dette hos eksterne aktører, og kan heller fokusere på designet av nettsiden din. 

Finn et byrå

Ditt andre alternativ er å finne et byrå som kan gjøre jobben for deg. Dette er riktignok en langt dyrere løsning, men du vil da få en profesjonell nettside laget av utviklere. Vår anbefaling for de fleste som skal lage sin første nettside er å benytte en nettsidebygger. Disse verktøyene lar deg utforme en profesjonell nettside, og passer innenfor budsjettet til de fleste.

Skal du derimot ha en svært spesifikk nettside, eller har behov for kompliserte funksjonaliteter, så kan det være greit å bruke et byrå. Da får du en nettside laget fra bunnen av med alle de behovene du ønsker. Imidlertid er det greit å merke seg at dette fort kan koste fra 100.000 og oppover avhengige av hva du ønsker at de skal lage. Vil det dukke opp behov for egne utvidelser og lignende vil dette fort påvirke prisen ytterligere.

Oppsummert – Kule nettsider

I denne artikkelen har vi sett på en rekke imponerende nettsider, samt hva du kan hente av inspirasjon fra de ulike. Vi har også sett gjennom hvilke alternativer du har for å lage din egen nettside. Her anbefaler vi løsninger som Webflow eller utvidelsen Elementor dersom du ønsker å benytte deg av en WordPress utvidelse. 

Disse lar deg utvikle dine egne nettsider ved hjelp av dra-og-slipp verktøy, slik at du ikke trenger kunne noe om koding. Dette betyr at hvem som helst kan lage en profesjonell nettside og lansere den på nett slik de selv måtte ønske. Vi har sett flere imponerende nettsider som kommer fra nettsidebyggere, og det kommer stadig nye, kreative maler som man kan bygge videre på. 

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.