Lage blogg: Topp 5 bloggplattformer for 2024

Det å starte en blogg kan være et godt utgangspunkt for deg som ønsker å lage din første nettside. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte dersom du aldri har gjort det før. Siden du har trykket deg inn på denne artikkelen, antar vi at du er ute etter å lære mer om å starte en blogg.

Topp 5 bloggplattformer:

1. Wix – En testvinner som passer perfekt for nybegynnere
2. Webnode – En super nettsidebygger for å komme raskt i gang
3. Squarespace – En god nettsidebygger for stilrene nettsider
4. Elementor – Perfekt for å lage WordPrefss-nettsider
5. Web.com – Et godt alternativ med flere gode tilbud

For å gjøre det litt enklere vil vi se nærmere på noen av de mest populære plattformene å lage blogg med, samt hvordan du enkelt kan komme i gang med din egen blogg. Vi vil gå gjennom alt du trenger å vite om eget domene, webhotell, bloggplattform og noen nyttige tips for deg som skal ta det første steget videre.

Hva ønsker du ut av bloggen din?

Det første du bør tenke på før vi går videre, er hva du ønsker å få ut av bloggen din. Skal den være helt gratis slik at du kan skrive innlegg på nett, eller har du til hensikt å tilby annonser på bloggen og drive den med et kommersielt perspektiv? Dette er punkter som vil avgjøre hvilken bloggplattform som er best egnet for deg, slik at du får de verktøyene du trenger for å skalere virksomheten din underveis.

Du bør derfor tenke på hvilket domenenavn du skal knytte til bloggen din (husk at dette ikke kan endres), og hvilken målgruppe du ønsker å nå ut til. Webhotell og design vil også spille en viktig rolle, men dette finner man gjerne som en integrert pakke i mange av de beste bloggplattform.

Det er mye å tenke gjennom før du tar det første skrittet på vei mot å lage en nettside, men ikke la dette holde deg tilbake. Start med tema og innhold, så kommer mye av det andre av seg selv etterhvert. De fleste bloggere har startet med en enkel idé og deretter skalert drømmen sin.

De 5 beste bloggplattformene for å lage blogg

Det finnes en rekke ulike plattformer å velge mellom for deg som ønsker å opprette blogg på nettet. Imidlertid er det noen store forskjeller på disse plattformene, og mange av dem er gjerne ikke egnet for langsiktig blogging eller virksomhet. Derfor har vi gått gjennom de ulike alternativene som er tilgjengelig for deg som vil starte en blogg, og plukket ut de løsningene vi anser som de 5 beste.

I de neste avsnittene har vi samlet våre vurderinger av forskjellige løsninger – og hva disse har å tilby deg som skal lage blogg gratis. Felles for alle er at de tilbyr raske, enkle verktøy for å starte en blogg, samt at du ikke trenger noen forkunnskaper om programmering og design

Wix oppsummering

# Wix

En testvinner som passer perfekt for nybegynnere

Pris fra: Gratis

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Hva vi liker med Wix

Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.

Fordeler

 • star iconMange ulike abonnement
 • star iconMulighet for nettbutikk
 • star iconMulighet for blogg
 • star iconDra-og-slipp funksjon
 • star iconSkalerbar for bedrifter i vekst
 • star icon50% RABATT Utvalgte Wix Premium-abonnementer

Ulemper

 • star iconKan bli kostbart ved mange plug-ins
 • star iconTar litt tid å bli kjent med designverktøyene
 • star iconIkke optimal for et stort nettsted (flere enn 100 sider)

Wix er en brukervennlig plattform som gjør det enkelt å starte en blogg, eller legge til en bloggfunksjon på en eksisterende nettside. Tjenesten benytter seg av et dra-og-slipp verktøy som gjør at du enkelt kan legge til elementer, endre design og velge mellom mer enn 800 ulike temaer for din blogg. Dette gjør det mulig å komme raskt i gang med en blogg som ser profesjonell ut, uten at du trenger bruke lang tid på programmering og utforming.

Noe av det som gjør Wix så populært er at du enkelt kan skrive og kategorisere innlegg, samt legge til bilder og videoer underveis. De har et svært brukervennlig brukersnitt, men dersom vi sammenligner det plattformer som WordPress er ikke Wix like kraftig. Imidlertid vil det være mer enn godt nok for de fleste som ønsker en enkel blogg med eget domene i begynnelsen.

Et punkt Wix derimot har truffet godt er på deres mulighet til å bygge nettbutikk. Dette vil være en utmerket plattform for deg som ønsker en enkel blogg, samtidig som du tilbyr egenproduserte produkter eller tjenester i en nettbutikk. Sist, men ikke minst tilbyr Wix en tilsvarende løsning som WordPress i form av Wix App Market – her finner du mer enn 350 ulike plugins som kan tilføre ulike funksjonaliteter til din nettside.

Priser

 • Light: €11 per måned
 • Core: €22 per måned
 • Business: €32 per måned
 • Business Elite: €149 per måned

Funksjonalitet

 • Enkel dra-og-slipp-funksjonalitet
 • Fine og responsive maler
 • Gode verktøy for SEO
 • Muligheter for nettbutikk
 • Mange gode apper tilgjengelig
logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Mer om Wix:

Webnode oppsummering

# Webnode

En super nettsidebygger for å komme raskt i gang

Pris fra: Gratis

logo

Best for deg på budsjett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Hva vi liker med Webnode

Webnode lar deg lage profesjonelle nettsider, raskt og enkelt. Redigeringsverktøyet er brukervennlig, og du har tilgang til mange moderne maler. Du får god støtte for SEO. Det er også mulig å oversette nettsiden din til over 20 ulike språk. Webnode tilbyr abonnementer i ulike priskategorier, inkludert en gratisversjon til deg som er i oppstartsfasen med stramt budsjett.

Fordeler

 • star iconBrukervennlig designverktøy
 • star iconRimelige abonnement
 • star iconOversettelsesverktøy
 • star iconFlotte maler og templates

Ulemper

 • star iconBegrenset funksjonalitet for blogging
 • star iconFå funksjoner og designmuligheter

Webnode er en populær plattform som lar deg lage en fantastisk blogg helt gratis på bare noen få minutter. Dette har gjort det til en populær løsning for deg som skal lage din første nettside, men som ikke ønsker å lære kompliserte løsninger som krever HTML og programmering. Selskapet kan vise til mer enn 45 millioner brukere, noe som gjør dem til en av de mest populære bloggplattform du kan velge.

Webnode benytter seg av byggeklosser som gjør at du enkelt kan dra-og-slippe ulike elementer der du vil ha dem. Dersom du heller vil bruke en mal vil du finne hundrevis av forhåndslagde maler tilgjengelig på nettsiden deres. Disse installeres raskt på din blogg og du kan deretter tilpasse de etter egne ønsker.

Selv om du kan lage egen blogg helt gratis med Webnode, tilbyr de også premium pakker for deg som vil ha mer funksjonaliteter. De har pakker fra 40 kroner og oppover, men for full funksjonalitet vil du måtte gå for Standard (99kr/mnd) eller Proff (179kr/mnd). Disse to inkluderer statistikk, e-post kontoer, videobakgrunn, nettbutikk, ingen Webnode reklame og muligheten til å integrere Google Analytics og Google Adsense.

Priser

 • Limited: 40 kr per måned
 • Mini: 63 kr per måned
 • Standard: 99 kr per måned
 • Proff: 179 kr per måned

Funksjonalitet

 • Veldig brukervennlig
 • God for responsivt design
 • God støtte for flerspråklige nettsider
 • Muligheter for nettbutikk
logo

Best for deg på budsjett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Mer om Webnode:

Squarespace oppsummering

# Squarespace

En god nettsidebygger for stilrene nettsider

Pris fra: $16/mnd

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Hva vi liker med Squarespace

Squarespace er en nettsidebygger som lar deg lage vakre, funksjonelle nettsider og nettbutikker, uten å kunne noe om webdesign. God kundeservice med chat funksjon er enda et stort pluss, da du får svar på det aller meste nærmest umiddelbart. Nettbutikkløsningene er også veldig gode, noe som gjør Squarespace til en nettsidebygger som bedriften kan vokse med. Du får for eksempel med gode markedsføringsverktøy til å profilere nettstedet ditt.

Fordeler

 • star iconVelutviklet bloggverktøy
 • star iconGod kundeservice
 • star iconModerne og profesjonelle maler
 • star iconApp som lar deg designe via mobil

Ulemper

 • star iconIngen kundestøtte via telefon
 • star iconKan være krevende å endre ferdige maler

Squarespace er en utmerket nettsidebygger for deg som er opptatt av godt design. I tillegg tilbyr de en svært brukervennlig editor og løsninger som er optimalisert for SEO. Første gang du oppretter en blogg med Squarespace vil du bli tatt med gjennom en enkel veiviser som viser deg de ulike funksjonaliteter som finnes hos Squarespace.

Akkurat som Wix tilbyr Squarespace en dra-og-slipp løsning som gjør at du kan lage din egen blogg på nett uten at du trenger kunne noe om programmering. Alt du gjør er å velge elementer fra editoren og slipper de der du ønsker å plassere dem. SquareSpace har lenge satset tungt på blogger og nettbutikker som ønsker høy kvalitet, uten at man må bruke timesvis på å lære seg kompliserte redigeringsverktøy.

Når det er sagt, er det mange av de ulike verktøyene hos Squarespace som virkelig gjør at dette er en attraktiv plattform å jobbe med. Du vil blant annet få muligheten til å legge opp din egen SEO strategi, integrere sosiale medier på nettsiden din og velge et eget domene som en del av alle de betalte løsningene deres. Prisene varierer fra 179 kr – 529 kr i måneden, men du kan også bruke basic utgaven helt gratis. For de fleste vil dette være tilstrekkelig for å lage egen blogg.

Priser

 • Personal: 179 kr per måned
 • Business: 249 kr per måned
 • Commerce Basic: 299 kr per måned
 • Commerce Advanced: 529 kr per måned

Funksjonalitet

 • Veldig elegante og moderne maler
 • Gode markedsføringsfunksjoner
 • Bra for SEO
logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Mer om Squarespace:

 • Hvis du er usikker på om du skal velge Squarespace burde du lese vår anmeldelse
 • Les mer om Squarespace sine pakker og priser på deres egen hjemmeside

Elementor-oppsummering

# Elementor

Perfekt for å lage WordPress-nettsider

Pris fra: Gratis

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Hva vi liker med Elementor

Elementor passer for deg som vil integrere en nettsidebygger med WordPress. Du har tilgang til mange ferdige maler som du kan tilpasse dem ved å bruke dra-og-slipp funksjon. Dermed har du tilgang til WordPress sine mange fordeler for CMS, blogging og publisering, uten å måtte kode eller bruke webdesigner for å skape lekre landingssider. Du kan videre utvide nettsiden med plugins for f.eks. nettbutikk, dersom du vil tilby betalingsløsninger.

Fordeler

 • star iconKan brukes over alle tema
 • star iconDra-og-slipp funksjon
 • star iconRimelig med pris fra $49 per år

Ulemper

 • star iconNettsidebyggeren kan henge seg opp
 • star iconLåst til WordPress-plattformen

Det finnes mer enn 1.3 milliarder nettsider og over 455 millioner av disse benytter seg av WordPress nettsider. Med andre ord kan man trygt si at dette er det mest populære CMS systemet for blogg og nettsider, men det krever også at man har noen grunnleggende kunnskaper.

Blant annet tilbyr ikke WordPress dra-og-slipp redigering slik Wix og Webnode gjør, men de benytter seg av ulike temaer som installeres på ditt webhotell. Her anbefaler vi det populære temaet Astra WP som kommer både i gratis variant og en premium utgave ($49/år), kombinert med Elementor som du enkelt installerer på plattformen. Denne kombinasjonen gir deg flere muligheter til å redigere mye selv, uten at du trenger å kunne design.

Fordelen med WordPress er at plattformen gir flere muligheter til å skreddersy innhold på egen nettside, samt at du enkelt kan utvide med forskjellige plugins. Du kan blant annet installere Google Analytics og andre programmer som gjør det enkelt å følge med trafikk for deg som vil tjene penger. Mange WordPress tema er også tilrettelagt for Google adsense og andre annonser på bloggen som gjør at du slipper bruke en designer til dette.

WordPress er helt gratis å bruke, noe som betyr at du kan lage blogg gratis. Imidlertid vil det koste penger dersom du velger å bruke WordPress CMS, fremfor deres bloggplatform WordPress.com – alt du vil trenge for å bruke wordpress CMS er et domene og webhotell, noe som sjeldent koster mer en 100-300 kroner i året.

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Web.com oppsummering

# Web.com

Et godt alternativ med flere gode tilbud

Pris fra: $1.95/mnd

logo

God nettsidebygger med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Hva vi liker med Web.com

Web.com er en nettsidebygger som brukes med WordPress, men de tilbyr også hosting og nettsideregistrering. Du får tilgang til profesjonelle maler med dra-og-slipp funksjon, slik at du kan tilpasse nettsiden etter egne behov. Løsningen er enkel og brukervennlig, og du får raskt prosjektet ditt på nett. Web.com passer best for deg som ikke trenger masse designmuligheter.

Fordeler

 • star iconProfesjonelle maler
 • star iconBrukervennlig

Ulemper

 • star iconBegrenset støtte for SEO
 • star iconBegrenset funksjonalitet
 • star iconGanske kostbar på sikt

Det kan være mye å sette seg inn i når du først skal begynne å skrive på nett, og det er nettopp dette Web.com forsøker å gjøre så enkelt som mulig. Plattformen tilbyr en enkel DIY nettsidebygger der du tilpasser ulike elementer og velger et design du selv ønsker. Du kan også velge om du vil bygge en DIY blogg, eller bruke WordPress og de malene som allerede finnes der.

Noe av det som gjør Web.com attraktivt er at de tilbyr veldig mye nyttig på sine sider. Som vi var inne på tidligere vil du finne en DIY nettsidebygger, men du kan også kjøpe domene, finne webhotell og ikke minst komme i kontakt med profesjonelle nettsidebyggere på plattformen. Dette gjør det litt enklere å komme i gang, og flere benytter en designer for å tilpasse ulike maler.

Et punkt som gjør Web.com svært konkurransedyktig er at du kan komme i gang for så lite som $1.95 den første måneden. De tilbyr ingen gratis variant på sin hosting slik som Wix og en del andre gjør, men for prisen av en kopp kaffe vil de fleste kunne finne en god avtale for sin blogger.

Priser

 • Website: $4,95 per måned
 • Website + Marketing: $7,95 per måned
 • Online Store: $13,95 per måned
 • Online Marketplaces: $19,95 per måned

Funksjonalitet

 • Enkel å bruke
 • Gode AI verktøy
 • Fine maler
logo

God nettsidebygger med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Mer om Web.com:

 • Er du usikker på om Web.com er riktig for deg? Les vår anmeldelse her
 • Les mer om Web.com sine pakker og priser på deres egen hjemmeside

Starte en blogg med Wix - Steg for steg guide

Wix er vårt foretrukne verktøy å anbefale for deg som skal lage din første blogg. Dette skyldes ikke bare at det er en svært brukervennlig plattform og editor, men også at de har webhotell og andre løsninger du velge - noe som gjør at det er en skalerbar plattform. Dette er ikke nødvendig funksjoner du trenger på en helt ny blogg, men det bør være tilgjengelig på et senere tidspunkt når du har til hensikt å tjene penger, eller ønsker å utvide med Google analytics og andre programmer.

Nedenfor har vi illustrert hvordan du kan lage en blogg og publisere ditt første innlegg med Wix i seks enkle trinn.

 1. Velg en mal fra utvalget - Tilpass designet slik at du får en blogg som passer det innholdet du ønsker å skrive.
 2. Velg et navn for bloggen din - Dette blir din merkevare så dette bør være noe lesere kommer til å huske, samt som skiller deg fra andre bloggere.
 3. Koble til et domene - Når du har navn og design klart, vil det være på tide å koble dette til et domene. Ditt domene er adressen lesere vil finne ditt innhold på. Denne bør derfor være lett å huske, samt relevant for det innhold du skriver.
 4. Skriv ditt første innlegg - Din bloggplattform er nå klar og du kan skrive ditt første innlegg! Finn din unike stil og del kompetansen dine lesere kommer for å finne på din blogg.
 5. Publiser ditt første innlegg til dine lesere - Straks du har skrevet ditt første innlegg er det på tide å trykke publiser! Del det du skriver med andre bloggere og lesere.
 6. Del dine innlegg med verden - Mange bloggere deler sine innlegg og tema fra bloggen med andre bloggere, og på den måten tiltrekker de seg nye lesere. Det kan være et nyttig tids å finne noen å samarbeide med, eller som blogger om et lignende tema.

Tips til deg som skal starte å skrive en blogg

En blogg er ofte mer arbeid enn mange tror, og derfor har vi samlet noen nyttige tips til deg som ønsker å bli en blogger.

 • Kombiner webhotell og domenenavn - Mange tilbydere tilbyr gratis domenenavn når du kjøper webhotell, dette kan spare deg for noen kroner hvert år.
 • Annonser - Mange ønsker å tjene penger på bloggen sin, men du bør unngå unødvendig mye annonser. En god brukeropplevelse og innhold
 • SEO og Google - For de fleste som lager blogg, vil en søkemotor som Google være en viktig kilde til trafikk i starten. Derfor bør du sette deg inn i hvordan SEO fungerer, spesielt dersom du benytter WordPress og andre blogger.
 • Domenenavn - Det kan være vanskelig å finne et lett, unikt domenenavn, men her finnes det flere muligheter. Du bør gjøre ditt beste for å finne et navn på bloggen som viser hvordan innhold lesere finner hos deg.
 • Lage blogg - For å lage blogg vil innlegg være mye viktigere enn avansert design. Gode innlegg med korrekt SEO vil gjøre at siden din blir synlig hos Google, noe som igjen gjør det mulig å tjene penger på trafikken din fortere. Du bør derfor bruke innlegg på bloggen aktivt som en del av din SEO strategi. 

Ofte stilte spørsmål om å lage blogg

Hva bør man tenke på når man velger en bloggplattform?

Når man skal velge en bloggplattform, bør man vurdere faktorer som brukervennlighet, tilpasningsmuligheter, kostnader, tilgjengelige funksjoner, integrasjoner med andre tjenester og muligheten for å vokse og utvide bloggen i fremtiden.

Hvordan kan man tjene penger på en blogg?

Det finnes flere måter å tjene penger på en blogg, inkludert annonsering (for eksempel Google AdSense), tilknyttede markedsføringsprogrammer, sponsede innlegg, salg av produkter eller tjenester, og tilby betalte medlemskap eller abonnementer.

Hva er noen tips for å skrive engasjerende blogginnlegg?

For å skrive engasjerende blogginnlegg, bør man fokusere på å velge interessante og relevante emner, skrive i en personlig og autentisk tone, bruke korte avsnitt og overskrifter for å bryte opp teksten, inkludere bilder og multimedia for å illustrere poengene, og engasjere leserne ved å stille spørsmål og oppfordre til kommentarer og diskusjoner.

Hvordan kan man øke trafikken til sin blogg?

For å øke trafikken til bloggen, kan man bruke teknikker som søkemotoroptimalisering (SEO), regelmessig publisering av kvalitetsinnhold, markedsføring av innholdet på sosiale medier og andre kanaler, nettverksbygging med andre bloggere og innholdsprodusenter, og eventuelt benytte betalt annonsering og markedsføring.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.