Lage nettside for bedrift: Få en god bedriftsnettside på 1-2-3

En nettside er viktig for alle virksomheter, men hvordan du lager den kan være et godt spørsmål. Her finnes det nemlig flere ulike alternativer for hvordan du skal gå frem. Du bør riktignok ta høyde for budsjetter og tidslinjer, men vi kommer tilbake til dette litt senere. Først og fremst er det noen punkter som må hukes av på listen underveis, så la oss hoppe rett ut i det. 

Internett har blitt en viktig kilde til potensielle kunder for de fleste bedrifter. Dette har også ført til at en nettside er helt essensielt som del av din profil. Imidlertid vil en dårlig nettside ha en like negativ effekt som en positiv kan ha ønskelig effekt. Vi skal derfor ta deg gjennom noen viktige punkter før vi ser nærmere på hva du bør ha tenkt gjennom når du skal velge fremgangsmetode for å lage nettside for bedrift. 

Oppsummering

  • Mange som skal lage nettside for en bedrift velger enten å bruke en nettsidebygger eller WordPress. Faktorer som påvirker valget inkluderer ønsket fleksibilitet, kunnskaper om koding, tilkobling til applikasjoner og systemer, og hvor tidkrevende løsningene er.
  • Hvis du velger en nettsidebygger, er Wix og Webnode gode alternativer. Hvis du heller skal lage nettside med WordPress, kan du vurdere Elementor. Her går vi nærmere inn på alternativene.

Før du lager nettsiden din

Før du setter deg ned for å designe den aktuelle nettsiden, er det viktig å ha en visjon for hva denne nettsiden skal tilføre bedriften din. Dette vil nemlig ha stor betydning for hvordan nettsiden bør utformes, samt hvilke funksjonaliteter den bør tildeles. Kanskje du skal ha en nettside der kunden selv kan booke avtaler eller be om tilbud?

Kanskje skal den fungere som en rendyrket informasjonskanal der bedriften kan publisere innlegg og informative artikler? Eller som de fleste ender opp med – en god kombinasjon av begge deler. Uansett hva du har som visjon, så anbefaler vi at du svarer på følgende spørsmål før du begynner å velge plattform for utforming:

  • Hva ønsker dere å oppnå med nettsiden?
  • Hvem er nettsiden rettet mot (målgruppe)?
  • Hvor stort budsjett kan dere bruke på oppgaven?
  • Hvordan har konkurrenter gjort det med sine nettsider?
  • Hvordan innhold skal publiseres på nettsiden?

Svarene på disse spørsmålene vil bidra til å skape et mer forståelsesfullt grunnlag for hva dere egentlig ser etter i en nettside. På denne måten vil dere også stå bedre rustet til å finne den plattformen eller løsningen som vil gi det beste resultatet. 

Burde du bruke nettsidebygger eller WordPress?

Vi har allerede vært innom det, men det er en del spørsmål som må dekkes før du kan sette opp den nye nettsiden din. Noen av de viktigste har vi allerede listet ovenfor, men så kommer det et spørsmål som ofte kan være vanskelig om du aldri har opprettet en nettside før – nemlig hvilken plattform du bør bygge nettsiden din på. 

For nybegynnere vil dette gjerne stå mellom en nettsidebygger og en open-source plattform slik som WordPress. Vi skal derfor se nærmere på hvilke alternativer som finnes, samt hva du bør tenke på når du skal velge en av disse. Hensikten med dette er å sørge for at du raskt og enkelt skal kunne sette opp en nettside for bedriften din – helst uten at må du lære deg koding eller andre kompliserte krav for å få det til. 

Noen ting du bør tenke på før du velger nettsidebygger eller WordPress:

  • Ønsker du full fleksibilitet til å utvikle nettsiden, eller holder det med et rammeverk?
  • Hvor mye kan du om koding i forskjellige programmeringsspråk?
  • Skal nettsiden knyttes opp mot ulike applikasjoner eller systemer?
  • Hvor mye tid har du til å utvikle nettsiden på?

Best i test – vinnere

1. Wix – En testvinner som passer perfekt for nybegynnere
2. Webnode – En super nettsidebygger for å komme i gang raskt
3. Elementor – Perfekt for å lage WordPress-nettsider

Alternativ 1: Bruk en nettsidebygger

Vi har så vidt vært innom det, men det er primært to ulike alternativer du kan velge mellom når du skal bygge din første nettside. Her bør du selvfølgelig vurdere om du skal gjøre dette selv, eller om det lønner seg å hyre inn en designer først. Har du tatt valget om at dette er noe du ønsker å gjøre selv, så har vi trukket frem de enkleste alternativene for å gjøre dette raskt og smidig. 

Det første alternativet ditt vil alltid være en såkalt nettsidebygger. Dette er plattformer som er laget slik at man ikke trenger forkunnskaper om CSS, HTML eller JavaScript, men fortsatt kan lage en stilig nettside. Etterhvert som disse har blitt populære, så har det også dukket opp en rekke ulike alternativer på markedet. Vi har derfor valgt å trekke frem de to vi er mest komfortable med, samt er sikre på at kan resultere i en stilig nettside helt uten koding. 

Wix oppsummering

# Wix

En testvinner som passer perfekt for nybegynnere

Pris fra: Gratis

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Hva vi liker med Wix

Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.

Fordeler

  • star iconMange ulike abonnement
  • star iconMulighet for nettbutikk
  • star iconMulighet for blogg
  • star iconDra-og-slipp funksjon
  • star iconSkalerbar for bedrifter i vekst
  • star icon50% RABATT Utvalgte Wix Premium-abonnementer

Ulemper

  • star iconKan bli kostbart ved mange plug-ins
  • star iconTar litt tid å bli kjent med designverktøyene
  • star iconIkke optimal for et stort nettsted (flere enn 100 sider)

Wix var en av de første nettsidebyggerne som ble lansert på markedet, noe som også gjorde at den fikk et dårlig rykte. Den første versjonen av plattformen var langt fra perfekt, noe som ofte resulterte i middelmådige nettsider. Imidlertid er dette noe de har jobbet mye med, og i dag tilbyr Wix en utrolig brukervennlig plattform.

Noe av det som nå har gjort Wix så populær er muligheten til å bygge profesjonelle og inspirerende nettsider helt uten behov for koding eller design. Du benytter deres dra-og-slipp verktøy som lar deg plassere ulike elementer akkurat der du selv skulle ønske. De har også mer enn 800 ulike ferdige maler, så her kan du raskt finne en du liker og deretter bygge videre på denne. Skulle du være fornøyd med designet slik det allerede er, så trenger du bare skifte bilder og tekst slik at det står i stil med din bedrift.

Kostnader er alltid en viktig del av det å planlegge et prosjekt, men dette blir sjeldent en utfordring med Wix. Du kan nemlig velge mellom syv (7) ulike abonnementer, noe som lar deg skalere etter egne behov underveis. Start med et grunnleggende abonnement for bedrifter og oppgrader etterhvert som du ser behovet for dette. Så lenge du velger et premium abonnement vil du uansett ha tilgang til de samme verktøyene – det er kun lagringsplass og hastighet som vil endre seg underveis.

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Mer om Wix:

Webnode oppsummering

# Webnode

En super nettsidebygger for å komme i gang raskt

Pris fra: Gratis

logo

Best for deg på budsjett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Hva vi liker med Webnode

Webnode lar deg lage profesjonelle nettsider, raskt og enkelt. Redigeringsverktøyet er brukervennlig, og du har tilgang til mange moderne maler. Du får god støtte for SEO. Det er også mulig å oversette nettsiden din til over 20 ulike språk. Webnode tilbyr abonnementer i ulike priskategorier, inkludert en gratisversjon til deg som er i oppstartsfasen med stramt budsjett.

Fordeler

  • star iconBrukervennlig designverktøy
  • star iconRimelige abonnement
  • star iconOversettelsesverktøy
  • star iconFlotte maler og templates

Ulemper

  • star iconBegrenset funksjonalitet for blogging
  • star iconFå funksjoner og designmuligheter

Et annet populært valg for deg som skal lage din første nettside er Webnode. Dette er en av de nærmeste konkurrentene til Wix, noe du også ser på plattformen. Tjenestene er svært like og sikter seg inn på nybegynnere i begge ender. For deg som bruker betyr dette at du raskt og enkelt kan lage en stilig nettside ved hjelp av dra-og-slipp verktøy du finner i plattformen.

Webnode ble lansert noe senere enn Wix, og de har derfor aldri hatt det dårlige ryktet som Wix etterhvert har måtte hamle opp med. Tvert imot ble denne plattformen lansert som en favoritt blant designere – mye takket være sin innovative løsning for design. Du vil riktignok ikke finne et like stort utvalg maler her som hos Wix, men de tilbyr flere tidløse maler. De fleste vil derfor finne et utgangspunkt som de kan bygge videre på uten store utfordringer.

På pris har Webnode en langt enklere modell enn det Wix tilbyr. Dette handler ikke bare om at de kun har fire (4) abonnementer, men også at du får det samme i stort sett alle. Her oppgraderer du derfor basert på behovet for hastighet, antall e-postkontoer og lagringsplass etterhvert som nettsiden din utvider seg. De gangene vi ha brukt Webnode ble vi godt imponert over resultatet, og ikke minst hvor brukervennlig editoren deres er.

logo

Best for deg på budsjett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Mer om Webnode:

Alternativ 2: Bygg en nettside med WordPress + Elementor

Elementor oppsummering

# Elementor

Perfekt for å lage WordPress-nettsider

Pris fra: Gratis

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Hva vi liker med Elementor

Elementor passer for deg som vil integrere en nettsidebygger med WordPress. Du har tilgang til mange ferdige maler som du kan tilpasse dem ved å bruke dra-og-slipp funksjon. Dermed har du tilgang til WordPress sine mange fordeler for CMS, blogging og publisering, uten å måtte kode eller bruke webdesigner for å skape lekre landingssider. Du kan videre utvide nettsiden med plugins for f.eks. nettbutikk, dersom du vil tilby betalingsløsninger.

Fordeler

  • star iconKan brukes over alle tema
  • star iconDra-og-slipp funksjon
  • star iconRimelig med pris fra $49 per år

Ulemper

  • star iconNettsidebyggeren kan henge seg opp
  • star iconLåst til WordPress-plattformen

Ditt andre alternativ når du skal lage en nettside, er å benytte open-source programvare slik som WordPress. Dette er en plattform som er gratis for alle å benytte seg av, men den krever litt mer kunnskap for at du skal få et godt resultat. Du kan riktignok velge å hyre inn en profesjonell designer, men da vil du også måtte belage deg på å betale betydelig mer enn ved bruk av en nettsidebygger.

Et godt utgangspunkt vil derfor være å velge et fleksibelt tema som Astra Pro kombinert med redigeringsverktøyen Elementor. Begge disse krever at du har et abonnement, men de er utrolig brukervennlig. På denne måte kan du lage en nettside med samme utgangspunkt som om du benyttet en nettsidebygger. Elementor lar deg nemlig plassere ulike elementer der du måtte ønske, men det er langt mer fleksibelt enn nettsidebyggere.

Har du behov for å lage en nettside fra grunnen av, eller bare ønsker større kreativ frihet vil derfor WordPress + Elementor være et langt bedre alternativ for deg. Når det er sagt, så bør du også belage deg på en læringskurve som er betydelig brattere dersom du ikke har benyttet deg av denne plattformen tidligere. Det er heller ingen kundeservice du kan ringe for å be om assistanse dersom du skulle stå fast.

Mange velger denne løsningen ettersom WordPress er gratis å benytte seg av, men de tar ikke høyde for øvrige kostnader som vil påløpe. Du må nemlig betale for webhotell, templates (design), domene og eventuelle utvidelser for at dette skal bli en profesjonell nettside. Når alle disse kostnadene er lagt sammen, så vil det sjeldent kunne konkurrere med løsninger som Wix og Webnode på pris.

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Oppsummering

Det er mye man må tenke på når man skal lage sin første nettside, og i denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på noe av det viktigste. Vi har også sett på hvilke muligheter som finnes dersom du ønsker å lage nettside for bedrift på egenhånd uten forkunnskaper om dette.

Ofte stilte spørsmål om nettside for bedrift

Hvorfor er det viktig for en bedrift å ha en nettside?

En nettside er et digitalt visittkort for en bedrift. Det gir kundene en plattform for å lære mer om bedriften, se hva den tilbyr, og komme i kontakt. Dessuten bidrar en profesjonell nettside til å øke bedriftens troverdighet, forbedre bedriftens online synlighet og hjelpe den med å nå ut til et bredere publikum.

Hva er fordelene med å bruke WordPress for å lage en bedrifts nettside?

En bedrifts nettside bør inkludere viktig informasjon som bedriftens navn, kontaktinformasjon, produkter eller tjenester, og gjerne kundevurderinger eller attester. I tillegg bør den ha et tiltalende design, være brukervennlig, og være søkemotoroptimalisert for å sikre god synlighet på nettet.

Hvordan kan jeg sikre at nettsiden min er søkemotoroptimalisert (SEO)?

For å søkemotoroptimalisere nettsiden din, bør du sørge for at innholdet er relevant og verdifullt for leserne, bruke nøkkelord effektivt, sikre rask sidelastning, og bygge kvalitetslenker til nettsiden din. Det er også viktig å ha en mobilvennlig nettside, da Google prioriterer disse i søk.

Hva er viktigheten av mobilvennlighet for en bedrifts nettside?

Mobilvennlighet er svært viktig for en bedrifts nettside. Flertallet av internettbrukere bruker mobiltelefoner for å surfe på nettet, så en nettside som ikke er mobilvennlig kan skade bedriftens image og svekke brukeropplevelsen. I tillegg gir Google prioritet til mobilvennlige nettsider i søk, så det kan påvirke synligheten din på nettet.

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.