Lage nettside: 6 enkle og raske steg for nybegynnere (2024)

Enten du har en bedrift eller et annet spennende prosjekt, så er det viktig å være synlig på nett. Uten en nettbasert tilstedeværelse er det vanskelig å dele virksomheten din med andre. Her kan du lese mer om hvordan du kommer i gang med å lage nettside.

Steg-for-steg guide

 1. Velg en nettsidebygger

 2. Velg planen som passer deg best

 3. Velg en mal

 4. Tilpass malen

 5. Last opp ditt eget innhold

 6. Koble til et eget domene

Lag nettsiden med en nettsidebygger

Det er mange som velger å bruke en nettsidebygger når de skal lage en nettside. En nettsidebygger er en tjeneste du finner på nett, og du slipper å ha forhåndskunnskap om design eller koding. I tillegg har nettsidebyggeren flere ulike funksjoner du kan velge mellom, slik at du enkelt kan opprette en nettbutikk eller en blogg. Malene du finner på nettsidebyggeren er utviklet av profesjonelle, og du vil få god kundeservice dersom du har spørsmål.

Lage nettside: Steg-for-Steg

For at du skal komme godt i gang med å lage nettsiden din, har vi laget en steg-for-steg veiledning som gir innblikk i hvordan du kan lage en nettside. Denne kan brukes uavhengig av om du vil lage blogg, starte nettbutikk, eller bruke nettsiden til noe annet. Ved å følge denne fremgangsmåten vil du få en profesjonell nettside, uten behov for kunnskap om koding og programmering.

1. Velg en nettsidebygger

Om du ønsker å lage en nettside som ser profesjonell ut, er det lurt å benytte seg av en nettsidebygger. På denne måten slipper du å ha kunnskap om koding. Det finnes mange ulike alternativer, men Wix er veldig brukervennlig og har en rekke ulike design du kan velge mellom.

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkelinfo

Pris fra: Gratis

Gratis prøveperiode: Ja

Du kan også finne ulike maler hos leverandører som Squarespace, Weebly og Site 123. Etter vår erfaring er Wix et bedre alternativ, og vi bruker derfor denne til videre illustrasjon.

hvordan lage nettside med Wix

En av fordelene med Wix er at du kan bruke den til å lage nettside helt gratis, så lenge du oppretter en konto hos dem. Dette gjør du enkelt ved å gå til hjemmesiden, og velge “Get started” knappen. Her vil du bli bedt om å opprette et brukernavn og passord.

 • Tips: Hvis du har lyst til å bruke et egendefinert domene, eller utvide nettsiden, må du oppgradere til et abonnement som koster penger. Dette kan du velge etter at nettsiden er ferdig.

2. Velg planen som passer deg best

En brukerkonto hos Wix er gratis, og det er lurt å prøve seg litt frem inne på siden. Fordelen med å benytte seg av gratisutgaven før man eventuelt velger å oppgradere abonnementet, er at man kan bli kjent med grunnfunksjonene uten at det koster penger.

Etterhvert som man blir bedre kjent med plattformen og de ulike funksjonene, kan det være interessant med en oppgradering av brukerkontoen. Her vil du få tilgang til flere verktøy som kan være nyttige når du lager nettside.

Om du bestemmer deg for at Wix er en plattform du ønsker å bruke videre, har du flere alternative abonnementer du kan velge mellom:

 • Light: €11 per måned
 • Core: €22 per måned
 • Business: €32 per måned
 • Business Elite: €149 per måned

Du finner mer utfyllende informasjon om hva som ligger i de ulike planene på Wix sine nettsider.

3. Velg en mal

Etter at du har opprettet en konto og blitt kjent med plattformen, er det på tide å lage nettsiden din. Wix har over 800 forskjellige maler du kan velge mellom, og de er delt inn i ulike kategorier. På denne måten kan du enkelt finne frem til de malene som passer best til nettsiden du ønsker å opprette. Det er ikke nødvendig at du finner den perfekte malen på dette stadiet. Gjerne finn en som har et oppsett du liker, og som passer til stilen din. Du kan justere resten senere.

Når du har funnet en mal du liker, kan du holde musepekeren over malen og velge “Rediger”.

4. Tilpass designet

Når du velger “rediger”, blir du tatt videre til Wix editor. Det er her du kan gjøre endringer, og tilpasse malen slik at den får ditt personlige preg. Du kan for eksempel endre fargene, velge passende tekst og bytte bilder.

For å gjøre en endring trykker du på det du ønsker å endre, for eksempel et bilde eller en tekst.

Når du bruker Wix sitt redigeringsprogram vil endringene dine oppdateres automatisk. På denne måten kan du fortløpende se hvordan resultatet blir, og velge de løsningene du synes passer best. Fordelen med å bruke god tid på å finne en mal som passer for nettsiden din, er at det blir mindre redigeringsarbeid før nettsiden din er ferdig.

 • Tips: Det er lurt å bytte ut alle bildene på nettsiden, og sørge for at tekstene er tilpasset nettsiden din. Mange tar nettsider useriøst om de er preget av standardtekst og arkivbilder. Prøv å gjøre malen mest mulig personlig for det du ønsker å dele.

5. Last opp ditt eget innhold

Når du er fornøyd med hvordan oppsettet på siden ser ut, er det på tide å laste opp ditt eget innhold. Dette kan for eksempel være videoer, tekster, bilder og andre ting du ønsker å dele på nettsiden din. Om du for eksempel har tenkt å starte en blogg, kan det være lurt å sette seg inn i hvordan man legger inn et blogginnlegg og bilder til dette.

For at nettsiden din skal bli populær, er det ofte viktig å ha jevne oppdateringer. I forbindelse med opprettelsen av nettsiden, kan det være lurt å tenke over hvor ofte du ønsker å legge ut innhold. En god plan for publiseringen av nytt innhold kan være avgjørende for trafikken på nettsiden din. Samtidig vil en god oversikt gjøre at du ikke legger ut det samme flere ganger, eller glemmer å legge ut noe du allerede har laget.

6. Koble til et eget domene

Om du velger å bruke Wix sin gratisversjon av nettsiden, vil du få en link som ser slik ut: mysite.wixsites.com/mysite. Det betyr at de besøkende enkelt kan se at du bruker en gratisversjon av Wix, noe som mange opplever som uprofesjonelt. Mange ønsker å velge sitt eget domene for å få mer troverdighet. Domenenavnet er det første potensielle kunder eller gjester på nettsiden din møter på, og det er viktig å finne et navn som passer til din virksomhet. Det kan også være lurt å velge et navn som er lett å huske, og lett å stave. Om du velger et vanskelig domenenavn risikerer du at ingen finner frem til nettsiden din.

# Wix

En testvinner som passer perfekt for nybegynnere

Pris fra: Gratis

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Hva vi liker med Wix

Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.

Fordeler

 • star iconMange ulike abonnement
 • star iconMulighet for nettbutikk
 • star iconMulighet for blogg
 • star iconDra-og-slipp funksjon
 • star iconSkalerbar for bedrifter i vekst
 • star icon50% RABATT Utvalgte Wix Premium-abonnementer

Ulemper

 • star iconKan bli kostbart ved mange plug-ins
 • star iconTar litt tid å bli kjent med designverktøyene
 • star iconIkke optimal for et stort nettsted (flere enn 100 sider)

Wix er en av de mest populære nettsidebyggerne, og har over 200 millioner brukere. Her finner du en løsning som passer for alle, uavhengig av kunnskapsnivå. De mange mulighetene åpner for at du kan utvikle nettsiden i takt med prosjektet ditt, uavhengig av om du vil lage en nettbutikk, blogg, eller en landingsside for et prosjekt. Det kommer stadig flere tilleggsfunksjoner, og de aller fleste vil få en god løsning ved bruk av denne nettsidebyggeren.

Wix er en svært god løsning for nybegynnere, og du får god hjelp til å lage nettside gjennom deres kunstige intelligens som finner løsninger basert på dine behov og ønsker. Nettsidebyggeren kan også brukes til å lage nettbutikk, og du kan få egne abonnementer med eksempelvis eCommerce som er optimalisert for deg som ønsker betalingsløsninger, kundekontoer og muligheten til faste betalingsløsninger gjennom abonnement. Det er lett å oppgradere funksjonene på sikt hvis nettbutikken vokser fort.

I tillegg til godt design, tilbyr Wix egne verktøy for markedsføring. Du kan få egne planer som optimaliserer nettsiden din gjennom analyse av trafikken og hvordan leserne bruker nettsiden. På denne måten kan du utvikle og forbedre nettsiden ut ifra målgruppen.

Priser

 • Light: €11 per måned
 • Core: €22 per måned
 • Business: €32 per måned
 • Business Elite: €149 per måned

Funksjonalitet

 • Enkel dra-og-slipp-funksjonalitet
 • Fine og responsive maler
 • Gode verktøy for SEO
 • Muligheter for nettbutikk
 • Mange gode apper tilgjengelig

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Mer om Wix:

# Webnode

En super nettsidebygger for å komme raskt i gang

Pris fra: Gratis

logo

Best for deg på budsjett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Hva vi liker med Webnode

Webnode lar deg lage profesjonelle nettsider, raskt og enkelt. Redigeringsverktøyet er brukervennlig, og du har tilgang til mange moderne maler. Du får god støtte for SEO. Det er også mulig å oversette nettsiden din til over 20 ulike språk. Webnode tilbyr abonnementer i ulike priskategorier, inkludert en gratisversjon til deg som er i oppstartsfasen med stramt budsjett.

Fordeler

 • star iconBrukervennlig designverktøy
 • star iconRimelige abonnement
 • star iconOversettelsesverktøy
 • star iconFlotte maler og templates

Ulemper

 • star iconBegrenset funksjonalitet for blogging
 • star iconFå funksjoner og designmuligheter

Webnode er en populær nettsidebygger som fungerer godt i forbindelse med med søkemotoroptimalisering av nettsiden din. Flere av abonnementene inkluderer profesjonelle e-postadresser og gratis domene i ett år. Gratisutgaven har gode funksjoner, men her vil du ha begrensinger i form av lagring og reklame. Likevel kan det være en god løsning å begynne med gratisutgaven, og oppgradere i fremtiden. Ved oppgradering til Premium-løsningen vil brukere også få tilgang til kundeservice hjelp over telefon.

Fordelen med Webnode er at du kan laste ned en office-versjon av nettsiden, og ta sikkerhetskopier ofte. I tillegg kan språket på nettsiden endres enkelt, noe som er en fordel om du vil at nettsiden skal være lettere tilgjengelig fra andre land.

Om du ønsker å lage nettbutikk eller blogg, er tilbudet begrenset. Det finnes muligheter for begge deler, men her kan det være behov for å oppgradere abonnementet. Hvis du derimot har sett for deg en mer profesjonell nettside, og ønsker gode løsninger for søkemotoroptimalisering, kan Webnode være et godt alternativ.

Priser

 • Limited: 40 kr per måned
 • Mini: 63 kr per måned
 • Standard: 99 kr per måned
 • Proff: 179 kr per måned

Funksjonalitet

 • Veldig brukervennlig
 • God for responsivt design
 • God støtte for flerspråklige nettsider
 • Muligheter for nettbutikk

logo

Best for deg på budsjett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Mer om Webnode:

# Site123

Et godt valg for enkle nettsider

Pris fra: Gratis

logo

God for flerspråklige nettsider

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Hva vi liker med Site123

Site123 har god støtte for deg som vil ha en flerspråklig nettside. Redigeringsverktøyene er dessuten også tilgjengelig på mange ulike språk. Nettsidebyggeren er ganske rimelig og passer for deg på budsjett. De har også en gratisversjon som har ganske gode funksjoner, noe som gjør det lett å komme i gang på budsjett.

Fordeler

 • star iconGod språkstøtte
 • star iconGratisversjon
 • star iconRask hjelp fra kundestøtten
 • star iconVeldig enkelt å komme i gang

Ulemper

 • star iconBegrenset med med designmuligheter

Som navnet på nettsiden tilsier, lar Site123 deg lage en nettside raskt. Løsningen er veldig enkel, og er et godt alternativ om du ønsker å komme deg på nett uten større utfordringer. Du kan velge mellom flere design-løsninger, og kategoriene åpner for at du enkelt finner en stil som passer for nettsiden din. Her vil du for eksempel kunne velge mellom små bedrifter, frilansere, porteføljer, frisører, osv.

Nettsiden din vil ha en enkel form for blogg, og mulighet for nettbutikk. Det er viktig å være oppmerksom på at funksjonalitetene for eCommerce kan være begrenset, sammenlignet med andre nettsidebyggere. Du vil også ha et begrenset antall funksjoner for nettsiden. Om du ikke har behov for noe mer avansert, kan Site123 være et godt alternativ.

Du får flere ulike valgalternativer når det gjelder abonnement, og kan derfor tilpasse etter eget behov og budsjett. Gratisversjonen fungerer om du vil lage en enkel nettside, og det er ikke sikkert at det er behov for oppgradering.

Site123 har også en ganske god kundeservice som også er tilgjengelige for de som har gratisabonnementet. Du kan kontakte dem via epost og chat, men det er ikke mulig å ringe. Du finner også en god oversikt over ofte stilte spørsmål på plattformen, og her kan du finne svar på det meste du lurer på.

En annen stor fordel med Site123 er at de gjør søkemotoroptimalisering veldig enkelt. Du får veiledning underveis av SEO Advisor, og denne analyserer hjemmesiden og gir deg tips til hva du kan forbedre. På denne måten trenger du ikke inngående kunnskap om søkemotoroptimalisering for å komme i gang.

Priser

 • Free: $0 per måned
 • Premium: $7,8 per måned

Funksjonalitet

 • Gratis pakke
 • Veldig enkel nettsidebygger
 • Mange apper tilgjengelig

logo

God for flerspråklige nettsider

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Mer om Site123:

# Squarespace

En god nettsidebygger for stilrene nettsider

Pris fra: $16/mnd

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Hva vi liker med Squarespace

Squarespace er en nettsidebygger som lar deg lage vakre, funksjonelle nettsider og nettbutikker, uten å kunne noe om webdesign. God kundeservice med chat funksjon er enda et stort pluss, da du får svar på det aller meste nærmest umiddelbart. Nettbutikkløsningene er også veldig gode, noe som gjør Squarespace til en nettsidebygger som bedriften kan vokse med. Du får for eksempel med gode markedsføringsverktøy til å profilere nettstedet ditt.

Fordeler

 • star iconVelutviklet bloggverktøy
 • star iconGod kundeservice
 • star iconModerne og profesjonelle maler
 • star iconApp som lar deg designe via mobil

Ulemper

 • star iconIngen kundestøtte via telefon
 • star iconKan være krevende å endre ferdige maler

Squarespace er enda en populær løsning for deg som vil lage en proff nettside eller nettbutikk, uten behov for inngående kunnskap fra før. Verktøyene for blogging er gode, særlig sammenlignet med mange av konkurrentene. Det er få andre nettsidebyggere som tilbyr bloggfunskjoner som eksempelvis flere forfattere, kommentarer fra lesere, hosting for podcast og lignende.

Det er mange fordeler med Squarespace, men særlig design og utforming står i fokus. Det er lett å skille seg ut med de ulike malene, og visuelt tiltrekkende nettsider er en fordel for alle typer nettsider. Konkurransen om leserens oppmerksomhet og tid på nett er høy, og med en fin nettside er det enklere å engasjere publikum.

En annen fordel er at du kan integrere mange verktøy i den samme plattformen, og dermed slippe å kjøpe tjenester fra andre leverandører. Dette kan for eksempel være løsninger for samtale- og møtebooking, medlemssider, og markedsføring på mail. Selv om du ikke har behov for disse verktøyene i dag, er det en fordel å ha nettside gjennom en leverandør som tilbyr disse.

Plattformen passer bra for å lage nettside med betalingsløsning, opprette en portefølje på nett, blogge om sideprosjektet ditt, eller promotere en bedrift. Malene har god utforming, og fungerer på tvers av enheter. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for at nettsiden ikke skal fungere på mobiltelefon eller nettbrett.

Priser

 • Personal: 179 kr per måned
 • Business: 249 kr per måned
 • Commerce Basic: 299 kr per måned
 • Commerce Advanced: 529 kr per måned

Funksjonalitet

 • Veldig elegante og moderne maler
 • Gode markedsføringsfunksjoner
 • Bra for SEO

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Mer om Squarespace:

 • Hvis du er usikker på om du skal velge Squarespace burde du lese vår anmeldelse
 • Les mer om Squarespace sine pakker og priser på deres egen hjemmeside

# Web.com

Et godt alternativ med flere gode tilbud

Pris fra: $1.95/mnd

logo

God nettsidebygger med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Hva vi liker med Web.com

Web.com er en nettsidebygger som brukes med WordPress, men de tilbyr også hosting og nettsideregistrering. Du får tilgang til profesjonelle maler med dra-og-slipp funksjon, slik at du kan tilpasse nettsiden etter egne behov. Løsningen er enkel og brukervennlig, og du får raskt prosjektet ditt på nett. Web.com passer best for deg som ikke trenger masse designmuligheter.

Fordeler

 • star iconProfesjonelle maler
 • star iconBrukervennlig

Ulemper

 • star iconBegrenset støtte for SEO
 • star iconBegrenset funksjonalitet
 • star iconGanske kostbar på sikt

Web.com tilbyr både hosting og nettsidebygging for frilansere, sideprosjekter og små bedrifter. De har et eget informasjonssenter som er full av artikler med markedsføringstips, hvordan bygge bedriften din på nett og lignende temaer. Malene er profesjonelle, men samtidig enkle.

Om du ikke har bilder selv, kan du velge blant 2 millioner bilder til nettstedet ditt gjennom Web.com. Vi anbefaler at du bruker egne bilder dersom du har det, men i oppstarten er ikke dette noen selvfølge. Da slipper du å bekymre deg for opphavsrett, og å finne bilder selv gjennom andre tjenester.

For å gjøre det enklere for de som besøker nettsiden, kan du legge ved verktøy som kontaktskjemaer og Google Maps lokasjon. På denne måten får nettsiden et mer personlig preg, og du blir mer tilgjengelig for leserne. Om du vil at nettsiden også skal inneholde andre sosiale medieplattformer, kan du legge til disse.

Hvis du ønsker et mer originalt nettsted på sikt, kan Web.com gi deg et designteam som bistår i prosessen. Her slipper du altså å finne en designer selv, og oppstartsfilbudet deres er ganske bra. Vær oppmerksom på at den første måneden ofte er rimeligere enn de neste, slik at du ikke får noen ubehagelige overraskelser.

Priser

 • Website: $4,95 per måned
 • Website + Marketing: $7,95 per måned
 • Online Store: $13,95 per måned
 • Online Marketplaces: $19,95 per måned

Funksjonalitet

 • Enkel å bruke
 • Gode AI verktøy
 • Fine maler

logo

God nettsidebygger med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Mer om Web.com:

 • Er du usikker på om Web.com er riktig for deg? Les vår anmeldelse her
 • Les mer om Web.com sine pakker og priser på deres egen hjemmeside

Lage nettside med WordPress

Et annet alternativ mange velger er WordPress. Dette er det mest brukte systemet i verden, og det anslås at hver tredje nettside er bygget på denne plattformen. Selv om WordPress er populært, er den ofte mer krevende å ta i bruk enn en nettsidebygger med ferdigløsninger. Det er derfor lurt å tenke nøye gjennom hvilke løsning som er riktig for ditt prosjekt.

WordPress har noen kostnader som man slipper å tenke på om man velger å bruke en nettsidebygger. Vi går ikke gjennom WordPress i detalj i denne artikkelen, men presenterer de viktigste elementene. Om du er interessert i en grundigere gjennomgang, har vi en egen guide for bruk av WordPress.

1. Vurder om WordPress er riktig for deg

Før du velger å bruke WordPress, er det viktig å finne ut om dette er riktig valg for prosjektet ditt. På den ene siden tilbyr WordPress større fleksibilitet enn flere av de vanlige nettsidebyggerne. Samtidig forutsetter fleksibiliteten større kunnskap fra din side. Om du har tenkt å lage en nettside som kreve høy fleksibilitet, kan WordPress være et godt alternativ. For de som ønsker en enkel nettside, for eksempel for å presentere et prosjekt eller en blogg, er nettsidebyggere ofte tilstrekkelig.

2. Sett opp hosting

Hvis du har tenkt å bruke WordPress, er du avhengig av å finne et webhotell som du kan lagre siden din på. WordPress er nemlig bare et program som styrer nettsiden din. For å presentere den, er du avhengig av å finne et webhotell som du kan laste den opp gjennom.

Det finnes flere leverandører av webhotell, og det er lurt å sammenligne flere aktører for å finne en god pris. I tillegg er det viktig å tenke på hvor målgruppen for nettsiden din befinner seg. Ofte finnes det gode priser hos webhotell i utlandet, men dette kan gjøre at nettsiden får dårligere hastighet i Norge. Om de som besøker nettsiden din hovedsakelig befinner seg i Norge, kan det være lurt å velge en aktør ut ifra dette.

3. Registrer et domene

Når du finner et webhotell vil du som regel få spørsmål om du vil registrere et domene. Om dette ikke skjer, må du registrere domenet selv og knytte det til webhotellet. Domenet er adressen som knyttes til nettsiden din, så det er viktig å tenke gjennom navnet du velger her. Gjerne velg et navn som det er enkelt å huske, og enkelt å stave. Det er også viktig å velge et navn som passer til nettsiden du lager.

4. Velg et design

Når du har fått installert WordPress på webhotellet, er neste steg å velge et design. Her kan du enten velge en av de ferdige malene som tilbys, eller lage den etter egne ønsker. Om du har lyst til å designe nettsiden din selv, er det lurt å velge en profesjonell designer. Her er det viktig å huske at hjelp til utvikling av siden ofte koster en del penger.

5. Last opp innhold og publiser

Når du er ferdig med designet på nettsiden din, må du begynne å tenke på hva slags innhold du skal laste opp. Dette kan du velge å legge til selv gjennom WordPress, og de systemene som tilbys. Her er det mange brukervennlige systemer som gjør det enkelt å legge til nytt innhold når nettsidens design er ferdig.

Skal du lage nettsiden selv, eller velge et designbyrå?

Det er mange som lurer på om de burde bruke en webdesigner, eller lage nettsiden selv. Her vil svaret avhenge av hva slags nettside du har tenkt å lage, og hva slags kunnskap du har selv. Om du har tenkt å lage en nettside for en bedrift, er det mange som velger å få veiledning fra en webdesigner. På denne måten kan man forsikre seg om at alle funksjonene på side virker, og at betalings- og bestillingsløsninger fungerer som de skal.

Saken stiller seg noe annerledes om man har tenkt å lage en nettside for å presentere et prosjekt, lage blogg, eller dele en hobby. Her vil man som regel komme godt i gang ved bruk av en nettsidebygger uten at dette krever større ressurser. Ved å bruke de ferdig lagde malene, vil du få fine nettsider som fungerer godt til blogger, prosjekter og lignende.

5 tips til hva hjemmesiden din bør inneholde

Etter at nettsiden din er på beina, er det viktig å sørge for godt innhold.

1: Grundig forarbeid er nøkkelen til suksess

Planlegging er en viktig forutsetning for at nettsiden din skal bli en suksess. Et godt tips kan være å undersøke tilsvarende nettsider for å finne ut hva du liker, og hva du ønsker å gjøre annerledes. Videre er det også lurt å gjøre grundigere undersøkelser av målgruppen din, sånn at du kan legge en plan for hvordan du skal nå ut til dem. SEO er en viktig faktor når man skal lage en nettside, og det kreves mye merarbeid om man overser dette tidlig. Vi anbefaler at du setter deg godt inn i hvordan søkemotoroptimalisering fungerer, og bruker det du lærer aktivt fra start.

2: Presentasjon og identitet

Når du utvikler en nettside, er det viktig å tenke på hvordan du presenterer deg. Kanskje du har en logo, noen spesielle fargeønsker, eller et slagord du vil at skal gå igjen?

Måten du presenterer deg selv og merkevaren, bloggen eller prosjektet ditt, har stor betydning for andres oppfatning av deg. Det er derfor viktig å legge en plan for hvordan du ønsker å fremstå på nett. For å bygge opp en merkevare, er det lurt å bruke de samme fargene og logoen på andre steder i tillegg til nettsiden. Dette kan for eksempel være en Facebook-side, eller andre sosiale medier. Store forskjeller på hvordan du fremstår på nett, kan lett skape usikkerhet og forvirring.

3: Planlegg nettsiden

For å sikre at nettsiden din blir best mulig, er det lurt å lage en liten plan for innholdet. En gjennomtenkt nettside fremstår som sammenhengende og profesjonell. En god nettside kan være avgjørende for hvor vellykket prosjektet ditt blir. Gjerne velg deg noen få farger, og gjør ting enkelt og oversiktlig. På denne måten blir det enklere å opprettholde stilen senere.

I tillegg til utseende på nettsiden, er det viktig at den er enkel å navigere i. God plassering av knapper, kategorisering av innhold, og synlige valgmuligheter gjør det enklere for leseren å orientere seg. Mange velger å gi opp om navigasjonen på nettsiden blir for komplisert eller forvirrende.

4: Gjør nettsiden mobilvennlig

Det er mange som glemmer at nettsiden skal vises på flere ulike enheter, og kun fokuserer på hvordan den ser ut på datamaskin.

Du vil gå glipp av mye trafikk på nettsiden dersom du ikke legger til rette for visning på mobiltelefon og nettbrett. Flere bruker denne typen enheter til å surfe på nett, særlig når man er på farten, eller skal undersøke noe kjapt. Om man ikke har en nettside som fungerer på nettbrett og mobil, risikerer man at besøkende lar være å lese videre.

Om man utvikler en nettside som sammenligner strømleverandører, eller har annet visuelt innhold, er det viktig at leserne kan se innholdet på en oversiktlig måte. Vi anbefaler at du prøver å åpne nettsiden på flere forskjellige enheter, og ser om opplevelsen er tilfredsstillende.

5: Bruk god tid på innholdet

Det er fort gjort å se seg blind på egne interesser når man skriver innhold på en nettside. For å engasjere leseren, er det viktig at deres interesser står i fokus. Gjør gode undersøkelser av målgruppen, og sørg for at du bruker et språk som er tilrettelagt for ditt publikum.

Hvordan lage nettside gratis

Er det egentlig mulig å lage en nettside uten å bruke penger? Det korte svaret er ja, og flere nettsidebyggere tilbyr gratisabonnement. Samtidig går du glipp av en del funksjoner og tjenester som er forbeholdt betalende kunder, så her må du vurdere hva du har behov for. Et godt tips kan være å lage en oversikt over hvilke funksjoner du har behov for, og sammenligne med det som nettsidebyggeren tilbyr. Det er ingenting i veien for at du starter med gratis-løsningen, og oppgraderer til betalte løsninger om behovet melder seg senere.

Avslutningsvis

Som du kan se, er det ikke så vanskelig å komme i gang med nettsiden din. En nettsidebygger er et godt verktøy, og du kan enkelt lage en tilstedeværelse på nett uten kunnskap om koding eller design. Et bredt spekter av maler gjør at du kan velge en stil som passer deg og prosjektet ditt, og god kundeservice gjør at du får hjelp om du står fast. Det viktigste er å velge en plattform og et design som du trives med, og som fungerer til sitt formål.

Ofte stilte spørsmål om å lage nettside

Hvordan lage din egen nettside?

Du kan enten bruke en nettsidebygger med en komplett pakke som inkluderer webhotell, SSL-sertifikat, domene og design-maler på samme sted.

Eller du kan selv betale for et domene, web-hosting og benytte deg av en åpen kildekode-plattform som f.eks WordPress.

Er det gratis å lage en nettside?

Nei, mens det er mulig å lage en tilnærmet gratis nettside hvis du får tak i et gratis domene, så må du fremdeles benytte deg av en hosting-tjeneste.

Flere nettsidebyggere tilbyr derimot gratis underdomener, som blir seende slik ut:  “www.dittdomene.wix.com”. Som regel må man vise reklame på nettstedet sitt og det er ofte innskrenkelser og begrensninger på hvor mye man kan legge ut av innhold.

Lage nettsiden min selv, eller bruke webdesigner?

Hvis du allerede har en bedrift og du hverken har tid eller særlige kunnskaper til å lage en egen nettside, er det beste rådet vi kan gi å overlate det til ekspertene.

En webdesigner vil spare deg for tid og penger og ta hånd om nettsiden din, akkurat på samme måte som du tar deg av businessen din.

Hvis man derimot har et lavt budsjett og mye tid til overs, vil det være lurt å lære seg å lage nettsiden sin selv. Dette er ikke lenger så vanskelig, takket være de tilgjengelige nettsidebyggerne på markedet.

Er det nødvendig med kunnskap om koding og programmering for å lage en nettside?

Nei, det er ikke nødvendig med kunnskap om koding og programmering for å lage en nettside, spesielt hvis du bruker en nettsidebygger. Nettsidebyggere er designet for å være brukervennlige og krever ingen forhåndskunnskap om disse områdene.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.