Lage nettside: Alt du trenger for å komme i gang (2022)

Hvordan lage nettside selv? Hvordan starte nettbutikk? Enten du er en bedrift som vil selge på nett eller du har et spennende sideprosjekt eller hobby som du vil dele med verden, er det viktig å være synlig på nett med egen hjemmeside. Det er likevel ikke alltid så lett å vite hvor du skal begynne. Men ikke fortvil, vi hjelper deg.

Her har du en lettlest, men komplett guide til deg som vil ha hjelp til å lage din egen nettside.

Lag din egen nettside ved hjelp av nettsidebygger

Du får alt du trenger for å lage egen hjemmeside ved å bruke en nettsidebygger – uten at du må ha masse kunnskap om design på forhånd. Du kan også bruke disse tjenestene til å lage nettside med nettbutikk, dersom du også ønsker å tilby produkter eller betalingsløsninger på hjemmesiden din.

Du kan dessuten bruke dra-og-slipp funksjon til å gjøre hjemmesiden unik. Du kan også føle deg trygg på at du får et oppsett som gir kunder og konverterer. Malene er stort sett utviklet av profesjonelle for spesifikke nisjer. Mange av byggerne tilbyr god kundestøtte, slik at du kan få hjelp til å lage nettside.

Hvilken nettsidebygger er best å bruke for å lage egen nettside?

Hvilken nettsidebygger som er best avhenger i stor grad av dine personlige preferanser. For eksempel, hvis kundestøtte er viktig for deg bør du velge den hvor du føler du får mest hjelp til å lage nettside. Hvis du vil lage nettside med nettbutikk, bør du velge en plattform med gode løsninger for betaling og kundehåndtering. Her får du en liten introduksjon over populære alternativer for deg som vil lage egen nettside.

Wix

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkelinfo

Pris fra: $4.50/mnd

Gratis prøveperiode: Ja

Hva vi liker med Wix

Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.

Fordeler

 • star iconMange ulike abonnement
 • star iconMulighet for nettbutikk
 • star iconMulighet for blogg
 • star iconDra-og-slipp funksjon
 • star iconSkalerbar for bedrifter i vekst

Ulemper

 • star iconKan bli kostbart ved mange plug-ins
 • star iconTar litt tid å bli kjent med designverktøyene
 • star iconIkke optimal for et stort nettsted (flere enn 30 sider)

En av de mest populære nettsidebyggerne med over 200 millioner brukere er Wix. Wix tilbyr svært avanserte funksjoner og premium-abonnement, men også enkle og rimelige alternativer som gir deg en flott hjemmeside. Det betyr at du kan skalere med Wix, for eksempel hvis bedriften vokser eller du vil jobbe fulltid med sideprosjektet på sikt. De ruller stadig ut nye funksjoner som CRM, mulighet til å opprette faktura og lage egne videoer.

Nybegynnere kan dessuten benytte seg av Wix ADI til å få rask hjelp med å lage nettside. Dette er en god løsning for deg som synes det er knotete å holde på selv, men som likevel vil bygge hjemmesiden på egenhånd. Du må imidlertid være obs på at det krever litt tålmodighet når du skal bruke dra-og-slipp funksjonen for første gang.

Wix kan også brukes til å lage nettside med nettbutikk. De har egne abonnement med for eksempel eCommerce, optimalisert for deg som vil lage nettside med betalingsløsning, kundekontoer og mulighet til å tilby faste betalinger og abonnement til dine kunder. Det finnes tre ulike abonnement for akkurat eCommerce. Det er enkelt å oppgradere på sikt, dersom nettbutikken din vokser eller du trenger mer lagringsplass.

Verktøy for markedsføring er selvsagt også på plass, inkludert funksjoner for SEO. Du kan for eksempel få din egen SEO plan, samt optimalisere nettsidene dine. Wix analyserer også trafikken din og hvordan leserne navigerer rundt på sidene. Det kan hjelpe deg med å forbedre hjemmesiden ytterligere.

Webnode

logo

Best for deg på budsjett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkelinfo

Pris fra: 0kr/mnd

Gratis prøveperiode: Ja

Hva vi liker med Webnode

Webnode lar deg lage profesjonelle nettsider, raskt og enkelt. Redigeringsverktøyet er brukervennlig, og du har tilgang til mange moderne maler. Du får god støtte for SEO. Det er også mulig å oversette nettsiden din til over 20 ulike språk. Webnode tilbyr abonnementer i ulike priskategorier, inkludert en gratisversjon til deg som er i oppstartsfasen med stramt budsjett.

Fordeler

 • star iconBrukervennlig designverktøy
 • star iconRimelige abonnement
 • star iconOversettelsesverktøy
 • star iconFlotte maler og templates

Ulemper

 • star iconBegrensede muligheter for nettbutikk
 • star iconBegrenset funksjonalitet for blogging
 • star iconFå funksjoner og designmuligheter

Webnode er en populær nettsidebygger som lar deg enkelt søkemotoroptimalisere nettstedet ditt, selv om du ikke kan særlig mye om det. Mange av abonnementene inkluderer profesjonell epostadresse, samt gratis domene i ett år. Plattformen tilbyr også en gratisversjon som inneholder ganske greie funksjoner, så sant du ikke har noe imot litt reklame og begrensede lagringsmuligheter. Du kan eventuelt oppgradere senere når behovet for flere funksjoner oppstår eller når budsjettet gir rom for det.

En fordel med å bruke Webnode er at du kan laste ned en offline-versjon av nettstedet ditt, samt ta backup ganske hyppig. Det er også mulig å endre språket på nettsiden på med bare noen få klikk. Den nye språkversjonen blir deretter lagret som f.eks. mittnettsted.com/dk, mittnettsted.com/es, mittnettsted.com/se og så videre. Dersom du ønsker å gjøre nettsiden mer tilgjengelig på tvers av landegrensen, er dette et stort pluss.

Det må likevel sies at funksjonaliteten for blogging og nettbutikk er ganske begrenset. Det finnes absolutt muligheter for begge deler, men du får stort sett kun de mest grunnleggende funksjonene (avhengig av abonnement). Webnode passer derimot ypperlig for deg som vil lage en profesjonell og søkemotoroptimalisert nettside, uten å måtte bruke masse tid og krefter.

Site123

logo

God for flerspråklige nettsider

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Nøkkelinfo

Pris fra: $0/mnd

Gratis prøveperiode: Ja

Hva vi liker med Site123

Site123 har god støtte for deg som vil ha en flerspråklig nettside. Redigeringsverktøyene er dessuten også tilgjengelig på mange ulike språk. Nettsidebyggeren er ganske rimelig og passer for deg på budsjett. De har også en gratisversjon som har ganske gode funksjoner, noe som gjør det lett å komme i gang på budsjett.

Fordeler

 • star iconGod språkstøtte
 • star iconGratisversjon
 • star iconRask hjelp fra kundestøtten
 • star iconVeldig enkelt å komme i gang

Ulemper

 • star iconBegrenset med med designmuligheter

Akkurat som navnet foreslår, så kan du lage egen nettside på 1, 2, 3. Løsningen er superenkelt for deg som bare vil komme deg raskt på nett. Du velger ønsket design ved å bla gjennom nisjene / kategoriene. Det finnes for eksempel kategorier for små bedrifter, frilansere, porteføljer, frisører og så videre.

Det følger med en enkel blogg og mulighet for nettbutikk med hjemmesiden din. Du må bare være obs på at funksjonaliteten for eCommerce kan være begrenset sammenlignet med mange av konkurrentene. Det er også begrenset med applikasjoner og funksjoner tilgjengelig for nettsiden. Det bør imidlertid ikke være et problem for deg som ikke trenger så mange avanserte muligheter.

Abonnementene er tilgjengelige i mange ulike priskategorier, slik at du kan finne noe som matcher budsjettet ditt. Gratisversjonen duger faktisk til å lage en enkel nettside, og det er dermed ikke sikkert at du trenger å oppgradere i første omgang. Du kan også bruke gratisversjonen til teste ut redigeringsverktøyene og sjekke om plattformen er rett valg for deg.

Site123 har også en ganske god kundeservice som også er tilgjengelige for dem med gratisabonnement. Du kan kontakte dem via epost og chat, men det er ikke mulig å ringe til dem. Plattformen har også en grei FAQ med svar på det meste.

En annen stor fordel med Site123 er at de gjør SEO superenkelt. Du får veiledning underveis med SEO Advisor. SEO Advisor analyserer hjemmesiden og gir deg tips til hva du kan forbedre. Det er dessuten enkelt å se hvor du skal putte f.eks. SEO tittel. Du trenger derfor ikke masse kunnskap for å komme i gang med å optimalisere nettsidene dine.

Squarespace

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nøkkelinfo

Pris fra: $14/mnd

Gratis prøveperiode: Ja

Hva vi liker med Squarespace

Squarespace er en nettsidebygger som lar deg lage vakre, funksjonelle nettsider og nettbutikker, uten å kunne noe om webdesign. God kundeservice med chat funksjon er enda et stort pluss, da du får svar på det aller meste nærmest umiddelbart. Nettbutikkløsningene er også veldig gode, noe som gjør Squarespace til en nettsidebygger som bedriften kan vokse med. Du får for eksempel med gode markedsføringsverktøy til å profilere nettstedet ditt.

Fordeler

 • star iconVelutviklet bloggverktøy
 • star iconGod kundeservice
 • star iconModerne og profesjonelle maler
 • star iconApp som lar deg designe via mobil

Ulemper

 • star iconIngen kundestøtte via telefon
 • star iconKan være krevende å endre ferdige maler

Squarespace er enda en populær løsning for deg som vil lage en proff nettside eller nettbutikk, uten å være proff selv. Verktøyene for blogging er også ganske gode, sammenlignet med mange av konkurrentene. Det er få andre nettsidebyggere som tilbyr bloggfunskjoner som flere forfattere, kommentarer fra lesere, hosting for podcast og lignende.

Det meste med Squarespace er rett og slett slående vakkert: vakkert design, vakre elementer, vakker utforming … Design står i fokus, og du kan enkelt skille deg ut på markedet med et visuelt engasjerende nettsted. Dette er ikke bare en fordel for fotografer og nettbutikker. Konkurransen på nett er høy, og det gjelder å et design som fanger oppmerksomheten med det samme kunden klikker inn på siden din.

Det flotte med Squarespace er at du kan integrere mange verktøy i samme plattform, slik at du slipper å kjøpe ulike tjenester her og det. Tjenestene inkluderer f.eks. samtale- og møtebooking, eget område for medlemmer og Squarespace sitt eget verktøy for epostmarkedsføring. Selv om du kanskje ikke har behov for det akkurat nå, så er det utrolig nyttig med alt-i-ett plattformer for deg som vil vokse deg større.

Plattformen passer bra for å lage nettside med betalingsløsning, lage en lekker portefølje på nett, blogge om sideprosjektet ditt eller promotere bedriften din. Malene er responsive, slik at du kan føle deg trygg på at hjemmesiden din ser flott ut på mobil og nettbrett. Det responsive designet ser faktisk utrolig flott ut, uansett hvilken skjerm man besøker nettsiden fra.

Web.com

logo

God nettsidebygger med hosting

star icon star icon star icon star icon

3.4/5

Nøkkelinfo

Pris fra: $1.95/mnd

Gratis prøveperiode: Nei

Hva vi liker med Web.com

Web.com er en nettsidebygger som brukes med WordPress, men de tilbyr også hosting og nettsideregistrering. Du får tilgang til profesjonelle maler med dra-og-slipp funksjon, slik at du kan tilpasse nettsiden etter egne behov. Løsningen er enkel og brukervennlig, og du får raskt prosjektet ditt på nett. Web.com passer best for deg som ikke trenger masse designmuligheter.

Fordeler

 • star iconProfesjonelle maler
 • star iconBrukervennlig

Ulemper

 • star iconBegrenset støtte for SEO
 • star iconBegrenset funksjonalitet
 • star iconGanske kostbar på sikt

Web.com tilbyr både hosting og nettsidebygger for frilansere, sideprosjekter og små bedrifter. De har et eget informasjonssenter som er full av artikler med markedsføringstips, hvordan bygge bedriften din på nett og lignende. Malene er profesjonelle, men relativt enkle. Det kan imidlertid være et pluss for deg som blir forvirret over for mange designløsninger.

Du kan dessuten velge blant over 2 millioner bilder til nettstedet ditt, dersom du ikke har noen selv. Vi anbefaler å bruke egne bilder så langt det er mulig. I oppstarten må du kanskje bruke andre sine bilder til du får tatt noen selv. Du slipper å søke rundt på nett etter bilder ved å bruke Web.com, og du trenger ikke å bekymre deg for rettigheter til å bruke dem.

Du kan også legge til nødvendige elementer som kontaktskjema og Google Maps, slik at kundene dine enkelt finner frem til deg. Ønsker du å integrere nettsiden med sosiale medier, så kan du legge til knapper for at leserne også skal finne deg på de andre plattformene du bruker. Disse knappene gjør det også mulig for leserne å dele nettsiden din på sosiale medier.

Dersom du på sikt skulle ønske et helt origianlt nettsted, kan Web.com tilby deg et eget designteam. Du slipper dermed å “shoppe utenfra”, skulle du ønske å avansere etterhvert. Oppstartstilbudet er ganske bra, ettersom du får første måned til en lav pris. Du må imidlertid merke deg prisen etter måneden er over for å være sikker på at abonnementet matcher budsjettet ditt.

Lage nettside for bedrift og prosjekter selv vs webdesignbyrå

“Bør jeg bruke webdesigner eller lage nettstedet mitt selv?” Dette er ofte det første spørsmålet som mange stiller seg i oppstarten av et nytt prosjekt. Det finnes både fordeler og ulemper med både webdesignbyrå og nettsidebyggere. Nettsidebyggere gjør det imidlertid enkelt for de fleste å komme i gang til en rimelig pris, uten at det nødvendigvis krever for mye tid eller penger.

Det er heller ikke lenger slik at du må bruke en webdesigner for å få lage en profesjonell nettside, enten du vil lage nettside for bedrift eller for å dele om hobbyen din.

Dagens nettsidebyggere lar deg lage flotte, reponsive hjemmesider med alt du trenger for å konvertere, bygge epostlister, selge produkter og formidle budskapet ditt. Maler, elementer og design som er laget av profesjonelle, og du setter dem sammen selv. Hvor mye eller hvor lite du endrer dem, avhenger av dine behov og hvor godt malene matcher målene dine for nettstedet.

Hvordan lage nettside gratis

Er det egentlig mulig å lage en nettside gratis? Det korte svaret er ja, flere nettsidebyggere tilbyr gratisabonnement. Du går imidlertid glipp av en del funksjoner og tjenester som er forbeholdt betalende kunder. Spørsmålet er derfor hva disse funksjonene er verdt for deg, samt hva du skal bruke nettsiden til. Lag deg en liste over hva du trenger, og sammenlign dette med hva nettsidebyggeren tilbyr.

Hvis du vil komme raskt i gang på budsjett, så kan det være en grei løsning å lage gratis nettside. Det gjelder spesielt for deg som ikke trenger å lage nettside med betalingsløsning, men du vil hovedsakelig blogge, dele info om hobbyen din eller informere om tjenester som du fakturerer for på annet vis. Du kan alltid oppgradere abonnementet når du begynner tjene penger eller behovene dine endrer seg.

Hvordan starte nettbutikk?

Har du en gryende drøm om å selge på nett, men lurer på hvordan starte nettbutikk? En enkel løsning er å starte egen nettbutikk ved å bruke nettsidebygger. Å kombinere nettsted og nettbutikk er en fin mulighet for å få et profesjonelt design som reflekterer din merkevareidentitet og budskapet du vil formidle.

Nettstedbyggere er bedre for å utvikle detaljerte nettsider som kan være tilpasset dine kunder. Det kan være lettere å kontrollere designet og strukturen på en nettside som du selv har laget, fremfor å bruke rene nettbutikkløsninger.

Fordelen med å bruke rene nettbutikkløsninger er at du får funksjoner som retter seg tungt mot salg på nett. Endel nettsidebyggere som for eksempel Wix forsøker å løse dilemmaet ved å tilby egne abonnement for deg som ønsker avanserte nettbutikkløsninger, samtidig som du får muligheten til å lage en avansert hjemmeside.

Disse abonnementene koster mer. Fordelen med disse nettsidebyggerne er at du kan begynne med et rimeligere abonnement og oppgradere etterhvert som nettbutikken din vokser. Dermed kan du enkelt skalere og utvide, uten å måtte bygge plattform. Tenk alltid over både kortsiktige og langsiktige mål, slik at du kan “vokse” med nettsiden din.

Vi anbefaler at du gjør dine egne undersøkelser ved å sammenligne dine behov opp mot funksjonene som tilbys for å finne ut hvilken plattform som er best for deg.

5 tips til hva hjemmesiden din bør inneholde

Nå som du vet hvor du skal lage nettsiden og hvilket abonnement som er best, kan du begynne å skrive og designe. Vet du ikke hvor du skal begynne? Her får du fem tips til hva hjemmesiden bør inneholde, samt hvordan den bør se ut.

Tips 1: Grundig forarbeid er nøkkelen til suksess

Det kan være nyttig å ta en titt på konkurrentene dine som en del av forarbeidet. Prøv å finne elementer i designet og tekstene som de andre ikke har. Du bør også gjøre research på målgruppen din, slik at du vet hvordan du kan nå ut til dem på best mulig vis. SEO er også en viktig del av forberedelsene dine. Det tar mye lenger tid å lage nettsiden først, bare for å måtte gå tilbake for å SEO optimalisere.

Tips 2: Hva er din branding / merkevareidentitet?

Enten det er snakk om et prosjekt, hobby eller bedrift, kan det være lurt å tenke på hvilken merkevareidentitet du vil at nettsiden din skal ha. Logo, farge, bilder og ordlyd har mye å si for hvilken stemning du skaper, budskapet du formidler og lesernes oppfatning av deg. Ønsker du å skape tillit og fremstå som en venn? Sporty og motiverende? Tankevekkende og annerledes?

Det er viktig at du bruker samme branding når du oppretter ulike sider på nettstedet ditt. Tenk også over om identiteten din reflekteres på andre plattformer, ellers kan det skape forvirring hos kunden. I verste fall mister du dem som kunde fordi de ikke forstår  deg eller føler at de ikke kan stole på at du står for det du sier.

Tips 3: Tegn en liten skisse over nettsiden din

God planlegging er nøkkelen til suksess sies det, og dette gjelder også for hjemmesiden. Det er mye enklere å lage egen nettside som har en rød tråd og et bra design om du skisserer den opp først. Ikke minst, så kan du spare deg mye tid på denne måten. Det kan være enormt tidkrevende å stadig gå tilbake for å redigere sider i ettertid.  Et lite tips er å holde hjemmesiden enkel og oversiktlig. Dersom nettsiden er vanskelig å navigere, kan leserne fort gi opp.

Tips 4: Gjør nettsiden mobilvennlig med responsivt design

Du går glipp av masse trafikk og potensielle kunder ved å ikke bruke et responsivt design når du skal lage nettside. I dag er det utrolig mange som sitter på mobilen sin og surfer, ikke PCen. Dersom du ikke bruker responsivt design, risikerer du at leseren møtes av en nettside som ser rar ut. Skal du eksempelvis lage en nettside som driver sammenligning av strømleverandører, så er det visuelle ekstra viktig.

Mobilvennlige design ser bra ut på alle skjermstørrelsen. Designet endrer seg nemlig etter størrelsen på skjermen, slik at leseren hele tiden får den beste opplevelsen. Vi anbefaler at du selv sjekker nettsiden på ulike enheter og ulike skjermstørrelser før lansering for å sikre deg at kundens opplevelse av nettsiden blir slik du ønsker.

Tips 5: Bruk tid på innholdet for å lage nettside som selger og engasjerer

Det er lett å fokusere på hva du synes er viktig og spennende når du skal skrive innholdet. Likevel er det kunden / leseren som er helten i innholdet ditt. Det er her all researchen på målgruppen virkelig kommer inn i bildet. Pass  på at du fokuserer på det viktigste i kundens øyne først, slik at de føler at de har kommet til rett sted. Husk at konkurransen på nett er hard, og terskelen er lav for at potensielle kunder klikker seg videre.

Konklusjon: Lag din egen nettside med nettsidebygger

Nå har du fått mange gode tips og svar på spørsmålet “hvordan lage nettside”. Nettsidebyggere er et kjempebra alternativ for deg som vil lage nettside selv, uten at du har masse kunnskap. Du får tilgang til masse maler som du kan tilpasse, og du kan kontakte kundestøtte for å få mer hjelp. Det viktigste er å velge en plattform som du trives med og som du kan vokse med på sikt.

Lykke til med den nye hjemmesiden din!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan lage din egen nettside?

Du kan enten bruke en nettsidebygger med en komplett pakke som inkluderer webhotell, SSL-sertifikat, domene og design-maler på samme sted.

Eller du kan selv betale for et domene, web-hosting og benytte deg av en åpen kildekode-plattform som f.eks WordPress.

Er det gratis å lage en nettside?

Nei, mens det er mulig å lage en tilnærmet gratis nettside hvis du får tak i et gratis domene, så må du fremdeles benytte deg av en hosting-tjeneste.

Flere nettsidebyggere tilbyr derimot gratis underdomener, som blir seende slik ut:  “www.dittdomene.wix.com”. Som regel må man vise reklame på nettstedet sitt og det er ofte innskrenkelser og begrensninger på hvor mye man kan legge ut av innhold.

Lage nettsiden min selv, eller bruke webdesigner?

Hvis du allerede har en bedrift og du hverken har tid eller særlige kunnskaper til å lage en egen nettside, er det beste rådet vi kan gi å overlate det til ekspertene.

En webdesigner vil spare deg for tid og penger og ta hånd om nettsiden din, akkurat på samme måte som du tar deg av businessen din.

Hvis man derimot har et lavt budsjett og mye tid til overs, vil det være lurt å lære seg å lage nettsiden sin selv. Dette er ikke lenger så vanskelig, takket være de tilgjengelige nettsidebyggerne på markedet.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.