De 5 beste nettleserne for fart og sikkerhet

Når man skal surfe på nett så er man avhengig av en nettleser. I dag har vi flere alternativer å velge mellom, men disse er ganske så forskjellige. I denne artikkelen skal vi ta for oss de beste og mest vanlige nettleserne slik at du enkelt kan bestemme deg for hvilken som passer best for deg. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de 5 beste nettleserne.

Hvorfor er det viktig med en god nettleser?

Den første nettleseren de fleste ble kjent med før var Internet Explorer, som i dag har blitt erstattet med Edge. Årsaken til at dette er hva de fleste først blir kjent med er at dette er standardnettleseren til Microsoft. Selv om den er standard så betyr det ikke nødvendigvis at den er best.

Årsaken til at du bør sørge for å ha en god nettleser er at det kan være store forskjeller på flere områder. Noe man gjerne merker mest til er hastighet. Her kan man oppleve at noen nettlesere tar mye kraft fra din datamaskin og ellers gjør surfing tregt. 

Det kan samtidig være forskjeller i forhold til sikkerhet når du er på nett. Du bør også tenke på andre behov du har, for det kan være store forskjeller når det kommer til brukervennlighet og tilpasningsmuligheter.

Disse nettleserne dekker de fleste behov

Som nevnt så har vi tatt for oss 5 nettlesere og disse kan potensielt dekke de fleste behov du skulle ha. Du er mest sannsynlig også kjent med de fleste av disse fra før av, men vet du hva som skiller dem? Her får du den informasjonen du trenger om disse:

1. Google Chrome

Google sin egne nettleser Chrome er i dag den mest brukte og kanskje mest allsidige. Her får du en myriade av utvidelser som kan gjøre din opplevelse bedre eller tilfredsstille spesielle behov. 

Du kan også synkronisere dine innstillinger med din Gmail-konto, slik at du kan ha samme oppsett på flere enheter. Den er også spesielt godt egnet dersom man bruker flere av Google sine tjenester som Drive og Docs. Nettleseren har også svært mange utviklerverktøy, noe som gjør den ekstra populær blant brukere som liker å lage nettsider.

Selv om man normalt kan surfe raskt og enkelt med Chrome så kan den samtidig ha en bakside i forhold til din enhets ytelse ellers. Chrome kan ha en tendens til å dra en del ressurser fra enhetens minne, noe som gjerne fører til at enheten og andre programmer går tregere.

2. Mozilla Firefox

Før utgivelsen av Chrome var Firefox den mest brukte nettleseren jorden rundt. Selv om den ikke er like mye brukt i dag så er den fortsatt et godt alternativ, spesielt dersom man har fokus på sikkerhet og personvern.

En av hovedfordelene til Firefox er at kodingen til nettleseren er “open source”. Det vil si at alle har tilgang til og kan se på hvordan den er satt opp. Dette betyr at eventuelle former for overvåkning vil bli avdekket av brukere. Andre nettlesere som er eid av større selskaper kan man i motsetning ikke garantere for at opprettholder ditt personvern.

Ellers så er denne nettleseren fleksibel og kan synkroniseres på tvers av de fleste enheter. Den er dessverre noe tregere enn flere av sine konkurrenter.

3. Microsoft Edge

Microsoft sin tidligere nettleser Internet Explorer har gjennom årene hatt et ganske så dårlig rykte på grunn av flere faktorer. Selv om dette kom av reelle årsaker så har mye av dette heldigvis ikke bært over til deres nye alternativ Edge.

Dersom du bruker Microsoft så startet du nok selv med denne som standard nettleser. Og om du ikke har den som standard, men installert på din enhet så er du nok godt vant til at den stadig ber deg om å bli det.

Bortsett fra mas om å bli standard nettleser så har den en del å by på. Med Microsoft Edge så får du gode sikkerhetsverktøy, du kan lagre nettsider som apper og den er generelt veldig rask.

4. Apple Safari

Om du har Mac eller enheter med iOS så er du nok godt vant til Safari. Som Apple sin egen nettleser så er det klart at den vil være standard på deres produkter. Den er heller ikke kompatibel med Windows og er unaturlig å bruke på Android enheter da det finnes bedre alternativer til disse.

Selv om man kan få andre nettlesere til Apple sine produkter så er det naturlig å holde seg til Safari dersom man ikke har noen spesielle behov. Denne nettleseren bruker lite av enhetens minne og er generelt veldig rask på disse enhetene.

5. Opera

Opera er også en nettleser med lang fartstid og er en god nettleser som kan passe til de fleste behov. Den har også flere funksjoner som allerede er integrert i den som ikke er standard hos de andre.

Her får altså funksjoner som en egen ad blocker som kan blokkere reklame mens du surfer, en egen VPN for bedre personvern, sikkerhet og mer innhold på nett. De har til og med en egen integrert kryptovaluta lommebok eller “wallet”.

I tillegg til egne funksjoner så har den også et eget design og brukergrensesnitt som faller i smak hos mange. Om du er en aktiv gamer så har du også mulighet til å prøve ut Opera GX som er spesielt tilrettelagt for de som spiller på sin enhet.

Hvilken av de 5 beste nettleserne burde du velge?

Nå har du forhåpentligvis fått et bedre innblikk i noen veldig gode nettlesere. I tillegg finnes det også enda flere, men disse kan potensielt være noe mer krevende å tilnærme seg eller er generelt lite brukt sammenlignet med de andre. Med all denne informasjonen. Hvilken nettleser burde du velge?

Her er det ikke noe fasitsvar og det lureste du kan gjøre er å prøve deg fram. For disse nettleserne er lette å installere og de koster deg ingenting. Vi har allerede gått gjennom flere av de viktigste fordelene og ulempene. Så her kan du se på hva som er mest avgjørende for deg og bruke det som grunnlag for hvilken du burde prøve ut først.

Det er mye man kan hente her. Spesielt dersom man bruker nettleseren mye. Du bør aldri ta ditt personvern eller hvor mye tid du kan spare for gitt.

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.