De 5 beste nettleserne for fart og sikkerhet

Når man skal surfe på nett, er man avhengig av en nettleser. I dag har du mange alternativer å velge mellom, men disse er ganske forskjellige. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste nettleserne, og gi deg en oversikt over de 5 vi mener er best. På denne måten kan du enkelt vurdere hvilken som passer for deg og dine behov.

Hvorfor er det viktig med en god nettleser?

Den første nettleseren de fleste ble kjent med før var Internet Explorer, som i dag har blitt erstattet med Edge. Grunnen til at mange er kjent med denne nettleseren, er at denne er standard for Microsoft. Selv om den er standard, betyr ikke det nødvendigvis at den er best.

Årsaken til at du bør sørge for å ha en god nettleser, er at det kan være store forskjeller på flere områder. Noe man gjerne merker oftest, er forskjeller i hastighet. Her kan man oppleve at noen nettlesere tar mye kraft fra datamaskinen og ellers gjør surfing tregt. 

Det kan også være forskjeller i sikkerhetsnivået når du er på nett. Du bør også tenke på andre behov du har, for det kan være store forskjeller når det kommer til brukervennlighet og tilpasningsmuligheter.

Disse nettleserne dekker de fleste behov

Som nevnt så har vi tatt utgangspunkt i 5 nettlesere, og disse vil som regel dekke de fleste behov. Du er sannsynligvis kjent med de fleste av nettleserne fra før, men ikke alle vet hva som skiller dem. Her får du den informasjonen du trenger:

1. Google Chrome

Google sin egen nettleser, Chrome, er i dag den mest brukte og kanskje mest allsidige plattformene. Her får du en rekke utvidelser som kan gjøre din opplevelse bedre, eller tilfredsstille spesielle behov. 

Du kan også synkronisere innstillingene i Chrome med din Gmail-konto, og på denne måten ha samme oppsett på flere enheter. Den er også spesielt godt egnet dersom man bruker flere av Google sine tjenester som Drive og Docs. Nettleseren har svært mange utviklerverktøy, noe som gjør den ekstra populær blant brukere som liker å lage nettsider.

Selv om man normalt kan surfe raskt og enkelt med Chrome, har den en bakside når det kommer til ytelsen på enheten din. Det er nemlig sånn at Chrome bruker store ressurser fra enhetens minne, noe som igjen gjør at enheten og andre programmer kan bli tregere.

2. Mozilla Firefox

Før utgivelsen av Chrome var Firefox den mest brukte nettleseren jorden rundt. Selv om den ikke er like mye brukt i dag, er den fortsatt et godt alternativ. Dette gjelder særlig om man har fokus på sikkerhet og personvern.

En av hovedfordelene til Firefox er at kodingen til nettleseren er “open source”. Det vil si at alle har tilgang til- og kan se på hvordan den er satt opp. På denne måten vil eventuelle former for overvåkning bli avdekket av brukere. Til motsetning kan man ikke garantere for at nettlesere som er eid av større selskaper opprettholder ditt personvern i samme grad.

Videre er Firefox en fleksibel nettside, og kan synkroniseres på tvers av de fleste enheter. Den er dessverre noe tregere enn flere av sine konkurrenter.

3. Microsoft Edge

Microsoft sin tidligere nettleser, Internet Explorer, har gjennom årene hatt et ganske så dårlig rykte på grunn av flere faktorer. Selv om ryktet skyldtes reelle årsaker, har mange problemer blitt forbedret i det nye alternative “Edge”.

Hvis du bruker Microsoft, starter du som regel med Edge som standard nettleser. Om den ikke er satt som standard, vil du trolig bli bedt om å gjøre den til det.

Bortsett fra mas om å bli standard nettleser, har den en del å by på. Med Microsoft Edge får du gode sikkerhetsverktøy, du kan lagre nettsider som apper og den er generelt veldig rask.

4. Apple Safari

Hvis du har en Mac, eller andre enheter fra Apple, er du nok godt kjent med Safari. Som Apple sin egen nettleser er det ingen overraskelse at denne kommer som standard nettleser på deres produkter. Den er ikke kompatibel med Windows, og er veldig unaturlig å bruke på Android-enheter.

Selv om man kan få andre nettlesere til Apple sine produkter, er det mange som velger å holde seg til Safari. Denne fungerer godt, med mindre man har noen spesielle behov som den ikke kan tilfredsstille. Safari nettleseren bruker lite av enhetens minne, og er generelt veldig rask på Apple-enhetene.

5. Opera

Opera er en nettleser med lang fartstid, og fungerer godt for de fleste behov. Den har også flere funksjoner som allerede er integrert i den som ikke er standard hos de andre.

Her får du funksjoner som en egen funksjon for annonseblokkering som lar deg blokkere reklame mens du besøker nettsider, en egen VPN for bedre personvern, sikkerhet og mer innhold på nett. De har til og med en egen integrert kryptovaluta lommebok eller “wallet”.

I tillegg til egne funksjoner så har den også et eget design og brukergrensesnitt som faller i smak hos mange. Om du er en aktiv gamer så har du også mulighet til å prøve ut Opera GX som er spesielt tilrettelagt for de som spiller på sin enhet.

Hvilken av de 5 beste nettleserne burde du velge?

Nå har du forhåpentligvis fått et bedre innblikk i noen veldig gode nettlesere. I tillegg finnes det også enda flere, men disse kan potensielt være noe mer krevende å tilnærme seg eller er generelt lite brukt sammenlignet med de andre. Med all denne informasjonen. Hvilken nettleser burde du velge?

Her er det ikke noe fasitsvar og det lureste du kan gjøre er å prøve deg fram. For disse nettleserne er lette å installere og de koster deg ingenting. Vi har allerede gått gjennom flere av de viktigste fordelene og ulempene. Så her kan du se på hva som er mest avgjørende for deg og bruke det som grunnlag for hvilken du burde prøve ut først.

Det er mye man kan hente her. Spesielt dersom man bruker nettleseren mye. Du bør aldri ta ditt personvern eller hvor mye tid du kan spare for gitt.

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.