Slik får du en sikker og trygg nettside

Når du har lansert en nettside er det du som står ansvarlig for å holde denne sikker. Ikke bare skal det forhindre at noen tar ned siden din, men du må også sørge for at besøkende ikke blir utsatt for uønskede angrep. Har du aldri vært ansvarlig for en nettside før, så kan det være en del ting du må sette deg inn i. 

Vi har derfor laget denne enkle guiden som tar deg gjennom syv tiltak du kan iverksette for å skape en sikker og trygg nettside. Noen av disse vil allerede være inkludert i tjenestene du kjøper fra et webhotell eller lignende, mens andre må du selv implementere. Vi anbefaler naturligvis at du benytter deg av alle syv slik at du får en trygg nettside for brukerne sine. 

Hvorfor må du beskytte nettsiden din?

Det er mange grunner til at man burde beskytte en nettside, men den viktigste er at ikke noen skal misbruke nettsiden din til uønskede formal. Det kan være gjennom lanseringen av virus, malware eller ransomware. Ved at hackere infiltrerer siden din kan de bruke forespørsel fra din nettside (serveren) som et distribusjonsnettverk for ondsinnet programvare. 

For brukere som taster seg inn på nettsiden din vil dette oppleves som at det er siden din som sprer programvaren, og mange vil derfor fort slutte å bruke den. Dette vil også føre til at en nettside får et omdømme som spam eller av dårlig kvalitet, noe som kan være utrolig ødeleggende. Du bør derfor legge opp til god sikkerhet fra første stund, så slipper du bekymre deg over dette senere. 

Syv tips for en trygg og sikker nettside

Nå som vi vet litt mer om hvorfor du bør beskytte nettsiden din, skal vi se på hvilke tiltak og grep du kan ta for at nettsiden din skal forbli trygg for alle brukere. 

1. Plattform og oppdateringer

Det første du bør tenke på når du skal lansere en ny nettside er å bruke en trygg plattform. Her er det viktig at de som ‘hoster’ nettsiden din aktivt overvåker trusler mot serverne sine slik at du unngår angrep og risikoer. De fleste nettsider blir kontinuerlig angrepet av skadelig virus, men så lenge man har valgt en solid plattform vil de fleste av disse bare ristes av. 

Tilsvarende bør du være møysommelig når du skal velge utvidelser (applikasjoner) for nettsiden din. Her bør du se på hvor ofte utviklerne oppdaterer programvaren sin for eksisterende kunder. Utdaterte utvidelser er gjerne et typisk mål for hackere som vil oppnå tilgang til systemet ditt. 

2. SSL protokollen

Du har kanskje lagt merke til at de fleste nettsider har en hengelås i URL feltet når du besøker dem? Dette er en funksjon som viser at nettstedet har en aktiv SSL protokoll – eller Secure Sockets Layer som det egentlig står for. Disse fungerer på en slik måte at all kommunikasjon mellom nettsiden og mottakeren er kryptert med en unik nøkkel. 

På denne måten vil det være vanskeligere for hackere å fange opp sensitive opplysninger som utveksles mellom nettleseren din og nettsiden du besøker. Dette er spesielt viktig for en side som skal behandle sensitive opplysninger som kredittkort, navn eller annen persondata. Når det er sagt, så bør alle nettsider ha et SSL sertifikat for å sikre brukerne sine. 

3. Trygg webhosting

Videre bør du tenke gjennom hvor du har lagret nettsiden din. Det finnes utallige tilbud om webhosting på nett, men langt fra alle disse tilbyr pålitelig hosting. Her er det spesielt mange av de billigste, eller til og med gratis leverandørene man bør være ekstra obs på. Du bør derfor tilse at webhosting leverandøren din jevnlig oppdaterer, skanner og vedlikeholder serverparken sin. 

Her vil de fleste seriøse aktører ha informasjon om sikkerhetstiltakene sine tilgjengelig på nett, men det er heller ingenting galt med å ta kontakt og forhøre seg om dette. Ikke bli overrasket om du får et litt avkortet svar noen ganger, men de fleste vil kunne gi et tilfredsstillende svar på deres praksis om dette. 

4. Klare retningslinjer for admins

Etterhvert som en nettside vokser vil det være naturlig at flere får tilgang til CMS eller backend. Da er det viktig at man har klare privilegier tildelt de ulike rollene. Her kan WordPress være et godt eksempel som gjør det mulig å kategorisere ulike brukere. Dette vil redusere tilgangen til hva en bruker kan oppnå innenfor de oppgavene de skal – og ikke skal utføre. 

Du bør alltid tilse at brukerne kun har tilgang til det de ha, sånn at man reduserer risikoen for at noen skal oppstå. I tillegg bør det være pålagt å velge et sterkt passord, og helst ha to-trinn autorisering dersom dette er tilgjengelig. Skulle en konto eller passord havne på avveie hos en bruker, så vil det være enklere å begrense skaden.

5. Site backup

Automatisk backup av nettsiden din er noe du alltid bør tilse at fungerer. På denne måten vil du kunne gjenopprette nettsiden dersom noe uønsket skulle oppstå. Dette er noe som ofte er integrert i en del CMS systemer, men blant annet WordPress vil kreve en tilleggstjeneste for at det skal lagres. 

Noen ganger vil det påløpe en liten kostnad knyttet til slike sikkerhetstiltak, men dette er noe som vil være godt verdt pengene dersom du skulle oppleve et angrep på serveren som gjør at nettsiden din blir tatt ned. 

6. Unngå standardinnstillinger

En del CMS systemer kommer med en forhånds konfigurasjon for at du raskt skal komme i gang. Disse kan utgjøre en sikkerhetsrisiko dersom det er en standard som går igjen hos alle brukere. Du bør derfor forsøke å endre slike innstillinger så fort som mulig for å styrke sikkerheten på nettsiden din. 

7. Passord

Sist, men ikke minst bør du strebe etter sterke passord for alle som har tilgang til nettsiden din. Dette gjelder ikke bare for brukere, men også for kontoen som må opprettes hos leverandører, webhosting, utvidelser og annet som kan gi direkte eller indirekte tilgang til nettsiden din. Bruk gjerne en password manager dersom du må holde styr på mange passord fremfor å ha samme passord flere steder.

3 av 3
flag Mest populær
Wix
Webnode
Squarespace
Prøv Wix Prøv Webnode Prøv Squarespace
Pris fra Gratis Gratis $16
Nettbutikkløsning Ja Ja Ja
Brukervennlighet
star icon star icon star icon star icon star icon

4.9/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Designmuligheter
star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.4/5

star icon star icon star icon star icon

3.6/5

Kundeservice
  • Live chat
  • Telefon
  • E-post
  • 24/7
  • E-post
  • Telefon
  • Live chat
  • E-post
  • 24/7
Totalscore
star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Les vår Wix
anmeldelse
Les vår Webnode
anmeldelse
Les vår Squarespace
anmeldelse

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.