Skaffe varer til nettbutikk: De mest lønnsomme alternativene

En viktig del av det å drive en nettbutikk vil være å skaffe varer du kan selge. Det vil jo være lite hensiktsmessig å ha en stillig nettbutikk dersom det ikke finnes varer kundene dine kan kjøpe. For deg som driver nettbutikk betyr dette at du må finne pålitelige leverandører som har de varene du trenger til en mest mulig fornuftig pris. 

Her skulle nok mange ønsket at det var et perfekt system der alt var knyttet sammen, men slik er det nok dessverre ikke. Tvert imot består leverandørmarkedet av utallige små og mellomstore bedrifter som kan levere ulike varer til forskjellige priser. Vi skal derfor se nærmere på hvilke muligheter som finnes, samt hvordan disse vil påvirke lønnsomheten til nettbutikken din. 

For bare noen år siden kunne dette være en omfattende jobb, men nå har det heldigvis blitt litt enklere. Dette skyldes primært at det har dukket opp flere såkalte “leverandørkataloger” – altså oversikter over ulike grossister og leverandører som du kan benytte deg av. 

Finn grossister til nettbutikken din 

I de fleste tilfeller vil det være aktuelt å samarbeide med en grossist når man skal skaffe varer til nettbutikk. Dette er selskaper som kjøper inn varer fra en rekke ulike produsenter, for deretter å selge det videre til forhandlere. For deg som forhandler betyr dette ofte at du kan finne et langt større utvalg varer som kan bestilles fra samme leverandøren. 

Dette vil riktignok være mer kostbart enn å kjøpe det direkte fra produsenten, men for de fleste er dette en liten pris å betale enklere leverandørnettverk. Ved å handle hos en grossist slipper du styre med utallige underleverandører, men kan heller bare motta en fullstendig bestilling fra én samarbeidspartner. 

Nå er det viktig å merke seg at det ikke alltid er gunstig å gå gjennom en grossist, men det kan være et godt utgangspunkt. Har du eksempelvis en nettbutikk der utvalget er lite og målrettet, så kan det ofte være bedre å forhandle direkte med en produsent. Da vil du ha bedre rom for marginer, samt muligheten for å få produktene tilpasset dine behov. Dessverre er dette gjerne noe som kommer etterhvert som man øker omsetningen og dermed også får mer forhandlingsmakt overfor produsentene. 

Logistikk og dropshipping

Før vi går videre er det viktig å tenke gjennom logistikken knyttet til nettbutikken din. Her må du nemlig velge om du selv skal håndtere logistikken knyttet til de ulike produktene, eller om en dropshipping modell er mer tilpasset dine behov. Sistnevnte fungerer ved at nettbutikken håndterer salget, mens grossisten sender varene direkte fra sitt lager til kunden. På den måten slipper du kostnader knyttet til oppbevaring og sending av varene. En slik strategi vil riktignok spise seg inn i marginen din, men det sørger også for at man kan starte en nettbutikk med langt mindre oppstartskapital. 

Vår anbefaling er derfor at du har tenkt godt gjennom hvilken modell du ønsker å benytte deg av før du trekker en avgjørelse angående leverandører. På den måten slipper du å velge feilaktige leverandører eller en løsning som koster mer enn nødvendig for varene dine. 

Plattformer som gjør det lettere å finne leverandører

Vi har allerede nevnt det, men såkalte leverandørkataloger har blitt en nyttig ressurs for nye nettbutikker. Dette gjelder spesielt innen dropshipping der nettbutikken kun håndterer transaksjoner, mens en grossist eller produsent håndterer utsendelse og retur av varene. Har du nylig startet en nettbutikk kan det være lurt å bruke godt etablerte selskaper for å sikre at man får det man betaler for. 

Noe som er viktig å merke seg når man skal velge leverandører til nettbutikken sin – er at mange av disse ofte befinner seg i Asia. Dette innebærer lang leveringstid og vanskeligheter for å kontrollere varene før du har signert en avtale. Nettopp derfor anbefaler vi at du benytter plattformer og grossister som allerede er godt etablert for de første bestillingene dine. Noen gode eksempler på dette finner du nedenfor;

Dette bør du passe på ved valg av leverandør

En utfordring når man skal finne grossister på nett er kvaliteten. Mange selskaper omsetter kopier av kjente merkevarer som gjerne har dårlig kvalitet. Er du uheldig kan du derfor ende opp med en container full av ubrukelige varer dersom du handler fra feil leverandør. Dette gjelder spesielt bestillinger sendt til Asia der prisene gjerne er fristende, men kvaliteten dessverre kan være variabel. 

For å unngå at du bruker opp all kapitalen din på varer som ikke kan selges videre til kunder har vi derfor kommet opp med noen punkter du bør være obs på. Dette handler primært om å velge leverandører med omhu, men også om hvordan du kan sikre varene dine før du låser fast store mengder kapital. 

  • Kvalitet: Som vi allerede har nevnt, så er kvaliteten ofte variabel hos forskjellige produsenter. Du bør derfor be om å bli tilsendt vareprøver før du gjennomfører en større bestilling. 
  • Etterspørsel: Har du funnet et nytt produkt du tror kan falle i smak hos kundene dine? Bestill opp et lite parti og se hvordan etterspørselen er før du kjøper i bulk. PÅ denne måten kan du lettere se om dette er noe du bør bestille mye av eller om bare noen få var interessert. 
  • Toll og avgifter: Det kan ofte være fristende å bestille varer fra Asia på grunn av den lave kostprisen, men når man inkluderer toll og avgifter kan det være billigere å bestille varer fra produsenter som ligger i Europa. Dette gjelder spesielt tekstil og lignende produkter som det finnes produsenter av i flere europeiske land. 

Oppsummering

Det å skaffe varer til nettbutikk kan være både krevende og vanskelig. Dette gjelder spesielt om du skal forhandle med ulike produsenter og styre med lange logistikkruter. Derfor velger mange å benytte seg av lokale grossister for å gjøre jobben enklere. I denne artikkelen har vi derfor sett på noen alternativer som finnes i Europa, samt hva du bør tenke på før du velger din foretrukne samarbeidspartner på nett. 

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.