Treg nettside? Slik finner du feilen og løser den (2024)

En treg nettside kan påvirke flere aspekter av nettsiden din, og det er derfor viktig at man lokaliserer feilen så fort som mulig. Her kan det selvfølgelig være flere årsaker til at man opplever treg innlastning, men vi har hentet frem noen av de vanligste. Grunnen til at dette er så viktig handler ikke bare om brukervennlighet, men også om at dårlig responstid kan påvirke din SEO

Heldigvis finnes det en rekke verktøy på nett som lar deg analysere, lokalisere og rette potensielle feil. I denne artikkelen har vi derfor hentet frem noen typiske årsaker til at man opplever en treg nettside. 

Hvorfor er nettside hastighet så viktig?

En viktig grunn til at hastighet bør prioriteres er brukeropplevelsen (UX). I dag har de fleste tilgang til lynraskt internett, noe som gjør det forventet at nettsidene også laster inn lynraskt. Har du en side som tar lang tid med innlastning, eller som ikke navigerer raskt mellom sider, så kan dette fort redusere brukervennligheten din.

Det er nettopp dette som har gjort at hastigheten også påvirker din SEO. Google er nemlig enige om at hastighet er viktig for sidene, og har gjort dette til en av kriteriene de vurderer nettsider på. GoogleBot vil derfor vurdere responstiden til nettsiden din som del av sin analyse. 

Som webmaster er det derfor viktig at du gjør tilstrekkelige tiltak for å sikre hastigheten for brukerne dine. Det er derfor vi har laget denne artikkelen og trukket frem noen typiske fallgruver. Før du går videre kan det være greit å gjøre en hastighetstest på siden din. Her finnes det utallige gratis verktøy på nett, inkludert Google sin egen hastighetsmåler som du kan benytte deg av. 

X grunner til at nettsiden din er treg (og hvordan du fikser det)

Straks du har gjennomført en analyse og funnet ut hvilke problemer siden din har, så vil det være langt enklere å rette dem opp. Vi anbefaler derfor at du tar deg tiden til å kjøre en hastighetstest før du leser videre. 

1. Hosting

En klassisk fallgruve når man opplever en treg nettside er knyttet til hosting. Mange velger gjerne det billigste alternativet, noe som fort kan føre til at du får dårligere hastighet. Du bør derfor sørge for at du har webhosting som står i stil med de behovene du har, samt at serveren er lokalisert så nær brukerne dine som mulig. 

Her finnes det etterhvert en rekke ulike alternativer, men Hostinger har lenge vært blant de beste på kombinasjonen pris og hastighet. De har servere strategisk plassert over store deler av verden, så her kan du oppnå raskere nettsider uten store problemer. 

2. Du bruker ikke et Content Delivery Network (CDN)

Når noen forsøker å besøke siden din, så sender de en forespørsel til serveren om å utlevere informasjon om siden din. Dersom det er langt mellom serveren hvor nettsiden din er lagret og brukerens posisjon, så kan dette ta unødvendig lang tid. Derfor er det mange som velger å bruke et CDN for å øke hastigheten sin. 

Dette er en tjeneste som består av flere servere strategisk plassert på geografiske områder. Disse har alle en lagret versjon av den nye nettsiden din, noe som sørger for at det alltid er en lett tilgjengelig versjon i nærheten av der dine brukere befinner seg. 

Ønsker du å prøve et CDN for nettsiden din, så kan vi anbefale WPRocket plugin for WordPress. Dette er en kostnadseffektiv løsning som har dokumentert effektiv på hastigheten til sidene som benytter den. 

3. CSS er ikke optimalisert

CSS er koden som skaper utseende på nettsiden din, og en kode som ikke er optimalisert kan øke innlastningstiden din betraktelig. Heldigvis finnes det noen enkle tiltak som kan redusere dette problemet betydelig uten at du trenger gjøre noen større endringer:

  • Om du har flere eksterne CSS filer, så bør disse slås sammen til én 
  • Fjern ekstern CSS fra siden din og bruk inline CSS 
  • Bruk ulike medietyper for å avgjøre når CSS skal lastes inn (lazy loading)

4. Store mediefiler skal lastes inn

En feil mange nybegynnere gjør når de skal laste opp filer (bilder) på nettsiden sin er at de bruker en filtype som ikke er optimalisert for bruk på nett. Dette kan fort gjøre at filen blir tung å laste inn, og dermed tar mye kapasitet fra serveren når noen henter inn siden din. Her finnes det en rekke ulike plugins som lar deg optimalisere og komprimere bildene dine når de lastes opp i et CMS. 

5. Dårlig skrevet JavaScript

Dårlig skrevet JavaScript kan ofte gjøre at det oppstår forsinkelser andre steder på nettsiden din, men dette kan være vanskeligere å oppdage. Vi anbefaler derfor at du kjører en test med GTmetrix, Web Page Speed eller Pingdom for å avdekke dersom dette skulle være tilfellet hos deg. Disse lar deg undersøke ulike filer nærmere, og dermed også finne frem til de som eventuelt forårsaker forsinkelsen.

En treg innlasting av nettsiden vil gi et et dårlig inntrykk av nettsiden din, og i verste fall vil du miste kunder og lesere til konkurrentene.

6. Unødvendige plugins

En feil som ofte forårsaker at WordPress sider får dårlig hastighet er utvidelser. Mange har eldre, utdaterte utvidelser som tynger siden sin. Heldigvis er dette ganske enkelt å rydde opp i. Først bør du slette alle plugins som ikke benyttes på siden, og deretter sørge for at alle aktive utvidelser er oppdatert til siste versjon. Pass på at du tar en backup av siden din før du gjør dette. Da et brått hopp i oppdateringer kan føre til at det mangler filer underveis. Dette kan føre til 404 feilmeldinger, og da er det greit å ha en backup tilgjengelig. 

Oppdatering

Hastighet blir stadig viktigere når man skal vurdere egenskapene til en nettside, og som webmaster er det derfor viktig at man legger godt til rette for dette. I denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på noen gode tiltak som kan sikre at du ikke bare finner det som tynger siden din, men også hvordan du kan rette opp dette så enkelt som mulig. Spesielt når det kommer til WordPress nettsider kan dette være noe som bør gjøres regelmessig.

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.