Selv om dagene der man trengte omfattende koding og kunnskap om design for å lage en nettside er over, kan det fortsatt være vanskelig å vite hvor man burde begynne. Dessverre henger fortsatt mange fordommer igjen, og flere vegrer seg defor for å ta fatt på oppgaven. Heldigvis er dette langt enklere enn mange tror, og det er nettopp dette vi skal vise deg i denne artikkelen.
Før vi går videre med hvordan man lager en Wix nettside, er det viktig å merke seg at det kan være mange grunner til at man har behov for en hjemmeside, og at mange kan ha ulike behov knyttet til nettsiden sin. Imidlertid er det liten tvil om at så godt som alle virksomheter vil trenge en nettside i et eller annet format. Dette kan være at man bare ønsker formidle informasjon om selskapet sitt, eller at du skal vise en portefølje av produkter. Noen vil kanskje også ha direkte utsalg gjennom nettsiden i form av en nettbutikk.
Uansett hvilke forutsetninger du jobber utifra, så vil det være behov for å velge en plattform og et design som tilbyr disse mulighetene. Her har vi valgt å ta utgangspunkt i Wix som den mest allsidige nettsidebyggeren på markedet i dag. Ikke bare tilbyr de mer enn 800 ulike maler du kan jobbe med, men de har også en ADI (kunstig intelligens) som ved hjelp av et spørreskjema kan komme opp med de mest passende malene for deg.
Vi kunne nok skrevet et helt eget innlegg om hvorfor vi har valgt å bruke Wix, men la oss komme tilbake til emnet for hånd; nemlig hvordan du lager en nettside med Wix. For å illustrere hvor enkelt du kan gjøre det, så har vi gjennomført prosessen steg-for-steg fra registrering til publisering. Her er det greit å merke seg at Wix er brukervennlig, og krever ingen forkunnskaper om nettdesign eller koding.
Klar for å lage en nettside med Wix? La oss komme i gang!
Lag en Wix nettside i 6 enkle trinn
For å best mulig illustrere hvordan du lager en Wix nettside, så har vi valgt å dele det opp i seks trinn. Dersom du allerede har opprettet en bruker hos Wix, så kan du hoppe over det første trinnet i sin helhet.
Trinn 1: Opprett en konto
Det første du må gjøre for å ta i bruk Wix er å opprette en bruker. Dette gjør du enkelt ved å gå inn på nettsiden deres og velge Get started på forsiden. Du kan også iverksette registreringen fra en rekke andre steder på nettsiden deres, men her vil ofte språket variere noe. Se etter knapper som Create Yours today, Get started, Try it for free og tilsvarende.
Registreringsprosessen hos Wix er svært enkel og bør ikke ta deg mer enn noen få sekunder. Det eneste du trenger oppgi er e-postadresse og et ønsket passord på kontoen din. De vil deretter be deg verifisere e-postadressen din, men deretter er du ferdig registrert. Imidlertid er det greit å merke seg at de vil spørre om litt mer informasjon dersom du velger et betalt abonnement fra starten av.
Når du har gjennomført registreringen vil du ha to alternativer for hvordan du ønsker å opprette en nettside. Her kan du enten bruke Wix ADI (kunstig intelligens) eller selv designe en nettside fra bunnen av. I starten vil Wix stille deg en rekke spørsmål, men om du har til hensikt å lage siden selv, så kan du bare hoppe over disse. Formålet med disse spørsmålene er å tilføre litt informasjon i Wix ADI for å bedre lage en nettside som passer dine behov.
Trinn 2: Svar på spørsmålene
Som en del av prosessen vil Wix stille deg en rekke spørsmål om hva du ønsker å få ut av nettsiden din. Lag deg en kopp med noe varmt å drikke, og gjør deg klar for en rask runde med spørsmål og svar. Grunnen til at Wix stiller disse spørsmålene er at de har et enormt utvalg maler tilgjengelig på plattformen sin, og ønsker å finne den som passer deg best.
Spørsmålene du må svare på er svært enkle og vil i mange tilfeller handle om nettsiden din. Eksempelvis vil du bli spurt om hva navnet på nettsiden skal være, smart om det noen bestemt funksjonalitet du trenger på nettsiden din. Her kan du teste deg litt frem om du ønsker, eller komme tilbake når du er klar. Alt som legges inn er nemlig privat frem til du publiserer den endelige nettsiden, så om du ikke allerede har et navn – kom tilbake til dette senere.
Har du allerede laget en logo vil du bli bedt om å laste opp denne som en del av prosessen. Noe vi liker spesielt godt med hele utformingen er at du når som helst kan komme tilbake til et tidligere punkt. Dette betyr at om du mangler navn, logo eller fargepalett, så kan du endre dette senere. Det kan være nyttig å hente inspirasjon fra andre nettsider om du sliter med å finne ut hvordan du vil ha designet ditt.
Deretter vil du bli bedt om å velge hvordan tema du ønsker på nettsiden din. Her har Wix gjort det enkelt ved å dele dem inn i seks ulike grupper; Minimal, Grand, Bold, Soho, Classic og Hi Rise. Disse handler ikke nødvendigvis så mye om selve navnet, men heller om hvilket inntrykk du ønsker at besøkende skal få på nettsiden din. Hver gruppering har en rekke ulike alternativer for utseende. Test deg gjerne litt frem for å se hvordan de ulike tar seg ut på nettsiden din.
Trinn 3: Velg en mal
Nå begynner ting å ta form, og Wix vil nå legge frem noen ferdige utkast til nettsiden din. Dersom du har valgt å hoppe over Wix ADI prosessen, så vil det være her du begynner å utforme nettsiden din manuelt. Imidlertid er vi godt fornøyd med resultatene av Wix AI Tool, så vi anbefaler at du tar deg bryet med å svare på spørsmålene.
Om du derimot ikke skulle være fornøyd med det som blir presentert, så kan du velge en mal og redigere den selv. Wix tilbyr mer enn 800 ulike templates i sitt bibliotek, så her vil det nok være et utgangspunkt for alle. Husk at du kan endre det aller meste, så om du finner en ‘god nok’ mal kan du deretter tilpasse den selv. Alle maler Wix tilbyr er delt inn etter relevans og du kan derfor søke deg frem. Noen av disse inkluderer:
- Biler og kjøretøy
- Reklame og markedsføring
- Konsultasjoner og coaching
- Finans og jus
- Dyr og kjæledyr
- Eiendom
- Tjenester
- Teknologi
- Mote
- Trening
Du kan også velge å starte med et helt blankt kanvas, men da må du selv gjøre alt arbeidet. Dette vil riktignok gi deg litt mer fleksibilitet og valg, men også ta betydelig lengre tid. Vår anbefaling er derfor at du velger en som passer godt i farger og utforminger – for deretter å tilpasse den til egne ønsker.
Noen maler som er tilgjengelig hos Wix vil koste ekstra, men dette kan du enkelt undersøke ved å holde musepekeren over den aktuelle malen. Vår oppfatning er at det bør være mulig å finne en gratis løsning, men dersom du finner en du liker som koster litt ekstra – så vil det fortsatt være langt billigere enn å få laget en nettside fra bunnen av. Når du har funnet den malen du ønsker å jobbe med, så velger du edit for å starte.
Trinn 4: Rediger nettsiden din
Straks du trykker på edit vil nettsiden din åpne seg i Wix editor. Her vil du se nettsiden slik den ser ut akkurat nå – og kan enten redigere den, eller publisere slik den er. Imidlertid vil det jo være snakk om en ferdig mal, så informasjonen på nettsiden er ikke din – med andre ord ville det sett litt rart ut å bare publisere med en gang.
På dette punktet kan du endre mer eller mindre alt som finnes på siden din – inkludert knapper, farger, tekst, bilder og layout. Ved hjelp av den enkle editoren er det bare å klikke på det du ønsker å endre, så kan du gjøre endringen rett i Wix. På denne måten kan du enkelt visualisere hvordan endringer vil påvirke nettsiden din.
Dette sørger også for at det er utrolig enkelt å tilføre, endre eller fjerne tekst du finner på nettsiden. Bare marker den teksten du vil endre, og deretter skriv inn den nye teksten. Du kan også velge å tilføre elementer ved å bruke dra-og-slipp teknologien til Wix. Alt du trenger gjøre da er å velge det du ønsker å tilføre; tekst, bilde, knapp etc – og slippe den der du vil plassere den på siden din.
Trinn 5: Optimaliser nettsiden din for mobil
En viktig del av det å lage en nettside i dag handler om å optimalisere den for ulike enheter. Her tilbyr Wix utrolig gode verktøy som gjør nettopp denne jobben. Nå er riktignok alle maler funnet hos Wix optimalisert som utgangspunkt, men dette betyr ikke nødvendigvis at de får et utseende slik du har tiltenkt.
Du bør derfor redigere denne versjonen selvstendig for å sikre at du får den nettsiden du ønsker deg. Husk at opptil 52% av all trafikk på nett i dag kommer fra håndholdte enheter, så en mobiloptimalisert side er uten tvil essensielt.
For å ta fatt på dette trinnet trenger du bare velge den mobiloptimaliserte versjonen av nettsiden din i editoren. Denne finner du øverst på menyen ved å velge mobile. Du vil deretter bli presentert med utseende slik nettsiden din vil fremstå på en mobiltelefon eller nettbrett.
Som vi allerede har nevnt, så vil Wix automatisk optimalisere innholdet ditt slik at det fungerer på alle enheter. Imidlertid er dette ingen garanti for at det vil se ut slik du ønsker. Vi anbefaler derfor at du gjennomgår alle sidene på nettsiden din før du publiserer den. Dette vil sikre at den faktisk fremstår slik du har tiltenkt – samt at alt innhold passer de ulike formatene.
Trinn 6: Tilknytt et domene
Når du oppretter en nettside med Wix vil domene automatisk tildeles siden din som standard. Denne URL-en vil se slik ut; yourusername.wixsites.com/mysite og er kanskje ikke det mest optimale for en ny side. Spesielt hvis du lager en nettside for bedrift vil det være aktuelt å endre dette.
Heldigvis er dette enkelt, men du vil trenge et domene. Du kan selv velge om du vil kjøpe et domene gjennom Wix – eller om du heller vil bruke det du har hos en annen registrar. Her kan det være lurt å se på andre registrarer for å plukke opp et domene billigere enn hva du finner hos Wix.
For å endre domene tilknyttet nettsiden din gjør du dette på dashboard. Deretter vil du finne connect domain til høyre på denne siden. Her kan du velge å kjøpe det nye domenet, eller oppgi informasjonen for et domene du allerede eier. Det er også her du finner oversikt over de ulike abonnementene som Wix tilbyr, så du kan enkelt endre dette her. Hvilket abonnement du velger vil ha betydning for totalprisen på nettsiden din.
Etter at du har tilknyttet et domene til den nye nettsiden din vil det være tid for å publisere. Da går du tilbake til editoren hos Wix og trykker på publish. Nettsiden din vil nå lastes opp og aktiveres på det domenet du har oppgitt at du vil bruke. Det kan riktignok ta noen sekunder før siden dukker opp, men du har nå laget din helt egen nettside!
NB: Om du velger å publisere nettsiden din uten å ha en betalt plan fra Wix vil du få et vannmerke nederst på siden, samt wixsite URL-en. Vi anbefaler derfor at du bruker de ekstra kronene på å kjøpe et custom domene for å gi mer identitet til nettsiden din.
Oppsummering – lage en Wix nettside
Mange tror det er vanskelig å lage sin egen nettside, men det trenger absolutt ikke å være det. I denne guiden har vi brukt den populære nettsidebyggeren Wix for å illustrere hvordan du kan lage din egen nettside i rekordfart. Du trenger ingen forkunnskaper om koding eller design, men bare litt tid og tålmodighet for hånd.
Hva vi liker med Wix
Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.
Fordeler
- Mange ulike abonnement
- Mulighet for nettbutikk
- Mulighet for blogg
- Dra-og-slipp funksjon
- Skalerbar for bedrifter i vekst
- 50% RABATT Utvalgte Wix Premium-abonnementer
Ulemper
- Kan bli kostbart ved mange plug-ins
- Tar litt tid å bli kjent med designverktøyene
- Ikke optimal for et stort nettsted (flere enn 100 sider)
Ofte stilte spørsmål om Wix nettside
Hva er Wix, og hvilke muligheter gir det for å lage nettsider?
Wix er en nettsidebygger som lar brukere lage nettsider uten å måtte kode. Det tilbyr en brukervennlig dra-og-slipp-redigerer, maler og funksjoner som er tilpasset forskjellige bransjer og behov, noe som gjør det enkelt å lage en profesjonell og funksjonell nettside.
Hvem er Wix egnet for?
Wix er egnet for både nybegynnere og erfarne brukere som ønsker å lage nettsider uten å måtte kode. Det passer for små bedrifter, frilansere, bloggere og andre som ønsker en tilpasset og profesjonell nettside uten å ansette en webdesigner.
Hva er noen av funksjonene som Wix tilbyr?
Wix tilbyr et bredt spekter av funksjoner, inkludert responsive maler, dra-og-slipp-redigerer, e-handelsfunksjonalitet, SEO-verktøy, bloggplattform og integrasjon med tredjeparts tjenester som sosiale medier og e-postmarkedsføring.
Hva er fordelene med å bruke Wix som nettsidebygger?
Fordelene med å bruke Wix inkluderer brukervennlighet, fleksibilitet, et stort utvalg av designmalene, funksjoner tilpasset ulike bransjer og behov, samt kontinuerlig oppdateringer og forbedringer av plattformen.