Det er mange som er skeptiske til å bruke nettsidebyggere på grunn av deres dårlige rykte i forbindelse med søkemotoroptimalisering (SEO). I lang tid lå de bak konkurrenter som WordPress og Weebly på dette området, men det er ikke nødvendigvis tilfellet lenger. Wix har nemlig gjennomført en rekke oppgraderinger av plattformen sin for å gi deg alle de nødvendige SEO verktøyene du har behov for.
Om du tenker å lage en nettside med Wix, er det viktig å være sikker på at man har det som kreves for å rangere godt i søkeresultatene. Vi har satt Wix på prøve for å finne ut hvor godt Wix SEO faktisk fungerer, og resultatet av dette finner du i denne artikkelen. Du vil også finne noen smarte tips for hvordan du kan oppnå suksess med Wix SEO, så her er det bare å komme i gang.
Fordeler og ulemper med Wix SEO
Selv om Wix er en utrolig brukervennlig plattform, er det noen ulemper knyttet til denne typen verktøy. Vi har forsøkt å veie fordeler og ulemper opp mot hverandre for et bedre innblikk i hva dette egentlig innebærer.
Fordeler | Ulemper |
Du trenger ingen kunnskaper om koding for å oppnå resultatet med Wix SEO | Litt for grunnleggende dersom du har til hensikt å legge ned en omfattende SEO strategi |
Alle verktøyene du trenger er integrert i Wix løsningen så du kan styre alt fra ditt kontrollpanel | Ikke optimal server responstid sammenlignet med konkurrentene sine |
Wix SEO støtter Google tjenester som Google Search Console (GSC) og Google Analytics (GA) | Strukturert data må tilføres manuelt ved behov |
Wix Seo Wiz tilbyr nyttig opplæring i hvordan du bruker de forskjellige programmene effektivt |
Vi har allerede testet en rekke nettsidebyggere, og det er gjennomgående at flere mangler optimale løsninger for SEO. Her skiller Wix seg ut positivt ved at de tilbyr en relativt omfattende løsning som er fullt integrert. Nå er det viktig å merke seg at dette ikke kan sammenlignes med Rank Math, Yoast og andre verktøy for SEO, men for deg som skal promotere en Wix nettside – så vil vi absolutt si at dette er et godt utgangspunkt. Det finnes både fordeler og ulemper ved de ulike nettsidebyggerne, og hvilken som er best vil variere fra prosjekt til prosjekt.
Hva tilbyr Wix SEO?
For at man skal kunne integrere en SEO strategi er det viktig å kunne endre de nødvendige opplysningene på nettsiden din. Dette handler om å gjøre en nettside så forståelig som mulig for GoogleBot, men også brukervennlig på tvers av plattformer. Vi skal derfor se litt nærmere på noen funksjoner du kan forvente tilgang til gjennom Wix SEO. Du kan også finne en oppsummering av dette i tabellen nederst i avsnittet.
Meta, URL og beskrivelse
Grunnleggende SEO innebærer at nettsiden din har de riktige nøkkelordene på de beste plassene. Her er det viktig at man kan endre meta tittel både på nettsiden og de ulike undersidene du har publisert. Dette kan man enkelt gjøre i Wix SEO ved at hver side har sin egen SEO oversikt. Her legger du enkelt inn det du ønsker av meta tittel, meta beskrivelse og andre opplysninger av relevans.
Du kan også tilegne hver side en egen custom URL, noe som gjør strukturering av innholdet enklere. Her snakker vi gjerne om at siden får en URL som minside.com/artikkel/WIX-SEO, fremfor at den får en URL som minside.com/hsd08u24pgj. Førstnevnte er ikke bare mer informativ, men den gjør det også enklere for crawlers å lese seg frem til hvordan innhold er strukturert. Dette vil påvirke din SEO og brukervennlighet betraktelig. Hvis du investerer tid og ressurser i å lære deg om dette temaet, kan det få stor betydning for lønnsomheten til siden din.
Mobiloptimalisering
En fordel med Wix er at alle sider kan optimaliseres for ulike enheter. Dette gjør du enkelt i editoren, så det skjer ikke nødvendigvis i Wix SEO. Du finner mer om dette under page layout i editoren (der du har laget nettsiden din). Google har i senere tid vedlagt viktigheten av brukervennlighet på mobil høyt, så at siden din er mobiloptimalisert vil absolutt ha en betydning på din overall SEO score. Gode nettsider har en gjennomtenkt brukeropplevelse, uavhengig av hvilken enhet man besøker den på.
Dette er imidlertid noe man uansett bør tilse at oppfylles – da Google estimerer at håndholdte enheter står for opptil 60% av trafikken til en rekke nettsider. En dårlig brukeropplevelse på håndholdt enhet kan med andre ord koste deg dyrt ved at viktig trafikk uteblir over tid.
SSL kryptering (HTTPS)
Secure Sockets Layer (SSL) sørger for en trygg tilkobling og utveksling av informasjon mellom en nettside og brukeren. Tidligere har ikke dette vært et viktig punkt, men etterhvert som fokus på personvern og sikkerhet har økt, så har søkemotoren også begynt å straffe nettsider som ikke har dette på plass. Om du har brukt Wix til å bygge nettsiden din, så kan du puste lettet ut. Alle Wix sider er nemlig automatisk tildelt et SSL sertifikat, så du slipper bekymre deg over dette så lenge siden din er live.
301 redirects (ny URL)
Noen ganger kan det være nødvendig å endre URL på en populær side, men du ønsker ikke at de som fortsatt har den gamle skal få en feilmelding. Da vil det være nødvendig å bruke en 301 redirect for å koble de to adressene sammen. Hos Wix er dette bygd inn i ditt kontrollpanel, så du kan enkelt gjøre dette på egenhånd. Alt du trenger gjøre er å legge inn den gamle og nye adressen, så vil Wix fikse resten på egenhånd.
Sitemap
Et sitemap (eller nettsidekart) er en oversikt over alle sider som ligger tilgjengelig på nettsiden din, og er et verktøy som GoogleBot gjerne ser etter. Dette er ofte noe man glemmer når man skal lage sin nye nettside, men ved hjelp av Wix kan du enkelt opprette dette. Hos Wix vil du finne dette i ditt brukerpanel ved å gå til marketing and SEO, og deretter gå inn på SEO Tools.
Google Analytics
Som vi allerede har vært inne på, så er det mulig å integrere Google Analytics på din Wix nettside. Dette sørger for en bedre innsikt i hvordan trafikk og retention på nettsiden din oppfører seg. Innsikt i data fra Google vil alltid være nyttig da det er nettopp Google sin søkemotor de fleste forsøker å komme seg så høyt opp i som mulig.
Google Search Console
GSC er en annen tjeneste fra Google som gir deg innsikt i hvordan nettsiden din presterer i søkeresultatet. Dette vil gi nyttig innblikk i hvordan Google ser på siden din, samt hvordan de endringene du gjør gir utslag på resultatene dine. Dersom du følger Wix SEO Wiz sin veiledning vil tilknyttelse av GSC være en av trinnene i opplæringen her.
Tips for å oppnå suksess med Wix SEO
Selv om en nettsidebygger ikke kommer uten feil og mangler, så er det utrolig du kan oppnå med Wix SEO. Vi har derfor samlet noen tips til hvordan du kan få mest mulig ut av ditt abonnement allerede i dag.
- Ta i bruk Wix SEO Wix. Wix har utviklet en egen Wiz som tar deg gjennom en rekke nyttige punkter hva gjelder SEO. Pass derfor på at du benytter dette for hva det er verdt. La Wix selv vise deg hvilke muligheter som finnes, og deretter hjelpe deg å sette opp alt du bør tenke på.
- Sørg for et godt fundament. En feil vi ofte ser på nye nettsider er at de mangler det helt grunnleggende hva gjelder SEO. Pass derfor på at du har meta, beskrivelse, URLs og alt annet satt opp på en ryddig måte fra første øyeblikk.
- Fokus på mobil. Opptil 60% av datatrafikk i dag kommer fra smarttelefoner og nettbrett, så sørg for at nettsiden din har en utmerket brukeropplevelse for disse enhetene. Mange utviklere i dag velger faktisk å fokusere på dette for deretter å jobbe med desktop versjonen etterpå. Heldigvis gjør Wix det utrolig enkelt å lage en optimalisert nettside for håndholdte enheter.
- Legg til sitemap. Mange anser et sitemap som utdatert teknologi, men det vil være svært nyttig for deg som har lansert en ny nettside. Søkemotoren bruker nemlig sitemap for å kartlegge hvilke sider som finnes på nettsiden og deretter indeksere disse. Pass på at du skrur på indeksering i SEO innstillingene dine – disse finner du i Wix kontrollpanelet ditt.
- Koble til Google Analytics. Foreløpig er det ingen som kan gi like god innsikt i trafikken din som det Google Analytics kan. Du bør derfor sette opp dette så tidlig som mulig slik at du kan følge med på resultatene av arbeidet ditt.
Hva vi liker med Wix
Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.
Fordeler
- Mange ulike abonnement
- Mulighet for nettbutikk
- Mulighet for blogg
- Dra-og-slipp funksjon
- Skalerbar for bedrifter i vekst
- 50% RABATT Utvalgte Wix Premium-abonnementer
Ulemper
- Kan bli kostbart ved mange plug-ins
- Tar litt tid å bli kjent med designverktøyene
- Ikke optimal for et stort nettsted (flere enn 100 sider)
Oppsummering
En grunn til at mange velger å bruke WordPress fremfor nettsidebyggere er at de tror løsninger som Wix ikke klarer levere på SEO. I begynnelsen var nok dette tilfellet, men nå har Wix tatt en rekke grep som ikke nødvendigvis gjør dette til tilfellet lenger. Du vil riktignok ikke få like avansert SEO som det Yoast og Rank Math kan tilby, men du vil få mer enn godt nok for en grunnleggende nettside. Vår konklusjon på dette punktet er derfor at Wix SEO er mer enn godt nok for grunnleggende SEO og deg som ønsker å indeksere i søkemotoren.