Wix vs Squarespace (2023): Viktige punkter du burde vite om

Når det kommer til nettsidebyggere er Wix vs Squarespace uten tvil to av de største, men hvem av dem er best egnet for nybegynnere? Dette er et spørsmål som ofte dukker opp når man skal lage sin første nettside, men frykt ikke! Vi har laget nettsider med begge verktøy, og i denne artikkelen vil du finne vår omfattende sammenligning av de to produktene. 

Det er ingen tvil om at både Wix og Squarespace har vokst enormt de siste årene, og dette preger også produktene deres. Fra å være middelmådige nettsidebyggere har de nå blitt fullverdige plattformer for både nettbutikker og nettsider. Så hvilken av disse er egentlig best for ditt neste prosjekt? Det er nettopp dette vi skal forsøke å svare på gjennom denne omfattende sammenligningen av de to populære produktene. 

Wix vs Squarespace – hva skiller dem?

Wix har lenge vært kjent for å være en brukervennlig plattform med svært høy fleksibilitet. Squarespace på sin side tilbyr en tilsvarende god plattform designmessig, men den er ikke like enkel å bruke. Spesielt mulighetene til å prøve Wix gratis, samt deres enorme utvalg applikasjoner i Wix App Market® skiller de to konkurrentene fra hverandre. Squarespace på sin side byr på bedre publiseringsverktøy, så spesielt for bloggere kan dette være greit å kjenne til. 

Skal vi oppsummere forskjellen mellom Wix og Squarespace, så er det uten tvil brukervennlighet som er den største forskjellen. Wix har lenge jobbet med høyt fokus på brukervennlighet, og resultatet av dette er en plattform skreddersydd for deg helt uten tidligere erfaring. Deres enkel dra-og-slipp editor gjør det mulig å lage profesjonelle nettsider helt uten behov for kunnskap om HTML og CSS. 

Ikke tid til å lese hele sammenligningen? Les vår konklusjon her: Både Squarespace og Wix er utmerkede plattformer for deg som vil lage din egen nettside, men Wix utmerker seg positivt på brukervennlighet. De har også et betydelig antall utvidelser som gjør det mulig å tilføre funksjonalitet til nettsiden din gjennom applikasjoner. Konklusjonen av denne sammenligningen er dermed at Wix tilbyr den beste plattformen for deg ser etter en praktisk nettsidebygger. 

KategoriWixSquarespace
Brukervennlighet10
Design og fleksibilitet11
Nettbutikk11
SEO11
Blogging01
Medlemsområde10
Flerspråklige sider10
Mobilapplikasjon10
Kundeservice01
App & Markedsføringsverktøy10
Pris11
Score sum:96
Gratis prøveperiodePrøv WixPrøv Squarespace

Sammenligning av Wix og Squarespace

Som vi har illustrert med tabellen ovenfor, så byr begge plattformer på en rekke verdifulle funksjonaliteter. Nå har vi allerede sagt at Wix er bedre for nybegynnere, men vi skal også gå gjennom hvert av punktene nedenfor. Her finner du en mer utdypende gjennomgang av de ulike temaene vi har sammenlignet plattformene på. 

1. Brukervennlighet

Det første punktet vi alltid ser på er brukervennlighet. Her tilbyr både Wix og Squarespace en enkel dra-og-slipp editor, men Wix sin løsning er generelt mer brukervennlig. Dette skyldes at du enklere kan velge ulike elementer og fritt plassere de der du selv ønsker på skjermen. I Squarespace sin løsning kan man riktignok gjøre det samme, men her må man holde seg innenfor de rammene som de fleste av Squarespace sine maler benytter seg av.

En annen fordel med Wix er at deres Wix ADI (Artificial Design Intelligence) som ved hjelp av noen enkle spørsmål vil laget et skreddersydd design for deg. Deretter kan du enkelt endre resultatet slik du selv måtte ønske før du lanserer nettsiden din. Noe vi tidlig la merke til var at Squarespace sin løsning var langt mer tungvint. Spesielt enkle oppgaver som redigering krevde en rekke bekreftelser, lagring og lignende – noe som resulterte i at det tok langt flere klikk for å gjennomføre den samme oppgaven. 

Squarespace tilbyr heller ikke automatisk lagring slik som Wix, noe som gjør at du må manuelt sikre arbeidet ditt med jevne mellomrom. Dette kan være tidkrevende og ikke minst irriterende dersom man skal lage flere nettsider med verktøyet. 

2. Design og fleksibilitet

Når det gjelder design og funksjonalitet, så kan Wix vise til mer enn 1000 ulike maler tilgjengelig for sine brukere. Hos Squarespace er dette utvalget begrenset til rundt 100, plus ytterligere 100 dersom du benytter deg av design fra tidligere versjoner av plattformen. Fordelen med Squarespace er at alle maler du finner her er optimalisert for nettbrett og smarttelefoner, noe ikke alle Wix maler er. Imidlertid har det også bydd på noen begrensninger. 

Det er nemlig slik at Squarespace sine moduler er basert på containers, altså begrensede områder der du kan plassere ulike elementer. Dette kan fort bli begrensende dersom man ønsker frie tøyler til å lage sitt eget design. Wix på sin side tilbyr et langt mer fleksibelt design, men dette krever riktignok litt mer konfigurasjon dersom du ønsker optimalisering av utseende. 

På dette området var det ikke lett å gi en klar seier, men vi velger å gå for fleksibiliteten til Wix. Ønsker du deg en enkel nettside for å vise portefølje eller lignende, så vil Squarespace uten tvil være et godt alternativ – skal du derimot designe en nettside fra grunnen vil løsningen dessverre fort opplevdes som litt begrensende. 

3. Nettbutikk

På dette punktet var det vanskelig å velge en vinner, da begge aktører kommer med egne moduler for nettbutikker. Her kommer Squarespace ut som den mest “etablerte” aktøren, men også Wix har investert tungt i sin nettbutikk modul de seneste årene. Resultatet av dette er at begge to tilbyr en enkel løsning for deg som vil designe både nettbutikk og nettside. 

Her var det ganske likt på innløpet, så vi må si at begge aktører tilbyr en god løsning for nettbutikker. Det er verdt å merke seg at Wix tilbyr en rimeligere og mer skalerbar pakke, men Squarespace tilbyr uten tvil en solid modul de også. Som et resultat av dette velger vi å si det uavgjort hva gjelder nettbutikk for de to nettsidebyggerne

4. SEO

Tidligere hadde nettsidebygger et dårlig rykte hva gjaldt SEO, men dette har vi noen innvendinger mot. Våre undersøkelser viser nemlig at du kan ranke utmerket på SEO selv om du benytter deg av en nettsidebygger for siden din. På dette punktet er det verdt å merke seg at Wix de siste årene har utviklet en rekke verktøy for SEO, noe som har gjort dem ledende på akkurat dette. Spesielt deres Wix SEO Wiz har gjort det langt enklere for nybegynnere å komme i gang med SEO på siden sin.

Den første sammenligningen vi gjorde resulterte i at Wix kom soleklart ut på topp, men i nyere tid har Squarespace rettet opp en del mangler vi tidligere har oppdaget. Det er derfor verdt å merke seg at de også tilbyr et godt verktøy, det når bare ikke helt opp sammenlignet med Wix. 

5. Blogging

Når vi snakker om blogging, så er det gjerne publiseringsverktøy vi egentlig omtaler. Dette handler om hvor enkelt du kan skrive, redigere og publisere innlegg på nettsiden (bloggen) din. På dette punktet var det ingen tvil – Squarespace er det beste alternativet. Dette skyldes at de tilbyr en fleksibel redaktør som ligner WordPress sin editor, noe som gjør den godt egnet både for korte og lange innlegg. 

En annen funksjonalitet vi likte med Squarespace er muligheten til å tilføre kontaktskjema, nyhetsbrev og kart som embedded i innlegget ditt. Dette er ikke funksjonaliteter som finnes i Wix sin løsning. Det er også mulig å tilføre eksterne tjenester som Disquis, så leserne dine kan komme med tilbakemeldinger uten å måtte logge inn. 

6.Medlemsområde

Det har blitt stadig vanligere å tilby flere nivåer av en tjeneste, og da er det viktig med en god løsning for medlemsområdet. Her har Wix lenge hatt en løsning for dette på plass, mens Squarespace har nylig lansert sin modul for eksklusivt innhold. Hensikten med dette er at man enklere kan tilby eksklusivt innhold til betalende kunder, og på den måten øke inntekten fra nettsiden ytterligere. 

Squarespace sin løsning for dette kommer inn på $9 per måned, mens Wix tilbyr dette gratis som del av sine abonnementer. De har også en rekke funksjonaliteter Squarespace ikke tilbyr, inkludert live chat, forum og egne brukerprofiler. Da er det kanskje ikke så rart at Wix går av med seieren på dette punktet. NB: Squarespace sin løsning for medlemsområder er utrolig enkel å sette opp, og passer derfor utmerket for blogger med eksklusivt innhold. 

7. Flerspråklige sider

I dag har det blitt vanlig å tilby nettsider med flere språk, og dette tilbyr både Wix og Squarespace. For å tilby flerspråklige nettsider med Squarespace må du installere Weglot utvidelser, noe som i de fleste tilfeller vil kreve at du har et ekstra abonnement. Weglot tilbyr riktignok en gratis variant, men denne dekker kun et begrenset antall sider og opptil 2000 ord, noe som vil være for lite hos de fleste nettsider. 

Wix sin løsning er heller ikke perfekt på dette området, men den er mer stabil enn Weglot for nettsider. Skal vi velge mellom de to vil vi uten tvil anbefale Wix, men om du har til hensikt å lage en nettside med flere språk, så kan det være verdt å undersøke Webnode. Dette er den beste plattformen for flerspråklige nettsider etter vår erfaring. 

8. Mobilapplikasjon

På mobilapplikasjon er det liten tvil om at Wix page owner applikasjonen er det beste alternativet. Her kan du kontrollere store deler av nettsiden din, samt få innsikt i analytics og nettbutikken din (dersom du har modulen for dette). På denne måten kan du enkelt kontrollere nettsiden din fra smarttelefon uansett hvor du måtte befinne deg i verden. 

Gjennom applikasjonen kan du oppdatere/redigere eksisterende innhold, eller du kan lage nye innlegg for publisering på nettsiden din. Dette sørger for at du kan opprettholde aktiviteten uten behov for en PC når du er på farten. Spesielt for bloggere vil dette være en nyttig funksjonalitet som gjør det mulig å jobbe på farta. 

9. Kundeservice

Skal du lage din første nettside kan det dukke opp problemer og utfordringer du aldri har vært borti før. Da er det greit å vite at man enkelt kan få hjelp dersom det er nødvendig. Her tilbyr begge plattformer kundeservice, men Squarespace har uten tvil det beste alternativet. Her kan du komme i kontakt med kundeservice gjennom e-post, live chat, DIY hjelpesenter og telefon. Wix på sin side tilbyr kun telefonstøtte og live chat. Vi la også merke til at Wix alltid forsøker å tvinge kundene gjennom DIY senteret sitt før de kommer i kontakt med en representant, noe som rett og slett ble irriterende i lengden. 

10. Pris

På pris var det vanskelig å ende opp med en klar konklusjon. Dette skyldes at Wix uten tvil er det rimeligste alternativet, men de tilbyr også det vi kan oppleve som unødvendig mange pakker (7). Squarespace på sin side tilbyr kun fire ulike abonnementer, noe som gir en bedre oversikt over hva man får med på kjøpet. 

Her er det verdt å merke seg at Wix tilbyr en gratis variant, mens Squarespace kun tilbyr 14 dager gratis prøvetid. Den store forskjellen her vil være at nettsiden din forblir aktiv med Wix sin gratis variant, mens hos Squarespace vil den forsvunne når abonnementet utløper. Begge aktører har derfor noen fordeler på pris, og vi har valgt å tilegne begge ett poeng på dette punktet. 

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.