Wix vs Webnode (2023): Viktige punkter du burde vite om

Når man skal bygge sin første nettside er det gjerne en nettsidebygger man ender opp med. Dette er enkle verktøy som lar deg bygge en profesjonell nettside – helt uten at du trenger kunne noe som CSS, HTML eller annen koding. Imidlertid har det dukket opp flere alternativer de siste årene, og kampen om kundene er steinhard. Her er det spesielt Wix, Webnode, Squarespace og WordPress som er de vanligste plattformene. 

Vi har allerede sett nærmere på Wix vs Squarespace, så i denne sammenligningen tar vi for oss Wix vs Webnode. For om du skal bygge en flerspråklig nettside, så er Webnode uten tvil et kraftig verktøy. Spørsmålet blir derfor, hvor godt holder den seg opp mot markedsleder Wix? Har dette spørsmålet gnag deg, så har du absolutt kommet til riktig plass! Les vår omfattende sammenligning av Wix vs Webnode, og finn svaret på hvilken plattform som passer best for ditt prosjekt. 

Wix vs Webnode – hva skiller dem?

Både Wix og Webnode regnes som to av de mest populære nettsidebyggerne, men det er noen klare forskjeller som skiller dem. Vi har derfor laget en tabell nedenfor som viser hvordan de scorer på ulike punkter. Under denne tabellen vil du finne en forklaring på de ulike punktene, samt hva vi har lagt i konklusjonen vår. Spesielt utvalget applikasjoner skiller de to klart fra hverandre, der Wix tilbyr mer en 200 ulike applikasjoner, mens Webnode har et svært begrenset utvalg. 

Det som derimot taler til fordel for Webnode er det faktum at de tilbyr tjenesten sin på over 20 ulike språk. For deg som skal lage en flerspråklig nettside vil dette uten tvil være en fordel. På redigering stiller de sterkt begge to, de tilbyr begge en innovativ dra-og-slipp editor som gjør det lekende lett å lage et profesjonelt design. 

Ikke tid til å lese hele sammenligningen? Les vår konklusjon: Selv om Webnode gjør mye riktig med sin plattform, så er den langt fra like brukervennlig som Wix. Når vi skulle lage nettsider med begge plattformer kom funksjonaliteten til Webnode for kort sammenlignet med Wix. Dette skyldes i stor grad at vi ikke hadde det samme utvalget applikasjoner, og dermed ikke kunne tilføre ønskede funksjonaliteter. Vår konklusjon er derfor av Wix kommer bedre ut av sammenligningen enn Webnode. 

KategoriWixWebnode
Brukervennlighet10
Design og fleksibilitet11
Nettbutikk10
SEO10
Blogging01
Medlemsområde10
Flerspråklige sider10
Mobilapplikasjon10
Kundeservice01
App & Markedsføringsverktøy10
Pris11
Score sum:94
Gratis prøveperiodePrøv WixPrøv Webnode

Sammenligning av Wix og Webnode

Som tabellen over viser, så har både Wix og Webnode noen fordeler og ulemper. Vi skal derfor gå gjennom hvert enkelt punkt for å gi en bedre forståelse av hva vi har lagt i poengsummen vår. På denne måten kan du få en bedre forståelse for hva som skiller de to, samt hvorfor vi har stemt som vi har gjort. 

1. Brukervennlighet

Når det kommer til brukervennlighet, så skal det mye til for å slå Wix sin plattform. Selskapet har lenge skreddersydd tjenesten sin for nybegynnere, og her har brukervennlighet vært en av satsingsområdene. Resultatet av dette er en utrolig brukervennlig dra-og-slipp løsning som lar deg designe profesjonelle nettsider. Nå tilbyr riktignok Webnode også en slik løsning, men den er hakket mer komplisert å bruke enn Wix. Det tok litt mer tid å bli vant til Webnode sin plattform og kontrollpanelet var lagt opp på en slik måte at man helst bør bruke det en stund før det blir naturlig. Når det er sagt, så tilbyr Webnode løsningen sin på mer enn 20 ulike språk – noe som er imponerende. 

2. Design og fleksibilitet

Når vi skulle sammenligne design og fleksibilitet ble det som å sammenligne David og Goliath i størrelse. Webnode tilbyr over 200 ulike maler du kan velge fra, men vårt inntrykk var at mange av disse dessverre var litt utdatert utseendemessig. Wix på sin side tilbyr mer enn 1000 ulike maler, så her fantes det noe for enhver smak. Nå var ikke alle 1000 like innovative, men det dannet et utmerket utgangspunkt for videre arbeid for de fleste designere. Noe som derimot var en fordel med Webnode var at alle maler automatisk optimaliseres for smarttelefon og nettbrett – noe ikke Wix siden gjør. Du kan også enklere forhåndsvise et design i Webnode, noe vi gjerne skulle sett mulig i Wix. 

3. Nettbutikk

Nettsidebyggere har blitt et populært valg for de som skal starte sin egen nettbutikk, og dette er et område Wix har satset tungt på de siste årene. De har fortsatt ikke tatt over for Shopify som fortsatt er #1 på dette, men de har blitt en seriøs utfordrer. Mye av dette skyldes at Wix tilbyr en enkel, men svært fleksibel nettbutikk modul. Her kan du tilføre en nettbutikk til hvilken som helst Wix nettside, og deretter få tilgang til deres avanserte håndteringsverktøy.

Webnode på sin side tilbyr også en nettbutikk modul som er lett å sette opp, men denne er langt fra like sterk som Wix. Spesielt begrensninger på antall produkter og hvordan disse kan kategoriseres gjorde den uegnet til større nettbutikker. Skal du utvikle en rendyrket nettbutikk vil Shopify fortsatt være det mest populære, men mellom Webnode og Wix kommer Wix uten tvil seirende ut av duellen. 

4. SEO

I begynnelsen var vi ikke helt sikker på om vi hadde funnet frem til riktig kontrollpanel, men mulighetene for SEO med Webnode er rett og slett utilstrekkelige. Plattform lar deg kun endre de mest standard SEO innstillingene, noe som blir alt for begrenset etter vår oppfatning. Spesielt kommer dette tydelig frem når man sammenligner med SEO Wiz hos Wix som tilbyr omfattende SEO og veiledning for nye brukere. 

5. Blogging

En blogg er gjerne viktig for å trekke organisk trafikk til nettsiden din, og både Wix og Webnode kommer med en innebygd bloggmotor. Dette betyr at du enkelt kan tilføre, eller lage en blogg til nettsiden din og deretter organisere, redigere og publisere innlegg. På dette punktet gjør Webnode alt man kan forvente av en enkel blogg, men Wix tilbyr langt større fleksibilitet til å skreddersy plattformen din. Imidlertid er vi enige at Webnode i de fleste tilfeller vil være tilstrekkelig for bedrifter som bare skal ha en enkel blogg. De tilbyr enkle publiseringsverktøy, men Wix er fortsatt hakket bedre for deg som vil ha muligheten til selv å velge utseende. 

6. Medlemsområde

Wix tilbyr muligheten til å ha eksklusive områder for betalende medlemmer på din nettside, men dette er ikke en funksjonalitet vi har funnet hos Webnode. Dette er en funksjonalitet Wix lenge har hatt, men som vi over en periode har savnet hos andre nettsidebyggere. Nå introduserte nylig Squarespace dette for sine kunder, så vi kan håpe at dette dukker opp hos Webnode også i den nærmeste tiden. 

7. Flerspråklige sider

På språk er det ingen tvil om at Webnode er vinneren. De tilbyr plattformen sin på hele 20 ulike språk, noe som gjør de til den ubestridte kongen av flerspråkelige nettsidebyggere. Vi har tidligere fremhevet dette i andre sammenligninger, og det er fortsatt lite som antyder at Wix eller Squarespace vil klare ta denne tittelen i den nærmeste fremtiden. 

8. Mobilapplikasjon

Wix tok bloggverden med storm da de introduserte sin egen applikasjon med full redigeringsmuligheter. Dette sikret deg som webmaster muligheten til å endre innhold, publisere nye innlegg og tilpasse nettsiden din fra en smarttelefon eller nettbrett. Nå er riktignok ikke all redigering tilgjengelig i applikasjonen (med mindre du har brukt Wix ADI), men du kan fortsatt gjøre et stort utvalg gjøremål.

Dette gjør det mulig å utføre webmaster-oppgaver uansett hvor du måtte befinne deg, men du kan også opprettholde publiseringsplanen din. Alt du trenger gjøre er å laste opp innlegget i applikasjonen og publisere, akkurat som om du hadde nettleseren åpen. Vi må si oss godt imponert over hvilke muligheter Wix sin mobilapplikasjon tilbyr brukerne. 

9. Kundeservice

Når det gjelder kundeservice, så stiller de to aktørene svært ulikt. Wix tilbyr live chat, telefon, epost og en stor mengde brukerveiledning, mens Webnode kun tilbyr brukerveiledning og innlogget ticket system. Dette tilsier at du selv må oppsøke løsningen i deres brukerveiledning eller vente på at noen fra kundeservice svarer på henvendelsen din. Vi fikk riktignok et informativt svar innen 1 virkedag, men sammenlignet med det store utvalget kontaktmuligheter Wix (og andre konkurrenter) tilbyr, så blir det rett og slett for dårlig. Seieren her går derfor til Wix. 

10. Pris

Wix har lenge vært åpne på at de ønsker å tilby den mest brukervennlige, men også kostnadseffektive løsningen for nybegynnere. Her har de et utvalg på hele syv ulike pakker som man fritt kan velge fra. De tilbyr også en gratis variant, noe som gjør det mulig å prøve plattformen uten å betale noe som helst.

Når det er sagt, så tilbyr begge aktører en prisliste som ligger ganske tett på hverandre. Det vil derfor være lite å hente på det rent økonomiske om man skal sammenligne Webnode og Wix. Med det sagt, så kan Wix være en mer skalerbar plattform langsiktig. Dette skyldes at du enkelt kan oppgradere de ulike pakkene og dermed tilpasse tilbudet til bedriften din. 

Konklusjon – Webnode vs Wix

Både Webnode og Wix er populære nettsidebyggere, men det er liten tvil om at Wix kommer best ut på brukervennlighet og kvalitet. Wix har lenge blitt ansett som den ledende nettsidebyggeren på markedet og dette kan de uten tvil forsvare. De har en innovativ plattform som gjør det lekende lett for hvem som helst å lage en profesjonell nettside på 1-2-3. Webnode på sin side tilbyr et litt mer komplisert verktøy, noe som fører til en unødvendig skarp læringskurve for nybegynnere. De tilbyr også et utmerket verktøy, men sammenlignet med Wix når de dessverre ikke helt opp. 

Om Mats

Mats er utdannet interaksjonsdesigner og har erfaring som gründer, noe som vil si at han ikke bare er kresen når det kommer til design og brukervennlighet, men også effektivitet. Målet til Mats er derfor å klare å finne de løsningene som har gode muligheter for sømløse brukeropplevelser uten at de blir kronglete å jobbe med.