Wix vs WordPress (2024): Viktige punkter du burde vite om

De aller fleste som skal lage en nettside har nok hørt om Wix. Selskapet har etterhvert blitt kjent gjennom omfattende markedsføring og en rekke superstjerner i actionfylte reklamefilmer. Med den store veksten er det naturlig å se om nettsidebyggeren er så god som den fremstår, og hvordan den gjør seg opp mot andre nettsidebygger på markedet. WordPress er en av de andre tradisjonelle nettsidebyggerne, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilken av plattformene som passer best til ditt prosjekt.

Oppsummering

  • Wix og WordPress er to populære plattformer for å lage nettsider. Wix tilbyr en nettsidebygger, mens WordPress er et CMS-system. Wix er enklere for nybegynnere, mens WordPress krever mer kunnskap om HTML og CSS.
  • Wix er en alt-i-ett løsning med hosting, kundeservice og design laget av Wix selv, mens med WordPress må man skaffe alt dette selv. Wix er en mer brukervennlig løsning, mens WordPress gir større frihet til å utvikle en nettside på egenhånd.

Wix vs WordPress – hva skiller dem?

Den store forskjellen mellom Wix vs WordPress, er at WordPress er et CMS – mens Wix tilbyr en nettsidebygger. Kort fortalt betyr dette at du enkelt kan kontrollere innholdet på nettsiden din med WordPress, men du er nødt til å installere et design som allerede er laget (eller få et laget). Bruker du Wix vil du kunne utforme designet som en del av nettsiden din mens du holder på. For nybegynnere vil dette være et langt enklere valg, da man ikke vil trenge kunnskaper om HTML og CSS for å utvikle et design med Wix. 

Det er også verdt å merke seg at Wix er en alt-i-ett løsning der både hosting, kundeservice og alt stilles disponibelt av Wix. WordPress på sin side er en open-source plattform hvor du er ansvarlig for alt dette selv. Dette betyr at du må skaffe hosting, domene og installere en template (design) på egenhånd. 

Vi har også sett noen klare tegn på at Wix forsøker å ta til seg større deler av den tradisjonelle WordPress fanbasen, men dette har foreløpig ikke vært spesielt vellykket. For de som kan kode og foretrekker WordPress blir Wix rett og slett for begrensende som plattform. Imidlertid har det resultert i noen interessante produkter som Wix Editor X, Wix Velo og introduksjonen av dynamiske sider på Wix motoren. 

KategoriWixWordPress
Brukervennlighet10
Design og fleksibilitet11
Nettbutikk11
SEO11
Blogging01
Medlemsområde10
Flerspråklige sider00
Mobilapplikasjon10
Kundeservice01
App & Markedsføringsverktøy11
Pris11
Score sum:87
Gratis prøveperiodePrøv WixPrøv WordPress

Sammenligning av Wix og WordPress

Selv om vi har gjort det til vane å sammenligne epler og pærer, så er Wix og WordPress nærmere hverandre enn på lenge. Wix har nemlig gjennom flere (lite suksessfulle) markedskampanjer forsøkt å etablere seg som et fullkomment CMS system fremfor å være en rendyrket nettsidebygger. Det kan derfor bli spennende å se hvordan de holder opp mot hverandre i sammenligningen du finner nedenfor. 

1. Brukervennlighet

Det er liten tvil om at Wix sin nettsidebygger er blant de mest brukervennlige på markedet. Dette skyldes at man slipper laste ned noen form for programvare og kan bruke deres dra-og-slipp editor til å lage egne nettsider. De tilbyr også Wix ADI som ved hjelp av kunstig intelligens lager en nettside basert på dine svar på bare noen få minutter. I praksis betyr dette at du helt uten forkunnskaper kan ha en nettside live på bare noen minutter. 

WordPress på sin side er hakket mer teknisk, men byr også på langt bedre funksjonalitet. Du vil finne tusenvis av utvidelser, templates og muligheter dersom du tar deg bryet med å lære WordPress. Imidlertid krever dette en langt krassere læringskurve, og vår preferanse på brukervennlighet faller derfor på Wix. Plattformen er langt enklere og krever ingen ekstern bistand slik nybegynnere ofte vil trenge ved bruk av WordPress. Hva som er den beste nettsidebyggeren i din situasjon, vil ofte variere ut ifra erfaringsnivå og hvor lang tid du ønsker å bruke på utarbeidingen av nettsiden din.

2. Design og fleksibilitet

Som vi har vært inne på tidligere, tilbyr Wix rundt 1000 ferdige maler du kan velge fra. Disse er kategorisert etter sektor slik at du enkelt kan finne den som passer din nettside best. Imidlertid er du begrenset til de ulike malene, og rammeverket til Wix lar deg tilpasse for egne preferanser. 

Her tilbyr WordPress en langt større fleksibilitet, men det krever at man kan HTML og CSS, eller har budsjettet til å hyre inn en profesjonell designer. Det finnes også flere tusen tilbydere av ulike maler som du enkelt kan tilpasse slik du ønsker. De fleste av disse er responsive, noe som gjør dem attraktive for bruk på nett. 

Her må vi rett og slett si at vi endte opp med uavgjort. WordPress tilbyr uten tvil den største fleksibiliteten innen design, men du kan også få til utrolig mye ved hjelp av de ulike malene som Wix tilbyr sine kunder. 

3. Nettbutikk

Du har sikkert fått med deg at Wix har lansert sin egen nettbutikk modul? Vi har selvfølgelig testet denne og resultatene var imponerende, imidlertid var det noen pretasjonsutfordringer som gjorde at vi trakk en rask konklusjon om begrensningene denne plattformen byr på. Wix nettbutikk er uten tvil et godt utgangspunkt, men den er best for små nettbutikker med et lite utvalg produkter. Dette skyldes at hastigheten reduseres betraktelig dersom du lager en større nettbutikk ved hjelp av Wix. 

Velger du derimot kombinasjonen WooCommerce og WordPress vil dette sjeldent være en problemstilling. Dette er en utmerket plattform som nesten ubegrenset lar deg lage så store nettsider og butikker du ønsker. Det beste av alt er at begge programvarene er open-source, noe som betyr at de er helt gratis å benytte seg av. 

4. SEO

Når konkurransen om kundene blir stadig hardere, har Søkemotoroptimalisering (SEO) og synlighet på nett blitt en viktig del av suksessformelen til mange. Så hvordan gjør Wix og WordPress det på SEO? Wix har den siste tiden lansert en rekke oppgraderinger til sin SEO løsning, noe som har gjort dem godt egnet for de aller fleste som ønsker økt synlighet på nett. Du kan nå endre titler, meta, alt text og en rekke andre funksjonaliteter i Wix sin plattform. De har også lansert SEO Wiz, en innovativ liten hjelper som gir deg gode tips til SEO underveis. 

WordPress på sin side har ingen slike verktøy integrert i plattformen, men det finnes en rekke utvidelser du kan bruke. Her kan vi eksempelvis nevne Yoast som har blitt en av de mest populære SEO verktøyene for WordPress. Imidlertid betyr dette at WordPress ikke tilbyr en komplett løsning slik som Wix gjør, og seieren går dermed uten tvil til Wix. 

5. Blogging

Publiseringsverktøyene til Wix har uten tvil blitt bedre med årene, men den er fortsatt ganske enkel. Den er langt enklere enn nettsidebyggeren deres, og det er en del begrensninger til utforming og publisering av innhold. Du kan riktignok tilføre bilder, videoer og GIFs, men om du ønsker tabeller vil dette kreve at du kan lage det i HTML. WordPress på sin side tilbyr en langt mer omfattende editor som gjør den godt egnet for aktive bloggere

Konklusjonen på dette området må derfor bli at Wix kan fungerer godt for nybegynnere som kun ønsker en enkel publiseringsplattform, men om du har til hensikt å lage lengre, mer detaljerte innlegg må nok anbefalingen falle på WordPress. 

Vi har også skrevet en egen guide for de som ønsker å starte sin egen blogg.

6.Medlemsområde

Ønsker du å lage et eksklusivt område for betalende kunder (lesere), så kan du enkelt gjøre dette ved hjelp av Wix. De tilbyr en praktisk modul for dette uten at du påføres noen ekstra kostnader. Du kan riktignok gjøre det samme med WordPress, men dette vil kreve en del koding eller eksterne utvidelser med den nødvendige funksjonaliteten. Dermed går seieren på dette området uten tvil til Wix. 

7. Flerspråklige sider

Det finnes flere måter å oversette en nettside på, men hverken Wix eller WordPress utmerker seg her. På dette punktet endte de ganske likt, og ingen av dem har noen god løsning for flerspråklige sider. Wix sin løsning er på kanten til håpløs, mens WordPress vil kreve at du benytter en tredjepartsutvidelse slik som Weglot. Vi har derfor valgt å gi dem stryk karakter på dette området.

8. Mobilapplikasjon

Wix kan tilby en imponerende applikasjon der du kan gjøre det meste av endringer på nettsiden din. Du kan blant annet produsere nye innlegg, redigere innholdet på nettsiden din og gjøre endringer i utseende. Ettersom WordPress er basert på eksterne templates, finnes det ingen tilsvarende løsning for dette. Imidlertid kan du bruke WordPress applikasjonen til å gjøre en rekke ulike gjøremål, men den er ikke like brukervennlig. Vi velger derfor å gi seieren for mobilapplikasjon til Wix, men kun et hakk foran WordPress. 

9. Kundeservice

Skulle du oppleve problemer eller ha utfordringer med Wix sin løsning, så kan de tilby hjelp over telefon, live chat og forumer. De har også en rekke guider som inneholder mye nyttig informasjon. WordPress derimot er hakket vanskeligere å få bistand fra. Nå finnes det riktignok en rekke ulike forumer, men ingen offisiell kundeservice. Dette skyldes at løsningen er open-source, noe som innebærer at det er uavhengige utviklere som jobber med plattformen. Det er dermed ikke noe kommersielt selskap (slik som Wix) bak produktet. 

10. Pris

Wix tilbyr syv ulike modeller for prising, noe som gjør det enkelt å skalere behovet ditt etter virksomheten. På motsatt side er en WordPress side teoretisk sett gratis, men du vil måtte betale for hosting og domene. Du kan derfor fort ende opp med å betale $14+ per måned, samt eventuelle kostnader knyttet til utseende (dersom du kjøper en template). På toppen av dette vil du selv være ansvarlig for det administrative, noe som etter vår mening kan bli slitsomt i lengden. Konklusjonen blir derfor nok en tett innspurt, men Wix kommer hakket foran på grunn av oversiktlig kostnad og alt på ett sted.

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkelinfo

Pris fra: Gratis

Gratis prøveperiode: Ja

Hva vi liker med Wix

Wix er en svært allsidig plattform med forskjellige abonnement i ulike prisklasser og med svært god kundestøtte. Derfor er vanskelig å si hvem Wix passer best for, da de aller fleste vil finne et abonnement som passer dem. Erfarne designere er muligens de eneste som savner flere designmuligheter. Plattformen lar deg lage en responsiv nettside selv som engasjerer og konverterer, takket være ferdige maler og brukervennlig dra-og-slipp funksjon.

Fordeler

  • star iconMange ulike abonnement
  • star iconMulighet for nettbutikk
  • star iconMulighet for blogg
  • star iconDra-og-slipp funksjon
  • star iconSkalerbar for bedrifter i vekst
  • star icon50% RABATT Utvalgte Wix Premium-abonnementer

Ulemper

  • star iconKan bli kostbart ved mange plug-ins
  • star iconTar litt tid å bli kjent med designverktøyene
  • star iconIkke optimal for et stort nettsted (flere enn 100 sider)

Her kan du lese mer om priser knyttet til å lage en nettside.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.