WordPress nettside: En komplett guide for å lage nettside (2024)

Når du skal lage din egen nettside, er det tre ting du trenger for å komme i gang. Disse er et domenenavn, et webhotell og et CMS system. Det er sistnevnte vi skal se nærmere på i dag i form av den populære plattformen WordPress.

Oppsummering

  • WordPress er en gratis CMS-plattform som gjør det enkelt å lage en nettside uten kompetanse i programmering. Du kan velge blant tusenvis av maler og utvidelser.
  • For å lage en WordPress nettside trenger du et domenenavn, et webhotell og et CMS-system. Velg et domenenavn som er så kort og enkelt som mulig og knyttet til nettsidens innhold. Det tar ikke mer enn noen timer å installere WordPress på en nettside.

Før vi går videre til hvordan du kan installere og komme i gang med din WordPress nettside, skal vi ta en titt på hva WordPress er, og hvorfor denne plattformen har blitt så populær.

Hva er WordPress?

WordPress er en gratis CMS plattform som gjør det svært enkelt å lage en ny nettside. ET CMS system er den rammen som styret nettsiden din i bakgrunnen. Det er dette systemet du vil benytte for å publisere innhold, endre på utseende og ikke minst til å kontrollere ulike utvidelser gjennom kontrollpanelet.

Det finnes en rekke ulike CMS systemer tilgjengelig på markedet, men de færreste kan måle seg med WordPress når det gjelder funksjonalitet og tilgjengelige utvidelser på plattformen. Noe av det som har gjort WordPress til det mest populære CMS systemet, er at du enkelt kan lage din egen hjemmeside ved hjelp av ulike maler.

På denne måten kan man lansere en nettside på få timer uten at man trenger kunnskaper om programmering og design. Alt du må gjøre, er å velge en mal som passer deg og ditt prosjekt. Deretter laster du det opp på siden din. Vi kommer til å gå nærmere inn på hvordan dette fungerer senere i artikkelen.

Hvordan lage en WordPress nettside

Når du skal lage en nettside er det noen grunnleggende ting du vil trenge først. Vi kommer derfor til å gå nærmere gjennom hva du trenger av ulike tjenester, for deretter å se på hvordan du gjennomfører selve installasjonen av WordPress på nettsiden. Som regel tar ikke dette noe mer enn et par timer, men tidsbruken varierer ut ifra funksjonaliteten, designet og hvor godt forberedt man er før man starter.

Det er viktig å være klar over at timesbruken også varierer utifra om du har på plass et webhotell og domene, eller ikke. Noen leverandører bruker noen timer fra kjøp av domenenavn og webhotell til nettsiden er synlig på nettet.

Fortsett å lese for å lære hvordan du kan opprette en enkel hjemmeside uten at det koster en formue verken i tid eller penger.

Finne et bra domenenavn

Det første og kanskje viktigste du kan gjøre er å velge hvilket domenenavn som skal være knyttet til din nettside. Her finnes det få begrensninger, men et godt navn bør være så kort og enkelt som mulig. Dersom du skal opprette en blogg eller hjemmeside, vil det være naturlig at domenenavnet kan relateres til innholdet du finner på nettsiden.

Eksempelvis inneholder en informativ side om det å lage en WordPress nettside, gjerne bokstavene WP i navnet sitt. Skulle vi derimot lansert en blogg kommer tema og innhold inn i bildet.

Uansett hva du ender opp med bør man tenke godt gjennom hvilket domenenavn man skal velge. Du kan endre mye på dine nettsider underveis, men et domene vil du ikke kunne justere senere. Dette er knyttet til nettsiden din så lenge den er tilgjengelig på nettet. Les deg gjerne opp på hva lignende nettsider har gjort med sitt domenenavn, eller finn inspirasjon til navn hos konkurrenter. Husk at et domenenavn gjerne er det første møtet en besøkene har med hjemmesiden din, det bør derfor være enkelt, men samtidig unikt.

Bestille domene og webhotell

Når du har grublet godt og lenge om hvilket domene du skal bruke på hjemmesiden din, er det på tide å sikre seg tilgangen til det aktuelle navnet. Du vil også trenge et webhotell, men dette bestilles gjerne samtidig som man kjøper tilgang til et domene. For å gjøre det enklere å illustrere hvordan du kan installere WordPress og lage din første nettside, har vi valgt å ta utgangspunkt i en bestemt tilbyder av hosting.

Vårt valg av webhotell falt i dette tilfellet på Hostinger.com, et selskap som er godt egnet for både nye- og erfarne WordPress designere. Noe av det som veide tungt på denne avgjørelsen var at Hostinger tilbyr stabile servere, lave kostnader og ikke minst en interface som er spesielt godt egnet for WordPress. Vi kommer derfor til å ta utgangspunkt i Hostinger sin tjeneste når vi fortsetter vår guide.

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøkkelinfo

Pris fra: 9,99kr/mnd

Gratis prøveperiode:

Hva vi liker med Hostinger

Hostinger tilbyr ikke bare utmerket hosting, men også utmerket uptime på alle sine tjenester. Dette kombinert med lave priser har gjort Hostinger til en vinner både for kostnadsbevisste gründere og deg som skal sette opp en ny nettside. Passer utmerket for deg som må følge et strengt budsjett, men ikke ønsker å kompromisse på kvaliteten.

Fordeler

  • star iconGod kundeservice
  • star iconVeldig god uptime under testene våre
  • star iconHøy ytelse og lave priser

Ulemper

  • star iconMangler kundeservice over telefon
  • star iconTilbyr ikke dedikerte servere

Så du har funnet ditt foretrukne domene og ønsker å sikre deg tilgangen til dette navnet. Her tilbyr Hostinger et bredt utvalg forskjellige pakker, men i vårt tilfelle er webhosting et godt alternativ. Da vil du betale for webhotell, men få med et gratis domene og SSL-sertifikat på kjøpet – noe som er et godt tilbud for deg som ønsker holde prisene så lave som mulig.

Installere WordPress nettside

Straks du har kjøpt tilgang til webhotell og sikret deg det domenet du ønsker, er du klar for å ta det neste steget på veien til en ny hjemmeside. Det første vi må gjøre er å installere WordPress på webhotellet slik at vi kan bruke det som CMS. For deg som er hakket mer teknisk interessert, vil det være greit å vite at WordPress krever et webhotell med PHP 5.2.4 eller nyere, og en MySQL database versjon 5.0.15 eller nyere.

Som regel er det ikke noe problem å finne en tilbyder som lar deg installere WordPress. Fremgangsmåten som presenteres videre kan også brukes hos andre webhoteller.

Installere WordPress med Hostinger

Hostinger tilbyr 1-click installasjon av WordPress, noe som betyr at du kun trenger velge innstillinger, så vil nettsiden gjøre resten av arbeidet for deg. Før du kan lage WordPress nettsiden din, må du skaffe tilgang til Hostinger.

Nedenfor ser du hvordan du kan opprette en nettside i fire enkle steg.

  • Gå inn på Hostinger kontrollpanelet ditt
  • Finn frem til Auto Installer funksjonen som er listet i kontrollpanelet ditt
  • Skriv inn WordPress i søkefeltet og velg det alternativet som kommer opp
  • Fyll inn de aktuelle detaljene for din nettside som følger:

URL – Velg hvor du ønsker at WordPress skal installeres

Språk – Velg hvilket språk du ønsker at WordPress skal være på. Her anbefaler vi å velge norsk for norske nettsider, og engelsk for engelskspråklige nettside

Opprett administrator bruker – opprett en en admin bruker som får tilgang til ditt CMS system med full funksjonalitet. (NB: Bruk et sterkt passord da uønsket tilgang her kan påføre din hjemmeside store skader)

Administrator email – Oppgi hvilken mail som skal brukes til gjenopprettelse av nettsiden og andre avgjørende funksjonaliteter.

Nettside tittel – Her oppgir du hva du ønsker at nettsiden din skal hete på nett. I de fleste tilfeller dette det samme som URL bare uten .com/.no endingen.

Nettside slagord – Her kan legge inn om nettsiden din skal ha et slagord synlig på nett. Dette vil bli synlig som en underoverskrift under tittelen.

  • Når du har fylt ut de nødvendige opplysningene trykker du installer.

Nå vil Hostinger gjøre resten av jobben, og nettstedet ditt vil være klart til bruk innen få minutter. Dette gir deg tid til å lese videre om hva mer du gjør straks din side er klar for bruk.

logo

Best for de aller fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøkkelinfo

Pris fra: 9,99kr/mnd

Gratis prøveperiode:

Logge inn på ditt WordPress dashboard

Du vil få beskjed når Hostinger er ferdig med installasjonen og kontrollpanelet ditt er klart til å bruke. I de fleste tilfeller vil denne installasjonen bare ta noen minutter, men det kan gå litt mer tid dersom serveren opplever stor trafikk på tidspunktet. Våre tidligere erfaringer har vist at Hostinger er en svært rask installasjon, men du kan alltid ta kontakt dersom du er usikker.

Når meldingen om at installasjon er ferdig dukker opp, vil det være tid for å logge inn i kontrollpanelet ditt. Litt avhengig av hvilket tema du har valgt, vil du finne en link på forsiden som tar deg videre til innloggingen. Dette kan variere mellom ulike temaer, og noen kan kreve at du bruker URL fremfor et klikk på forsiden.

Heldigvis er det ikke vanskelig å finne frem til innloggingen på din WordPress side, og i de fleste tilfeller vil du kun trenge å legge til /wp-admin/ i URL-en din. Eksempelvis domene.com/wp-admin/

Denne linken til ta deg med videre til en innloggingsskjerm der du kan velge hvilken bruker du ønsker å logge inn med. Her logger du inn med den admin brukeren du opprettet under installasjonen. Du vil nå komme til kontrollpanelet til hjemmesiden din.

Utforsk dashboardet ditt

Du vil nå komme inn på det som i praksis er bakgrunnen av hjemmesiden din. Her vil du kunne endre utseende, installere utvidelser, publisere sider, endre tema og legge til innhold. Det finnes også oversikt over de ulike sidene du lager, andre temaer tilgjengelig på WordPress plattformen, og ikke minst gjennomføring av endringer i menyen på hjemmesiden din.

Installere temaer og utvidelser

En av de tingene som har gjort WordPress til en svært populær CMS løsning, er muligheten til å installere ulike temaer uten kunnskap om programmering. Her anbefaler vi at man bruker det populære Astra WP temaet kombinert med Elementor Pro utvidelser. Dette er et svært fleksibelt tema som gjør at du kan skreddersy din hjemmeside ved hjelp av enkle dra-og-slipp løsninger. Det finnes en rekke måter å forbedre nettsiden på, så det lønner seg å sette seg inn i de ulike mulighetene som finnes.

logo

Best for WordPress-brukere

star icon star icon star icon star icon

4.0/5

Nøkkelinfo

Pris fra: Gratis

Gratis prøveperiode: Ja

Hvordan installere nye temaer med WordPress forside

Når du er logget inn i ditt kontrollpanel vil du på venstre side i menyen finne utvidelser og utseende. Her anbefaler vi at du installerer Elementor utvidelser som du trenger for redigering, men du kan også bruke andre verktøy for hjemmesiden dersom du ønsker dette. Det finnes en rekke kule nettsider der ute, og det kan være lurt å se etter inspirasjon hos andre før man velger hva man ønsker på sin egen nettside.

  1. Gå inn på utseende i menyen og velg legg til nytt
  2. Her kan du enten søke sidene etter tilgjengelige gratis temaer, eller velge å laste opp et eget som du har kjøpt på nett
  3. Klikk installer på det aktuelle temaet du ønsker å bruke på din hjemmeside
  4. Klikk aktiver når installasjonen er ferdig (noe som i de fleste tilfeller bare tar noen sekunder)

Så lett kan du lage WordPress nettside, eller endre utseende gang på gang, uten at det koster mye. Du vil finne mange gratis temaer som gjør det mulig å lage gratis sider med lave kostnader underveis. Dette gir fleksibilitet til å lansere mer enn én egen hjemmeside på et lite budsjett.

Publiser innhold på din hjemmeside med WordPress

Noe av det som har gjort WordPress så populært er at du enkelt kan publisere mye innhold på sidene dine med få klikk. Det finnes en del innlegg og muligheter til å publisere ulikt innhold, men det er gjerne blogginnlegg og enkel redigering som er mest populært.

Det finnes også en rekke temaer hvor du kan sette opp mye av sidene selv, noe som gjør det veldig enkelt å velge hvor du ønsker at innlegg skal vises på sidene dine. Lager du forside med WordPress temaer vil de fleste gjøre det mulig å endre utseende uten at det koster mye å sette opp.

Legge ut innlegg med WordPress

Ditt dashboard vil se likt ut på alle temaer, men hvordan det ser ut på nett vil være ulikt, og basert på hvilken forside du velger. Du finner derfor innlegg/post i menyen på dine tema.

  1. Trykk på innlegg i menyen på din side.
  2. Dette tar deg med til en side der du ser dine aktive innlegg og utkast
  3. Velg Ny – dette vil ta deg med videre til siden hvor du kan lage innhold
  4. Fyll ut tittel og innhold for dine sider her. Du kan også velge hvilke temaer som gjelder for det aktuelle innlegget, hvor du ønsker å sette bilder og tekst, samt om den skal publiseres på din forside eller ikke.

Oppsummering

WordPress er en av de mest populære CMS systemene for deg som skal lage din egen hjemmeside, mye på grunn av et stort utvalg temaer og muligheten til å skreddersy mer helt gratis. Veldig mange velger å sette opp et tema som gjør det mulig å endre mer, men her kan du selv velge hva du vil ha. I denne artikkelen har vi sett nærmere på hva du bør vite om WordPress, samt hva denne løsningen gir deg som skal lage nye hjemmesider

Ofte stilte spørsmål om WordPress nettside

Hva er fordelene med å bruke WordPress for å lage en nettside?

Fordelene med å bruke WordPress inkluderer brukervennlighet, et stort utvalg av temaer og utvidelser, god søkemotoroptimalisering (SEO) og en aktiv brukerbase som gir støtte og hjelp.

Hvorfor er WordPress et populært valg for nettsidebygging?

WordPress er populært fordi det er enkelt å bruke og tilpasse, det er fleksibelt og skalerbart, og det finnes et stort antall ressurser og samfunn for å hjelpe brukere med å bygge og vedlikeholde sine nettsteder.

Hva er forskjellen mellom WordPress.org og WordPress.com?

WordPress.org er en åpen kildekode plattform som lar deg laste ned og installere WordPress på egen server, mens WordPress.com er en vertstjeneste som tilbyr en mer begrenset versjon av WordPress, inkludert vertstjenester og vedlikehold.

Hvordan kan man velge det beste temaet og utvidelsene for en WordPress-nettside?

For å velge det beste temaet og utvidelsene, bør man vurdere nettsidens mål og behov, lese anmeldelser og sammenligne funksjoner, og teste temaet og utvidelsene for å sikre at de er kompatible med eksisterende innhold og funksjonalitet.

Om Lasse

Lasse har lang erfaring som forretningsutvikler. Etter å ha vært helt sentral i utviklingen og oppstarten av en rekke forretninger/nettportaler, har han plukket opp en haug med tips. Nå er målet til Lasse å dele all den kunnskapen han har plukket opp på veien.